Szegedi Tudományegyetem

2013.05.21. 12:51

Szeptembertől indul az osztatlan tanárképzés

Szeptembertől a bolognai helyett a régi-új, osztatlan rendszerben kezdhetik meg tanulmányaikat az elsőéves tanárszakos hallgatók.

Hajdu Tamás

 


Történelem, angol, matematika

A felvi.hu adatai szerint, idén a történelem-, angol-, és matematikatanári szakok voltak a legnépszerűbbek az osztatlan tanárképzésre jelentkezők között. A legkeresettebb tanári szakok listáján negyedik a magyar nyelv és irodalom tanár, ötödik a földrajztanár, hatodik a biológiatanár szak.
A felsőoktatási törvény rendelkezése szerint szeptembertől új tanárképzési forma, az osztatlan tanárképzés indul el a felsőoktatási intézményekben. Az új forma azt jelenti, hogy az érettségit követően nem lesz szükség alapképzési tanulmányokra (ahogyan a bolognai rendszerben) a tanárképzés megkezdéséhez.

Az új, osztatlan tanárképzési forma három csoportra osztja a képzési területeket: közismereti, művészeti és szakmai tanárképzésre.

Közismereti tanárképzés. Két fajtája van, a 4+1 és az 5+1 éves képzés, ahol a plusz egy év a szakmai gyakorlatot jelöli. A 4+1 éves képzésekben általános iskolai, míg az 5+1 éves képzésekben középiskolai tanári végzettséget szerezhetnek a jelentkezők. Amennyiben a választott szakok jelen vannak mind általános, mind középiskolában, úgy a közös 3 éves alapozó szakasz elvégzése után dönthetnek a hallgatók. A nyelvi szakok csak 5+1 éves képzések keretein belül indíthatók, míg például a környezettan, természetismeret, etika, népismeret szakok csak 4+1 éves képzésben.

Művészeti tanárképzés. Az érettségit követően a művészeti alapképzés elvégzése után lehet jelentkezni tanári mesterképzésre, vagy egyszakos osztatlan képzésben, vagy az osztott képzésben, nem tanári mesterképzéssel párhuzamosan szerezhető oklevél.

Szakmai tanárképzés. A harmadik csoportos szakmai tanárszakokon osztott 5 féléves képzésben mesterképzéssel, vagy osztatlan 4+1 éves képzésben szerezhető meg a végzettség.

A tervek szerint Szegeden a bölcsésztudományi, tanárképző, természettudományi, és zeneművészeti karok együttműködésében valósulhat meg az osztatlan tanárképzés.

További változás a pályaalkalmassági vizsgák bevezetése, melynek célja a jelentkező személyes motivációinak, elképzeléseinek, kommunikációs és pedagógia készségeinek vizsgálata. A 15-20 perces beszélgetés során egy háromfős bizottság bírálja, melyet az adott intézmény delegál.

A három képzési formáról bővebb információk.

Egy ideig még marad a bolognai is

Mi lesz azokkal, akik idén, vagy régebben végeztek tanári alapszakot a bolognai rendszerben, és csak ezután kezdenék el mesterképzésüket? A régi, osztott rendszer a helyén marad, mindaddig, amíg "függő" tanárszakos diplomák vannak az országban.

Jön a Klebelsberg-ösztöndíj

A Klebelsberg-ösztöndíj azt a célt szolgálja, hogy megállítsa a tanárképzésre jelentkező hallgatói létszám csökkenését. Az ösztöndíjat kifejezetten tanárszakosok számára, összege szakpártól függetlenül minimum 25 ezer forint, de akad olyan természettudományos szakkombináció is, ami havi 75 ezer forintot jelenthet a hallgatóknak. Az ösztöndíjakra szeptembertől lehet majd pályázni, a kiírás, illetve a kifizetések lebonyolítása a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ feladata lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!