Szentes és környéke

2014.08.12. 22:15

Nagyüzem a szeszfőzdékben

Nagymágocs - Elég az embernek az orrára hagyatkoznia, ha pálinkafőzdébe indul. Kint a cefrét érezni, bent pedig már a pálinka illatát. Beindult a "nagyüzem" a szeszfőzdékben, így Nagymágocson is.

Kovács Erika

[namelink name="Tóth Sándor"] 300 liter cefrét hozott a Nagymágocsi Pálinkafőzdébe. – Vegyes pálinkám lesz. A kertünkben alma, körte, szilva és barack is terem. Az elsőbbség a feleségemé: befőttet és lekvárt készít a gyümölcsből. Ami ezen felül marad, az az enyém, megy a cefrébe. Kedvem is és időm is van bíbelődni vele, elvégre nyugdíjas vagyok – mondta a Nagymágocson élő férfi.

Tóth Sándor elmondta, évente átlagosan 30 liter pálinka lesz a cefréjéből, ami egy év alatt, a családi összejöveteleken szép lassan el is fogy.
Most járok először szeszfőzdében, hosszasan kanyargó csövekre, hatalmas „boszorkányüstökre" számítok. Ezért meglepett, milyen kis helyet foglal el a pálinkafőző.

– Ez egy modern berendezés. Egylépcsős, aromatornyos technológiával készítjük a pálinkát. Árammal fűtjük a berendezést, ami állandó hőfokot biztosít, így egyenletes a párolgás, ami a jó minőségű párlat alapfeltétele – mondta [namelink name="Magyar Olivér"], aki 22 évével valószínűleg az ország egyik legfiatalabb pálinkafőző mestere. Megmutatja az erjedt gyümölcspép útját: egy előmelegítő tartályba kerül a cefre, ahol 40-50 fokosra melegítik fel. Onnan szivattyúzzák be a pálinkafőző berendezésbe, ahol néhány óra alatt elkészül a pálinka.

Tóth Sándor elmondta, évente átlagosan 30 liter pálinka lesz a cefréjéből. A szerző felvétele

Tóth Sándor elmondta, évente átlagosan 30 liter pálinka lesz a cefréjéből. A szerző felvétele
– Rossz úton jár, aki azt gondolja, hogy a már rothadó, étkezésre alkalmatlan gyümölcsből kell cefrét készíteni. Aki minőségi pálinkát szeretne, kizárólag jó minőségű, érett és sérülésektől mentes gyümölcsöt tesz a hordójába – mondta a pálinkafőző mester. Szerinte már akkor meg lehet állapítani, milyen lesz a pálinka, ha leveszik a cefrés hordó tetejét. A jó cefre kellemes illatú, azonnal érezni, milyen gyümölcsből készült. Az állaga pedig a lekváréra hasonlít.

Magyar Olivér megerősítette, már javában zajlik a pálinkafőzési szezon, hiszen korábban ért a gyümölcs. A cefre átlagosan 3 hét alatt forr ki. A nagymágocsi szeszfőzdében is előjegyzés alapján dolgoznak. Július közepén erdei gyümölcsökkel vette kezdetét a főzetés, most főként barackot, illetve vegyes gyümölcsből készült cefrét hoznak a kuncsaftok. Hamarosan eljön a szilva ideje is.

Nagymágocson egylépcsős, aromatornyos technológiával főzik a pálinkát – mondta Magyar Olivér, az ország egyik legifjabb pálinkafőző mestere. A szerző felvétele

Nagymágocson egylépcsős, aromatornyos technológiával főzik a pálinkát – mondta Magyar Olivér, az ország egyik legifjabb pálinkafőző mestere. A szerző felvétele
– Sokan élnek az adómentes főzetési mennyiség lehetőségével, ami 50 fokos pálinkából 86 liter. Bár vannak, akik csak néhány literre való cefrét hoznak. Tapasztalatunk szerint hiába vált legálissá az otthoni főzés, a többség mégis a bérfőzdéket választja. Az otthoni kis pálinkafőző berendezésekkel nem lehet olyan jó minőséget elérni, mint a szeszfőzdék modern technológiájával.

A pálinkafőzetők közül többen helyben várják meg a párlat elkészültét. Őket legfőképpen a kíváncsiság hajtja, érdeklődnek a pálinkafőzés folyamata iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!