Szentes és környéke

2014.08.27. 23:32

Felújításra vár a nagymágocsi magtár

Kétszáz éve született Ybl Miklós – a neves építész keze munkáját Csongrád megyében is több épület dicséri. Ezek egyike a nagymágocsi Károlyi Magtár. Az épület jobb sorsra érdemes, tulajdonosa pályázati lehetőségre vár, felújítaná a műemléket.

Kovács Erika

Kerítés veszi körül a háromszintes nagymágocsi magtárat, a kapun lezárt lakat található. A sűrű növényzet miatt kívülről jószerével semmit sem lehet látni a közel 160 éves mezőgazdasági műemlékből. Lapunk munkatársát a kulcsot őrző szomszéd engedte be, hogy lefotózzuk, hogyan néz ki jelenleg a magtár.

Ybl Miklós tervezte a nagymágocsi magtár épületét

A nagymágocsi magtárra pusztulás vár, ha nem újítják fel. Fotó: Kovács Erika
– Nem kell nagy fantázia, hogy az ember elképzelje, milyen lehetett fénykorában az épület. 1856-ban építtette gróf Károlyi Lajos. A háromszintes, zabsilós magtár érdekessége, hogy a belseje kizárólag faszerkezetű. Jelenleg kívülről igen romos, de legalább a tetőszerkezete viszonylag ép, így nem ázik be. A falubeliek szeretnék, ha élet költözne a falai közé.

Készülnek az évfordulóra

Az Ybl-bicentenárium alkalmából az Ybl Egyesület és az önkormányzat szeptember 19-én ünnepséget rendez. A programban kiállítás, filmvetítés és emléktábla-avatás is szerepel majd.

Atkári Krisztián polgármestertől megtudtuk, az épület két ciklussal ezelőtt került magántulajdonba. A település akkori vezetése azért értékesítette, mert nem volt pénz a felújítására, szinten tartására.

– A magtár tulajdonosa a budapesti Társ Befektető és Vagyonkezelő Kft. Kapcsolatban állunk a céggel, hiszen településünk érdeke is az, hogy a kastély szomszédságában lévő épület ismét régi fényében tündököljön. Arról nem is beszélve, ha funkciót is kapna az épület, akkor ez munkahelyeket is jelentene Nagymágocson – nyilatkozta [namelink name="Atkári Krisztián"].

A Társ Befektető és Vagyonkezelő Kft. szeretné visszaállítani a magtár eredeti állapotát – ezt [namelink name="Molnár Erika"], a cég irodavezetője mondta. – 2011-ben pályáztunk a magtár felújítására, de egy pont hiányzott a sikerhez. Tavaly is benyújtottuk az anyagot, de akkor a pályázat kiírója menet közben módosította a feltételeket, jogi személyek nem pályázhattak. Így ettől a támogatási lehetőségtől is elestünk. Az állagmegóvásra törekszünk, és kész dokumentációval várjuk az újabb pályázati lehetőségeket.

Molnár Erika elmondta, felújítás után kulturális rendezvényeknek, konferenciáknak, helyi programoknak biztosítana helyszínt a magtár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!