Szentes és környéke

2014.11.13. 21:12

Mindenkit meglepett a három Stefi születése

Szentes – Nálunk utoljára tíz éve történt ilyen. Egy harmadik laktációs tehenünk első termékenyítésre ellette a három kisborjút. Mindegyik üsző, ha felnőnek, ők is a tenyésztésbe kerülnek – mutatta az új jövevényeket az Árpád Agrár Zrt. szentesi tehenészeti telepén Papp István inszeminátor.

Králik Emese

A részvénytársaság Szegi tanyai telepén a dolgozók nagy meglepetésére pár napja hármas iker borjak születtek. A tehén vemhessége és az ellés rendben lezajlott, mindössze a dolgozók vakarták a fejüket, hogy nem egy, nem is kettő, de egy harmadik kis jószág is kifelé kívánkozik.

Nem számítottak erre, ezt ugyanis csak ultrahangos vizsgálattal lehetett volna előre megállapítani. A mama, Stefi után [namelink name="Papp István"] egyelőre Stefinek, Stefikének és Stefániának hívja őket. Ritkaság a hármas ellés, magyarázta, most az játszhatott közre, hogy a telepen szinkronizálási program szerint, hormonkezelés után, meghatározott időközönként termékenyítik meg a teheneket.

Stefi, Stefike és Stefánia virgonc, egészséges kis jószág – mutatja Papp István inszeminátor. Fotó: Králik Emese

Stefi, Stefike és Stefánia virgonc, egészséges kis jószág – mutatja Papp István inszeminátor. Fotó: Králik Emese
A két kis üsző közül kettő, a világosabbak valószínűleg egypetéjű ikrek, a harmadik pedig egy másik petesejtből fogant. A három Stefi egyelőre egyedi ketrecben lakik, könnyebb így a megfigyelésük, az etetésük. Mindegyik virgonc, egészséges, mondta Papp István. Az ikerborjak általában kisebb súlyúak, az életben maradási esélyeik gyakran alacsonyak, a szentesi cég szakembere szerint a három Stefi a kivétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!