Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Szerződés menti meg két falu óvodáját

Szentesi járás - Eperjesnek és Nagytőkének gondot okozna a saját óvoda alapítása, Szentes köznevelési szerződést köt velük. Több pénz ugyan nem lesz, de hatékonyabban lehet majd felhasználni.
Közel egy évtizede kötött társulási megállapodást Szentes önkormányzata Eperjessel egy óvodafenntartó intézmény létrehozására. Nagytőke 2010-ben társult, a három település közös óvodai nevelési feladatainak ellátása a szentesi Kertvárosi Óvoda égisze alatt történt, a két faluban tagintézményként működött az ovi. A magyarországi közigazgatási rendszer közben átalakult, január 1-jétől hatályát vesztette többek között a helyi önkormányzatok társulásairól szóló törvény, egy új szabályozás azonban lehetővé teszi, hogy több helyhatóság összefogjon például a hatékonyabb feladatellátás céljából.

Július 1-jétől csak jogi személyiséggel rendelkező önkormányzati társulások működhetnek. Eperjes és Nagytőke továbbra is együttműködést akar Szentessel, viszont a két falunak gondot okozna a saját intézmény alapítása.
Mindent Szentesről
A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!
A múlt heti szentesi rendkívüli testületi ülés úgy határozott, köznevelési szerződést köt velük. Ennek értelmében a hónap végén a Szentes, Eperjes és Nagytőke Önkormányzatainak Óvodai Intézményi Társulása megszűnik, a város a Kertvárosi Óvodát önállóan tartja fenn, módosítja annak alapító okiratát, végül megköti a szerződést a falvakkal.

– A két községi óvoda eddig is a Kertvárosi Óvoda tagintézménye volt, ebből a szempontból nem várható változás, a feladatellátás zavartalan lesz. Az mindenképpen pozitívum, hogy – bár az elkölthető pénzösszeg nem változik – a helyi pedagógusokkal egyeztetve hatékonyabban tudjuk majd az intézményi költségvetést felhasználni – tájékoztatott Geréné Dunaháti-Vass Márta óvodavezető. Mindkét község fizeti majd a saját óvodájának költségeit, beleértve a közüzemi számlákat és a normatíva által nem támogatott kiadásokat. Ezeket a települési költségvetésből kell kigazdálkodni. A közalkalmazottak béréhez az igényelhető normatív támogatás járul hozzá. Továbbra is Eperjes és Nagytőke feladata az épületek karbantartása, javítása, hiszen ezek a községek tulajdonai. Nagytőkén szeptembertől 16 ovist oktat két óvónő, tájékoztatott Varga Lászlóné polgármester. Eperjes vezetője, Kiss Csaba azt mondta: náluk 8 kisgyermek jár az óvodába, velük egy pedagógus foglalkozik. Minkét településvezető úgy foglalt állást: adottak a feltételek az intézményeik működéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom