Szentes és környéke

2013.09.04. 13:10

Filmet és nézőt lehetne nyerni

Dicső, több mint százéves múltja van a szentesi mozinak, a jelene azonban nem a legfényesebb, a jövője pedig kérdéses – ez országos tendencia. Vagy átáll a filmszínház a digitális vetítésre, ezáltal elérhetőek lesznek a premierfilmek, az aktuális sikerek, vagy maradnak a korlátozott technikai feltételek, a szűkösebb filmkínálat, és fogynak a nézők. <br>

Darók József

Már 20012-ben is, de még inkább ebben az évben kisebb filmkínálatból válogathattak a szentesi Őze Lajos Filmszínházat üzemeltető művelődési központ munkatársai, ezért több filmet voltak kénytelenek ismételni. 2011-hez képest 2012-ben a nézőszám 7 százalékkal, a bevétel 3 százalékkal emelkedett, mert elsősorban a kedvezményes családi jegyekből adtak el többet. 2013-ban azonban jelentős visszaesés tapasztalható, a hagyományos 35 mm-es filmszalag gyártása gyakorlatilag leállt az év elejére.

Dicső, több mint százéves múltja van a szentesi mozinak, a jelene azonban nem a legfényesebb.

Dicső, több mint százéves múltja van a szentesi mozinak, a jelene azonban nem a legfényesebb.
Utolsó friss filmszalagként a január 24-én megjelent Anna Kareninát vetíthették a szentesi moziban, több hónapos késéssel. A jelen a Blu-Ray-lemez, melyet már Szentesen is használnak, hiszen ez a lehetősége marad azoknak a moziknak, amelyekben nincs digitális vetítőgép. A Blu-Ray-lejátszóval és projektorral vetített filmeknél észrevehető a különbség a hagyományos filmmel összehasonlítva: a projektor a vászon szélességét nem vetíti be, ill. a szélesvásznú filmeknél a kép függőlegesen sem tölti be a vásznat. Azon kívül a Blu-Ray-en elérhető filmek köre erősen korlátozott.

- Jelezte a mozigépész, hogy idén meredeken lefelé ível a nézőszám, ami annak tudható be, hogy nem tudunk digitális premierfilmeket vetíteni. Az embereket az érdekli, amit reklámoznak, pedig a kínálatunkban szereplő európai filmek között is találni gyöngyszemeket, csak ezekre kevesen kíváncsiak - fogalmazott Varróné Szabó Ildikó. A művelődési központ igazgatója szerint megoldható lenne, hogy az ifjúsági házban vetítsenek, de akkor semmi sem változna lényegében. A digitalizálással a jegyárak persze, emelkednének, de semmiképpen sem mennének 1000 forint fölé. Az intézményvezető az új technika bevezetése – és a mozi továbbélése - felé hajlana, ám ennek költsége 22-24 millió forint, de ez pár éven belül megtérülne, vannak pályázatok, de önrész is kell. Innentől pedig a városvezetés kezében van a szentesi filmszínház sorsa.

Digitalizálással pénzt, filmeket, nézőket és időt lehetne nyerni. A digitális technika segítségével premierhéten vetíthetők lennének a sikerfilmek is, illetve koncertek vagy nagyobb sportesemények élő közvetítésére is lenne lehetőség. Szentesi viszonylatban a nézők nem a „sarkokban is tűéles" képet, hanem a filmeket hiányolják, tudtuk meg. A 3D bevezetése már egy plusz lehetőség – van olyan digitális vetítőgép, ami később térhatásúvá fejleszthető. A kecskeméti Otthon Mozit hozzák példának, ahol április 26-án kezdődött meg a digitális vetítés. 11 millió forintot nyertek a projektor, 4 milliót a szerver beszerzésére, 4,26 millió forint önrészt pedig az önkormányzat biztosított. Így fennmaradhat a 76 éve működő ottani filmszínház. Ősszel Vásárhelyen is be lehet már ülni premierfilmekre, a város áldozott a fejlesztésre.

Ami a szentesi mozis szeptembert illeti, reménykednek, hogy meg tudják szerezni a Django elszabadul című Oscar-díjas Tarantino-film egyetlen feliratos kópiáját, illetve a Croodék című animációs filmet is szeretnék vetíteni, előbbi a 3., utóbbi a 4. helyen szerepel az idei féléves nézettségi listán Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!