Szentes és környéke

2013.04.22. 22:49

A szentesi cégnek sem érdeke a visszasajtolás

Szentes - Ha a parlamentben nem születik kedvező döntés, és visszasajtoló kutakat kell építeni Szentesen, ki ad arra garanciát, hogy azok majd működnek is? A távfűtés is drágulhat a kötelezettség miatt.

Králik Emese

– A héten a törvénynek mindössze egyetlen mondatával kapcsolatos változást várjuk. Azt, hogy kimondják: a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvíz visszatáplálására a vízügyi hatósági feladatokat ellátó szerv ad engedélyt, kérelemre. Azaz a cégünknek nem kötelező feladat, hanem lehetőség volna a visszasajtolás – adott hangot bizakodásának a Szentes Városi Szolgáltató Kft. ügyvezetője, [namelink name="Döbrőssy Iván"]. A cégvezetőt nemrég a Magyar Geotermális Egyesület termelési és energetikai bizottságának elnökévé választották. Számos más testülettel szemben ez a szervezet nem írta alá a nagy visszhangot kapott, a visszatáplálási kötelezettség mellett kardoskodó nyílt levelet. Szerintük ugyanis – bár a visszasajtolásnak megvan a létjogosultsága – túlzónak és megalapozatlan riogatásnak tartják a petíciót. A szentesi cégnél nagy jelentősége van az erre a hétre várható parlamenti döntésnek, hiszen 1400 távfűtött lakás kapja a meleget a föld mélyéből nyert termálvízzel. Eddig az árat is az alternatív energia felhasználása miatt tarthatták az országos átlag felén-kétharmadán. A becslések szerint évente 2200 gigajoule földgázt, valamint negyvenszer ennyi termálenergiát használnak fel. Döbrőssy Iván azt mondja: szép dolog a visszasajtolás, csak éppen Szentesen nem nagyon menne.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– A szomszédos Hódmezővásárhelyen a felhasznált víznek talán a 40 százalékát lehet visszajuttatni, a Kurca-parton sem jobb a helyzet. Ha mégsem születik meg a kedvező döntés, és visszasajtoló kutakat kell építeni Szentesen, ki ad arra garanciát, hogy ezek majd működnek is? Ki fogja lenyelni a befektetett 2-300 milliót? – vetette fel az ügyvezető. A megoldás a kaszkádrendszer – azaz, hogy a termálvíz annyi felhasználón menjen át, amennyin csak lehet – minél szélesebb körű kiaknázása. Ebben szerinte még vannak további lehetőségek Szentesen. A strand használt meleg vize a hamarosan megépülő fedett uszodát fűthetné, ami pedig onnan kifolyik, hasznosulhatna a közeli fóliatelepen, magyarázta. Az országos egyesületben végzett munkájáról Döbrőssy Iván elmondta: igyekszik majd Szentes érdekeit szem előtt tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!