Szentes és környéke

2015.06.18. 22:31

Elterelik a traktorokat, kombájnokat

A nagymágocsi gazdák a jövőben csak engedély birtokában és meghatározott útvonalon közlekedhetnek a 3,5 tonna súly feletti munkagépeikkel, járműveikkel. A település vezetése az intézkedéssel az utak állapotát védi. <br>

Kovács Erika

Nagymágocs mezőgazdasági település, többen rendelkeznek traktorokkal, kombájnokkal, más, a termeléshez szükséges munkagépekkel. Eddig is érvényben volt a 3,5 tonnás súlykorlátozás, amit táblák jeleztek, de az érintettek többsége nem tartotta be. Hogy a rendőrség hányszor bírságolta meg a KRESZ szabályait figyelmen kívül hagyó gazdákat, nem lehet tudni. Annyi bizonyos, az önkormányzatnál jó néhány lakos is jelezte a panaszát, hogy a nagy, pótkocsis traktorok, kombájnok nehezítik a közlekedést – mondta Szebellédi Endre polgármester.

A lakosság az utak állapotát is félti, különösen azokban az utcákban, ahol a szennyvízberuházás után új burkolatot kaptak az utak. Szeretnék, ha az utcáikban sokáig jó maradna a burkolat. – Ha korlátozások nélkül engedjük a nagyjárművek közlekedését, akkor félő, hogy az utak széle letöredezik, a traktorok, kombájnok súlya vályúsodást okozhat. Az Iskola utcából is sok panasz érkezett. Reggelenként gyakran bedugult a forgalom. A lakosok szeretnénk, ha ez megszűnne – folytatta a településvezető.

Bekerítik a labilissá vált épületet, ígérte a polgármester. Fotó: Králik Emese

Bekerítik a labilissá vált épületet, ígérte a polgármester. Fotó: Králik Emese
A képviselő-testület úgy döntött, hogy a jövőben engedélyhez köti a településen a 3,5 tonna súly feletti járművek közlekedését. Az egynapos, egy hónapos és 24 havi engedély ingyenes, de minden érintett járműre külön kell kérni. Nagymágocson, mint megtudtuk, több mint 80 munkagépet érint a rendelet. – Létrehoztunk egy elkerülő háromszöget. A Tölgyfa utcára, a Mátyás király utcára és a Szentesi útra tereljük a traktoros, kombájnos forgalmat. Az engedély meghatározza a legrövidebb odavezető utat – magyarázta a településvezető.

Egy általunk megkérdezett gazda tőlünk hallott először a korlátozásról. – Ez valószínűleg kerülőutat jelent majd nekem, meg gondolom másoknak is, ami több gázolaj, vagyis pluszkiadás. Nagymágocs falu, sokan élünk mezőgazdaságból. Ezt mindenkinek tudomásul kellene vennie – mondta a neve elhallgatását kérő őstermelő.

– Ezzel a rendelkezéssel egyébként nemcsak az utakat védjük, hanem a gazdákat is. Az engedély birtokában nem kapnak közlekedési bírságot ott, ahol kint vannak a súlykorlátozást jelző táblák, ugyanis hamarosan felkerül a „Kivéve engedéllyel" felirat is. Az említett három utcáról a települést körülvevő valamennyi földes utca gyorsan elérhető – nyilatkozta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!