Szegedi Tudományegyetem

2014.04.15. 23:02

Több mint 24 ezren mentenék a diplomát

Szeged - Óriási az érdeklődés az állami diplomamentő programra, amelyben azoknak biztosítanak ingyenes nyelvtanfolyamot angolból, németből vagy franciából, akiknek csak a nyelvvizsga híján nincs még diplomájuk.

Vida-Szűcs Imre

– Gimiben kétszer is próbáltam nyelvvizsgázni, angolból és németből, de sajnos egyik sem sikerült – mondta [namelink name="Simon Andrea"], aki 2007 nyarán végzett a Szegedi Tudományegyetemen közgazdasági programozó matematikusként. Azóta csak a nyelvvizsga hiányában nem kaphatja meg a diplomáját a 30 éves, jelenleg gyeden lévő édesanya. – Az egyetem elvégzése után egy ideig némettanárhoz jártam különórákra. A munkahelyemen nem volt elvárás a nyelvvizsga, ott inkább azt mérik, hogy tudsz-e beszélni, a készség a lényeg – fűzte hozzá Andrea, aki egy szegedi call centerben dolgozott mentorként, mielőtt gyedre ment a kislányával.

Körülbelül 10 ezer fiatalnak segíthet a Nemzetgazdasági Minisztérium diplomamentő programja, amelyre 3 milliárd forintot biztosítanak. [namelink name="Czomba Sándor"] foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár januárban hirdette meg a programot, amely azokat segíti, akiknek csupán a nyelvvizsga hiányzik a diploma megszerzéséhez.

A gyeden lévő Simon Andrea 2007-ben végzett Szegeden, de diplomáját nyelvvizsga hiányában máig nem kapta meg. Fotó: Karnok Csaba

A gyeden lévő Simon Andrea 2007-ben végzett Szegeden, de diplomáját nyelvvizsga hiányában máig nem kapta meg. Fotó: Karnok Csaba
Azaz államvizsgáztak, nincs aktív hallgatói jogviszonyuk, és alapfokon már beszélnek angol, német vagy francia nyelven. Az SZTE-n a tavaly nyári statisztika szerint 20 százalék alatti azon végzősök aránya, akiknek hiányzik a nyelvvizsgájuk, ez a legtöbb magyar egyetemen 30 százalék feletti.

Zsófinak százezrekbe került

– Egy kicsit bosszantó, hogy most már ingyenes nyelvtanfolyamra is van lehetőség, de nem tartom igazságtalannak. Az egyik barátom is meg fogja próbálni – mondta Zsófi, aki az idén nyáron végez az SZTE-n. Az utóbbi két évben kisebb megszakításokkal heti másfél órát járt nyelvtanárhoz, nagyjából 300 ezer forintot adott ki az órákra és vizsgadíjakra. Többször nem járt sikerrel. Tavaly áprilisban a szóbeli, idén januárban az írásbeli részt teljesítette, így zsebelte be az angol középfokú bizonyítványt.

– Az előzetes regisztrációt és az igényfelmérést hétfőn éjfélkor lezártuk. A képző intézmények kiválasztása még folyamatban van. Várhatóan április végén, május elején jelenik meg a pályázati felhívás az egyének számára, amivel egy időben már jelentkezhetnek a képzésekre is, így májusban már indulhatnak az első tanfolyamok – közölte [namelink name="Pákozdi Szabolcs"], az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezetője.

Hatalmas az érdeklődés, vasárnap éjfélig több mint 24 ezer 400-an regisztráltak az interneten az OFATÁR rendszerébe. Az előzetes tervek szerint országosan 73 helyszínen indulnak képzések. Az alapfokú nyelvtudást szintfelmérőn kell bizonyítani. Ha a résztvevő önhibájából nem sikerül a tanfolyam végén a nyelvvizsga, a képzési díj felét vissza kell fizetni. Az első vizsga díját a regisztrált álláskeresőknek fizetik, egyébként a nyelvtanulók állják a vizsga költségeit. Sikertelenség esetén legalább két alkalommal meg kell ismételni.

Az ingyenes nyelvtanfolyamok résztvevőinek kiválasztásakor előnyt élvez, aki regisztrált álláskereső, a tartózkodási vagy a lakóhelye szerinti megyében a munkanélküliségi ráta az országos ráta feletti, illetve akinek elegendő az államilag elismert, általános középfokú nyelvvizsga a diploma megszerzéséhez – tudtuk meg Pákozdi Szabolcstól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!