Szentes és környéke

2013.10.04. 21:55

Fegyelmit kaptak a drámais tanárok

Szentes - Információink szerint fegyelmit adott a szentesi Horváth Mihály gimnázium igazgatója, Tóth Tamás József azoknak a tanároknak, akik a drámatagozat diákjainak előadásait rendezték. Az etika szakos igazgató iskolai belügynek tekinti az ügyet, és nem kíván nyilatkozni.

Munkatársunktól

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

[namelink name="Bácskai Mihály"], a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatának megalapítója, a város díszpolgára tiszteletére már évek óta megrendezik Szentesen a Skabá Fesztivált. Azért Skabá, mert Bácskai Mihályt csak úgy hívták diákjai, hogy Miska bá' – Skabá. Az idei, szeptemberben megrendezett fesztivál jubileumi esemény volt, mert 35 éve működik a gimnáziumban drámatagozat.

A szervezők olyan programot is hirdettek, amelyre a drámatagozat egykori diákjait is várták a gimnázium Bácskai-udvarába és az intézmény egyéb helyszíneire – emlékezni, nosztalgiázni, ünnepelni, hiszen azt volt a céljuk, hogy találkozzon a jelen és a múlt.

Megszólal az igazgató

Valóban születtek az iskola drámatagozatán írásbeli figyelmeztetések - írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében Tóth Tamás József, a Horváth Mihály Gimnázium igazgatója, aki pénteken még pletykának minősítette információnkat. Levelét itt olvashatja, azt változtatás nélkül közöljük.

 A kétnapos fesztiválon, amely Bácskai Mihály sírjának megkoszorúzásával kezdődött a Kálvária temetőben, bemutatták a tagozat jelenlegi diákjai a nyáron megtanult, és az Ördögkatlan fesztiválon, valamint a szegedi Thealteren már játszott előadásaikat. A 2008-ban létrehozott Ördögkatlan összművészeti fesztivált minden év augusztusában tartják a Baranya megyei Nagyharsányban és a környező falvakban. A rendezvény védnöke [namelink name="Törőcsik Mari"] színművész, de védnökséget vállalt az induláskor az azóta már elhunyt Cseh Tamás zeneszerző, énekes is. A Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrás Minisztérium az Ördögkatlannak és a Thealternek is fő támogatója.

Nyáron az Ördögkatlanban mutatta be a másodikos drámatagozatos osztály a Magyar Járat című darabot Szebeni Zoltán rendezésében. A pecsistop.hu tudósítása szerint a torokszorítóan szép előadás több szálon is reflektál a jelenlegi közéletre. „A röhejesre karikírozott pillanatok mellett szép lassan egyre kevésbé lehetett nevetni (...) a darab vége felé pedig azt is megtudtuk, magyarnak lenni ma egyenlő a gyűlölködéssel, majd Parti Nagy Lajos Metróhimnusza következett hümmögős énekléssel és a csattanóval" – írta az internetes portál. A harmadikosok Hendrik Höfgen és a mai magyar kulturális élet visszáságait tárták fel Pádár Zsolt rendezésében az Önmagával vívja című darabban. „Itt legtöbbször a kísértésen, a lelkiismereten, annak hiányán, az elvek feladásán volt a hangsúly, a diákok pedig olyan saját szövegeket írtak a darabhoz, amelyek már-már irodalmi szinten is megállnák a helyüket" – írta a pecsistop.hu.

A szentesi diákok nyáron a szegedi Széchenyi téren adták elő a darabot, ami a Horváth Mihály Gimnázium tavaly nyáron kivenevezett igazgatójánál kiverte a biztosítékot. Fotó: Frank Yvette

A szentesi diákok nyáron a szegedi Széchenyi téren adták elő a darabot, ami a Horváth Mihály Gimnázium tavaly nyáron kivenevezett igazgatójánál kiverte a biztosítékot. Fotó: Frank Yvette
A negyedikes, idén elballagott diákok a Thealter és az Ördögkatlan fesztiválon is bemutatták Matos Ibolya és Pádár Zsolt rendezésében A legnagyobb magyar című, a mai magyar közélet és kultúrpolitika visszásságait karikírozó előadásukat. A darab története szerint megalakítják a Magyar Nemzeti Válogatott Színész Gárdát, ahol a válogatáson hamarabb esik ki az idegenszínű és idegen nevű jelentkező, mint a tehetségtelen. „Rengeteg utalást láthat a közönség a mai színházi viszonyokra, a mutyizásra, a sógor-koma-jóbarát kiválasztására. A létra magasán álló nagy magyar miniszterelnök dönt minden fontos kérdésben" – írtuk júliusban a darab szegedi bemutatója után, ami nagy sikert aratott a nézők körében. Matos Ibolya akkor így nyilatkozott lapunknak: „az eleje és a vége egy keret, amelyben a gyerekek megvallják, mennyire szeretik a hazájukat, a magyarságukat. A keret kontrasztban van a középső résszel, amelyben nem mi űzünk gúnyt a mai helyzetből, hanem az gúnyolja ki az őszinte magyarságot, ami ma Magyarországon történik."

Az említett darabokat a Skabá Fesztiválon is bemutatták. Úgy tudjuk, A legnagyobb magyart háromszor is el kellett játszani, mert akkora volt iránta az érdeklődés a nézők és a diákok szülei részéről. A fesztiválon a Nézőművészeti Kft. előadásában, Dömötör Tamás rendezésében – Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Thuróczy Szabolcs főszereplésével – láthatták az érdeklődők A fajok eredete című szatirikus darabot is, amelyben Darwin azonos című művéből kiindulva olyan formai kísérletre vállalkoztak az alkotók, amely ötvözni próbálja a tudományos ismeretterjesztést a költészettel.

Információink szerint a fesztivál után Tóth Tamás József, a Horváth Mihály Gimnázium kémia és etika szakos igazgatója fegyelmit, írásbeli figyelmeztetést adott két tanárnak. Úgy tudjuk azoknak, akik A legnagyobb magyar és az Önmagával vívja című darabot rendezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!