Szegedi Tudományegyetem

2013.05.14. 16:39

Szerelem, ének, koboz

Két szegedi egyetemi hallgató lány együttest alakított, amelyben autentikus bolgár népzenét énekelnek. Jankov Gyöngyvér és Kopasz Zsófia legközelebb júniusban lép fel Szegeden.

Mucsi Ágnes

Kopasz Zsófia és Jankov Gyöngyvér bolgár viseletben

Kopasz Zsófia és Jankov Gyöngyvér bolgár viseletben.- 2005-ben Fertőrákoson találkoztunk egy tánctáborban, ahol hamar barátok lettünk. Egyből éreztük, hogy közös az érdeklődési körünk; mindketten táncosok voltunk. Ebből az ismeretségből születtek meg a későbbi közös fellépések. Előbb kisebb falunapokon, például kukoricafosztási ünnepen vettünk részt. Apukám bolgár származású, és van egy ismerősünk, aki ugyancsak bolgár. Ő mutatott nekem népdalokat - mesélte Jankov Gyöngyér.

Mindkét lány Fábri Géza és Fábri-Ivánovics Tünde Piarista Mester Tanodájának tagja volt. Első fellépésüket tavaly májusban tartották, a tanoda által rendezett koncerten. Repertoárjukat a bolgár mellett román, török és szlovák népdalok is színesítik.

- A szlovák népdalok ötlete onnan jött, hogy félig szlovák származású vagyok - emlékezett vissza Kopasz Zsófia. - A népzene iránti szeretetemet a szüleimtől kaptam, mivel ők néptáncosok voltak. Először, mikor Gyöngyvér felvetette, hogy két szólamban énekeljünk bolgár, s más népdalokat, kicsit ódzkodtam a tervtől. De örülök, hogy belevágtunk, hiszen ilyen felállásban, szinte csak mi foglalkozunk autentikus bolgár népdalokkal. A szöveg helyes kiejtésével persze sokat küzdünk. Van olyan, mikor hatszázszor is visszatekerem azt az egy szótagot, amit nem értek, hiszen archív felvételeket szerzünk be, s onnan tanuljuk meg a dalokat. Mindig próbáljuk a dal érzelemvilágát megőrizni...

Kopasz Zsófia és Jankov Gyöngyvér

Zsófi és Gyöngyvér a Darida együttes fellépésén.
[namelink name="Jankov Gyöngyvér"] és [namelink name="Kopasz Zsófia"] nemrég jelentkezett az Új Élő Népzene XIX. pályázatra, melyben évente egyszer CD megjelenési lehetőséget adnak népzenei együtteseknek. Együttesük neve Darida. Felkerültek vele erre a bizonyos CD-re, ami ingyenes stúdiófelvétellel járt, és lemezbemutatója márciusban volt Budapesten. Az SZTE Egyetemi Zenei Versenyen népzene kategóriában kétszer nyerték el az első helyezést. Itt egyszer moldvai népzenét adtak elő, egyszer pedig bolgárt, amihez a Hóra Táncszínháztól bolgár népviseletet is kaptak.

Minden fellépésnél élő zenével kísérik az éneket, hiszen Gyöngyvér akusztikusan játszik koboz, tambura és szaz hangszeren. Legújabb felkérésük júniusra szól a Milleniumi Kávéház által szervezett Nemzetiségi Napokra, ahol bolgár, román, szlovák népdalokat fognak énekelni.

- Maximalisták vagyunk! Zenei igényességre törekszünk! – folytatta a beszélgetést Zsófia. Valójában a Mester Tanodában lévő tanárainknak köszönhetjük ezt, hiszen ők tanítottak meg bennünket a színpadi megjelenésre, a népdalhoz járuló tiszteletre, annak alázatára, és az igényességre. Sajnos itthon ingyen van szükség ilyen igényes zenére, s ez nem könnyíti meg a munkát. De így elmondhatjuk, hogy semmi más, csak a népdal iránti szerelem visz előre minket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!