Szegedi Tudományegyetem

2014.04.01. 17:17

Tudja, mi a termálkaszkád?

Szeged – Február óta tart a próbaüzem – termálvízzel fűtik a középületeket. Olcsóbb és fenntartható rendszer.

Segesvári Csaba

– 66 köbméter termálvíz jön fel óránként a kútból, az egyik visszasajtolóba 42, a másikba pedig 24 köbméternyi lehűtött vizet préselünk vissza – mutatta a vezérlőn [namelink name="Péter Tamás"], az egyetemi épületeket fűtő termálkaszkádrendszer kivitelezője. Hozzátette, a próbaüzem február óta folyik, az őszi, éles működést semmi sem késlelteti.

A beruházás projektzáróján [namelink name="Németh Lászlóné"] nemzeti fejlesztési miniszter Szabó Gáborral, az egyetem rektorával együtt nézte meg az új fűtőművet. Megírtuk, 3,2 milliárd forintból két termelő és négy visszasajtoló kút épül Szegeden, termálvízzel fűtik a Szegedi Tudományegyetem több épületét, az Art Hotelt, a Szegedi Biológiai Kutatót, később a Csongrád Megyei Kormányhivatalt, a Sport és Fürdők Kft. épületét is.

Németh Lászlóné termálkutat nézett. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Mint arról beszámoltunk, a fúrót a CBA közeli a Hansa-Kontakt Invest Kft. szállította, a sajtóbemutatóra Lázár Vilmost is meghívták. A beruházók a rektort és a minisztert is meglepték egy-egy széndarabbal, amit Szeged alól bányásztak ki.

– A projekt jelentős költségmegtakarítást hoz a közintézményekben, és csökken az ország energiafüggősége – mondta Németh Lászlóné. A nemzeti fejlesztési miniszter szerint a rendszer visszasajtoló kútjai gondoskodnak arról, hogy a geotermikus energia hosszú távon is hasznosítható. [namelink name="Szabó Gábor"], a Szegedi Tudományegyetem rektora arról beszélt, büszkék rá, hogy az SZTE a világ fenntartható egyetemeinek a rangsorában a 35., ezzel egyedülálló Közép-Kelet Európában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!