Szentes és környéke

2013.10.08. 02:06

Lili alszik, anya meg csak fusson!

Szentes, Csongrád – Babakocsiban tolta hat hónapos kislányát – így teljesítette a Szentes–Csongrád (g)ÁT-futás rövidebb távját Dósai-Molnár Szilvia, aki több jótékonysági futásra is megmozgatta már sporttársait. A fiatal anyuka saját kategóriáját megnyerve tolta át a babakocsit a célvonalon, miközben a kis Lili végigaludta élete első versenyét.

Darók József

Nyert már jó néhány duatlon-, triatlon- és futóversenyt is [namelink name="Dósai-Molnár Szilvia"], a legutóbbi, Szentes–Csongrád közötti futás azonban biztosan emlékezetes marad számára és hat hónapos kislányának is – ha egyszer elmeséli neki. Együtt tették meg ugyanis az 5,2 kilométeres távot, az anyuka első lett saját korosztályában, s mivel a rajtszám a babakocsira volt tűzve, amiben végig maga előtt tolta kislányát, a szervezők jópofa ötlete folytán a féléves Lilit a legfiatalabb versenyző különdíjával és egy gyümölcskosárral jutalmazták. Pedig édesdeden véigszunyókálta a robogást a 300 futó között. Anyukája szeptember elején kezdte újra az edzéseket, s legtöbbször magával viszi kislányát a gátoldalon való futásokra. Innen jött az ötlet, hogy egy speciális futóbabakocsit beszerezve, ketten álljanak rajthoz a szeptember végi (g)ÁT-futáson. Szilvia gyerekkora óta aktívan sportolt, korábban triatlonozott és 17 évig teniszezett, de a futás és kerékpározás mindig megmaradt az életében. A Honvéd Rákóczi SE sportolója emellett még spinracing edzőként is diktálta a tempót az óráira járóknak. A Kiss Bálint Református Általános Iskola testnevelőtanáraként dolgozott, mígnem jött a baba. Huszonhárom kilót gyarapodott, ennek fele már lement, mondja, s érzi még futás közben a kilókat, de az is nehezítette a mozgást a legutóbbi versenyen, hogy karját nem tudta használni a babakocsi miatt. Egyébként nem fogadta el az ajánlatot, hogy előbb induljon, mint a többiek. Lehet babával is sportolni, ez nagyobb városokban egyáltalán nem újdonság, mondja. A duatlon sprinttáv országos bajnoki 2. helyezettje félmaratont már többször (legjobbja 1 óra 36 perc), maratont pedig egyszer futott (4 óra 2 perc alatt). Pontosabban kétszer, mert egy alkalommal Vakhal Norbert ultrafutó mellett is teljesítette edzésen a klasszikus távot, s mint mondja, ment volna az 50 kilométer is, de már sietnie kellett a gyermekéhez.

Lili alszik, anya meg csak fusson! Fotó: Vidovics Ferenc (galéria)

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Szilvia rendszeresen szervezi a szentesi futótársadalmat, hogy egy-egy jó ügy érdekében megmozduljanak. Gyűjtöttek már kilométereket tavaly a Csemete Alapítványnak, méghozzá 483-at, azaz ugyanennyi ezer forintot, valamint a Down-szindrómás gyerekekért, illetve ő toborozta a szentesi futókat a kutyamenhelyekért a nyári, Értük fuss, ne előlük! elnevezésű kampányban. Most vasárnap pedig a Soroksáron kocogás közben meggyilkolt fiatal nő emlékére szervezett közös futást, az országos megemlékezéshez kapcsolódva, hogy ily módon tiltakozzanak az erőszak ellen és részvétüket nyilvánítsák a családnak.

Szilvia napközben szokott futni, este még a városban sem merne körözni, vallja be. Azonban tudja, sokan csak munka után tudják megkezdeni futóedzésüket, s vannak olyan fanatikusok, hogy még sötétben is a ligetben köröznek. Többedmagukkal szerinte érdemesebb lenne, de az is igaz, hogy ezt nehéz összehangolni.

Szilvia egyébként is mindenkit futásra biztat. A sportoló-testnevelő azt vallja, hogy még ha nem is lesz mindenkinek nagy sikerélménye vagy éppen a testalkata nincs meg hozzá, akkor is érdemes rajthoz állni városi futóversenyeken, mert az ilyen „örömfutásoknál" – amikor több ezren sportolnak együtt – célba érni euforikus érzés, óriási motivációt jelent. Sok gyerek szerinte valóságos kínzóeszközként éli meg, ha tesiórán futnia kell, mert szinte semmit nem mozognak, nincsenek hozzászokva.

Lili alszik, anya meg csak fusson! Fotó: Vidovics Ferenc (galéria)

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

– Megyünk városi futásokra a tanítványaimmal, hogy átérezzék a hangulatát – mondja a tanárnő. Négyéves Noel nevű kisfia Tiszakürtön egy ovis futamon – még nem ovisként – elindult tavaly. – Szeretném megmutatni a saját példámmal is, hogy érdemes futni, az élettani és a stresszoldó hatása miatt is. Erre jó volt ez a babás futás, de az is, amikor az iskolában nagy pocakkal kézenállást csináltam. A gyerekek aggódtak, nem lesz-e baj, pedig csak bemutattam nekik, hogy ezt is meg lehet csinálni – tette hozzá Szilvia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!