Szentes és környéke

2015.06.05. 21:20

Hallássérülteknek gyűjtenek gyanús szöveggel Szentesen

Csongrád megye, Szentes - Hiába a figyelmeztetés, az ügyeskedők újra és újra megtalálják a módját, hogyan szerezzenek pénzt. Szentesen két, magát hallássérültnek beállító férfival találkoztunk, többen adakoztak nekik. A valódi civilek ritkán gyűjtenek utcán.

Králik Emese

Nem telik el úgy hét, hogy ne kapna szárnyra egy-egy olyan hír: ügyeskedők fogyatékkal élőkre hivatkozva csalnak ki pénzt emberektől. Nemrégiben lapunk Csörög a telefon rovatában hívta fel a figyelmet a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Csongrád Megyei Szervezetének képviseletében [namelink name="Ormódi Róbert"] ügyvezető igazgató, hogy Szegeden állítólag valaki az ő nevükben gyűjt – csak éppen a szövetség nem tud erről semmit, feltehetőleg visszaéltek a nevükkel.

Hiába a gyakori figyelemfelhívás, az ügyeskedők újra és újra megtalálják a számukra megfelelő terepet. Néhány hete szentesi középiskolásoktól hallottuk, hogy két férfi adományokat gyűjt. Lapunk munkatársa a napokban feltehetőleg velük futott össze a Kossuth téri Fehér Háznál. A két jól öltözött fiatalember siketnémának tettette magát, de úgy tűnt: meg sem próbálnak szájról olvasni, sőt, mintha nem is értenének magyarul. Hivatalosnak tűnő nyomtatványokra aláírást gyűjtöttek, pénzt szedtek.

Ezzel a papírral próbálják meggyőzni a szentesieket. Fotó: DM

Ezzel a papírral próbálják meggyőzni a szentesieket. Fotó: DM
Egyikük megengedte, hogy lefotózzuk az ívet, amelynek a fejlécében logók, illetve egy zagyva szöveg volt olvasható: „Regionális igazolás fogyatékosok számára süket-némák esetében és szegény gyerekeknek. Egy nemzetközi központot szeretnénk nyitni. Köszönjük" – ez állt rajta. Akkor már jó néhány név szerepelt rajta, mindegyik mellett 2000 forintot tüntettek fel adományként. Amint rájöttek, hogy pénzt nem áll szándékunkban adni, felszívódtak.

– Felháborít és megdöbbent, hogy mire képesek a tisztességtelen emberek. Meggyőződésem, hogy csalók voltak. A nem hallók nem a süket, hanem a siket kifejezést használják. Az első logó a mozgáskorlátozotti nemzetközi jel, a másik számomra ismeretlen – reagált [namelink name="Tóth Margit"], a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületének elnöke. Hangsúlyozta: a civilek hivatalos adománygyűjtésnél névre szóló igazolványt adnak, ők azonban – éppen a csalások elkerülése miatt – ezt a módszert már évek óta nem alkalmazzák.

Kérdeztük a rendőrséget is. A csalókkal kapcsolatban nem érkezett sem bejelentés, sem feljelentés a Szentesi Rendőrkapitányságra – írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!