Szentes és környéke

2014.09.19. 21:24

Számítógép figyeli a teheneket

Fábiánsebestyén - Számítógép figyeli a tehenek egészségi állapotát, a jószágok igényük szerint járnak leadni a tejüket. Fábiánsebestyénben világszínvonalú istállókat avattak.

Králik Emese

– Alig több mint egy éve raktuk le az alapkövet, ma pedig átadunk egy hipermodern fejőházat, amely szinte minden tekintetben szakít a hagyományokkal. Az Európai Unióban megszűnik a tejkvóta, a versenyképes helyeken jelentős erősödésre lehet számítani. Aki nem halad a korral és nem hajt végre a most látható projekthez hasonló fejlesztéseket, előbb-utóbb egy skanzenben találja magát – jelentette ki tegnap [namelink name="Glattfelder Béla"], a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára Fábiánsebestyénben, ahol a Kinizsi 2000 Zrt. új tehenészeti telepét avatták fel.

A beruházás 1,8 milliárd forintba került, az összeg hozzávetőleg fele-fele arányban hitel és támogatás. A telepen két új istálló épült, kibővült a silótér, a csapadékvíz-elvezetés és az úthálózat, a legkorszerűbb trágyakezelési eljárást alkalmazzák. Az a fejőrobotos technológia, amit beépítettek, világszínvonalú, Európában sem lehet lépten-nyomon hasonlót találni. A rendszer minden egyedet felismer, az igényeinek megfelelően automatikusan gondoskodik a táplálásáról, a jólétéről, figyeli az egészségi állapotát és az ivarzását.

Számítógép figyeli a teheneket. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Mivel a tehenek nem tökéletesen egyformák, a tőgyük is különbözik, a fejőkelyheket pontosan oda helyezi a számítógép, ahová az adott állatnál éppen szükséges. Az állatok akkor mennek a tejet leadni, amikor eljött az ideje, erre „jutalomfalattal" veszik rá őket. Ezzel a módszerrel sokkal kevesebb stressz éri a jószágokat, és 10-15 százalékkal növelni lehet a tejtermelést.

– A jelenlegi, ötszáz körüli állományt mintegy 750-re szeretnénk bővíteni. A tervek szerint a jövő év elejére elérjük ezt a számot – jelentette ki [namelink name="Farkas Sándor"] országgyűlési képviselő, a részvénytársaság igazgatóságának tagja. [namelink name="Nagy István"], a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a fábiánsebestyéni fejlesztés nagyszerűen illeszkedik a kormány vidékfejlesztési stratégiájába.

Az ünnepségen a társaság vezérigazgatója, [namelink name="Farkasné Márton Katalin"] és [namelink name="Kispál Ferenc"], az agrárgazdasági kamara Csongrád megyei elnöke hosszú távú megállapodást írt alá. Ez alapján a telepen szakmai rendezvényeket tartanak majd az agrárszakembereknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!