Szentes és környéke

2013.07.22. 20:03

Díszpolgár lett az egykori tudós

Árpádhalom – Nagy öröm volt a családnak, hogy ilyen tisztelet övezi a dédnagyapámat - Kotymán Lászlóné.

Králik Emese

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– Én már nem ismertem, de őrizzük az emlékét, gyakran megemlítjük a nevét – árulta el a szentesi [namelink name="Kotymán Lászlóné"]. Az árpádhalmi falunapon ő vette át dédnagyapjának, a község posztumusz díszpolgárává választott néhai Székács Elemérnek járó plakettet és oklevelet. Az 1870-ben született mezőgazdász Árpádhalmon gazdatiszt, majd jószágigazgató lett, ekkor kezdte növénynemesítői munkáját, amely híressé tette. A családtagok közül a mezőgazdasági vonalat senki nem folytatta, de a biológiához, az élettudományokhoz sok közük van, mondta el Kotymán Lászlóné, akinek a felmenői között más is kapott a mostanihoz hasonló rangos elismerést: az édesapja, [namelink name="Zsoldos Ferenc"] sebész főorvos Szentes díszpolgára volt. – Véletlenül derült ki, hogy Székács Elemérnek még vannak élő rokonai. A szeptemberi, a születésnapjához közeli időpontban tartandó emléknapon minél többen ott szeretnénk lenni Árpádhalmon – vetítette előre.

A község posztumusz díszpolgárává választott néhai Székács Elemérnek járó plakett. Fotó: DM/DV

A község posztumusz díszpolgárává választott néhai Székács Elemérnek járó plakett.
Fotó: DM/DV

Ez a harmadik év, hogy díszpolgári címet adományoz a falu, tudatta [namelink name="Szarka Attila"] polgármester. – Eddig minden alkalommal a közösségnek sokat nyújtó egykori árpádhalmiaknak posztumusz ítéltük oda. Így Székács Elemér előtt Fenyvesi Lászlónak, az első tanácselnöknek, gróf Károlyi Ferdinándnak, a település alapítójának, Kecskés István volt téeszelnöknek és [namelink name="Rózsa Ferenc"] volt iskolaigazgatónak. Az ő leszármazottaikkal is tartjuk a kapcsolatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!