Szentes és környéke

2014.02.10. 20:47

Adják-veszik a vízművagyont

Szentes - 200 ezer forint aprópénz egy cég vagyonához képest, egy vízműben azonban sokat érhet. Két község mégis lemondott róla, mert úgy érezték: így kívánja a tisztesség.

Králik Emese

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Szinte jelentéktelennek tűnő üzletrész visszavásárlásáról esett szó a soros szentesi képviselő-testületi ülésen. Összesen 200 ezer forintról beszéltek a városatyák, az érintett vízszolgáltató cég vezetője, [namelink name="Kocsis László"] szerint ennél azért mégis többről van szó.

– Néhány éve még úgy volt, hogy a Szentes-Víz Kft. egy leendő Csongrád megyei vízmű részeként működik
tovább. Két önkormányzat
– Derekegyház és Mártély – 2012-ben jelezte, hogy szívesen bízná a víziközműveit erre a cégre, de ennek az volt a feltétele, hogy tulajdonosként belépjenek a társaságba. 100-100 ezer forinttal megemelték a jegyzett tőkét, amely 1-1 százaléknyi tulajdonrészt jelent – részletezte Kocsis László. A cég törzstőkéje jelenleg 18,6 millió forint, amelyből közel 17,5 millió az apport, a fennmaradó rész a pénzbeli hozzájárulás értéke. A cég ettől az évtől a törvényi változások miatt már nem folytathatja a korábbi feladatait, hasonlóan más társaságokhoz, a víziközmű-szolgáltatást az Alföldvíz Zrt. végzi. Derekegyházon és Mártélyon úgy döntöttek: eladják az üzletrészt, és ezzel megszüntetik a tagsági jogviszonyt, az elővételi jog Szentest illeti meg. Kocsis szerint a százezerért megszerzett üzletrész a végelszámolás során többet érhet, de a községek úgy tartották tisztességesnek, hogy – ha hozzá úgysem tettek a céghez – névértéken lemondjanak a tulajdonukról.

– Számokkal érzékeltetném a helyzetet. A szentesi cég Csongrádi úti ingatlanának értéke hozzávetőleg 80 millió forint. Ha ennek az 1 százalékát, azaz 800 ezer forintot veszünk alapul, ez a tétel jóval meghaladja a most szóban forgó 100 ezer forintot. Később, ha esetleg jogutód nélkül szűnne meg a szentesi kft., résztulajdonosként ennek többszöröse járna a községeknek – indokolta. A képviselő-testület két bizottsága is azt javasolta, hogy a város ne vegye meg az üzletrészt – végül nem is kérték. A társaság a számok ismeretében ezt úgy értelmezte, hogy a város nem kívánja megvenni, de hozzájárulását adja ahhoz, hogy a kft. visszavásárolja az üzletrészt, erről nyilatkozott a testületi ülésen az ügyvezető igazgató.

A kft. ügyvezető igazgatója január végétől az Alföldvíz Zrt. alkalmazásában áll mint főosztályvezető. A regionális cég a szentesi irodaházat bérli, a működtető vagyont – gépeket, szerszámokat, egyéb felszereléseket – pedig a tulajdonos döntésének megfelelően mintegy 40 millió forintért megvásárolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!