Szentes és környéke

2015.07.27. 21:55

Még a kakastoll is eredeti a hajdani csendőrkalapon

Nagymágocs - Rendőri egyenruhákat, relikviákat gyűjt a nagymágocsi Stibál Róbert, a falu korábbi polgármestere. Házi múzeumában mintegy félszáz egyenruha található a csendőrvilágtól a Kádár-korszakig.

Kovács Erika

[namelink name="Stibál Róbert"] közel húsz évig szolgált rendőrként. A Szentesi Rendőrkapitányság állományában dolgozott különböző beosztásokban, az igazgatásrendészettől a bűnügyi területig, majd a helyi, Nagymágocsi Rendőrőrs parancsnokhelyetteseként, őrnagyi rangban vonult nyugdíjba 2000-ben. Dolgozott jegyzőként is, a 2006–2010-es ciklusban pedig Nagymágocs polgármestere volt.

– Több hullámban tört rám a gyűjtőszenvedély, ami 2007-től teljesedett ki, talán a korábbi hivatásom iránti nosztalgiából. Úgy vélem, meg kell menteni az utókornak ezeket a relikviákat, amik mára a történelem részévé váltak – vezetett be otthona kertjében lévő házi múzeumába Stibál Róbert. Már a bejárati ajtó mellett is egy megmentett kincs található, egy korabeli körzeti megbízotti irodát jelző tábla.

– Nem könnyű az előző korok csendőr-, illetve rendőregyenruháihoz hozzájutni. Mivel egy-egy korszak erőszakszervezetéhez tartoztak, nem ártott megszabadulni tőlük. A rendszerváltozás előtti időszakban használt egyenruhákat pedig sok leszerelt, nyugdíjba vonult rendőr később munkásruhaként használta el – mondta a gyűjtő, aki, bár mára megbánta, a saját egyenruháját elajándékozta, csak a vállapját tartotta meg.

Stibál Róbert gyűjteményében mintegy félszáz korabeli csendőr- és rendőregyenruha található. A szerző felvétele

Stibál Róbert gyűjteményében mintegy félszáz korabeli csendőr- és rendőregyenruha található. A szerző felvétele
– Gyűjteményem első komplett egyenruhája egy csendőr-főhadnagyi egyenruha, amit részben vásároltam, egyes darabjait pedig ajándékba kaptam, például a csendőrtollat, ami Mészáros Józsefé volt. Ha a Rákosi-rendszerben megtalálják nála, biztosan félholtra verték volna érte.

Ha már a Rákosi-rendszert említettük: abból az időszakból is őriz egyenruhákat Stibál Róbert. Két idős, 90 év körüli egykori rendőrtől és egy rendőrözvegytől kapta a ruhadarabokat. A Kádár-korszakból többféle egyenruhához is hozzájutott a nagymágocsi gyűjtő. Mutatta, a kora-kádári zubbonyok még ötgombosak voltak, nyakig gombolódtak, míg a későbbiek hajtókásak és háromgombosak. Csendőr- és rendőrsapkákból is népes a gyűjtemény, amik között az egyik ritkaság egy Horthy korabeli hegyi határvadászsapka.

A helyiség falát bekeretezett fotók, hajdani dokumentumok, gomb- és váll-lapgyűjtemények uralják, a polcokon pedig korabeli kitüntetések láthatók. Stibál Róbert mutatott néhány érdekességet a dokumentumgyűjteményéből is: Mészáros Ferenc 1945. november 5-én lett rendőr, és az oklevél tanúsága szerint még a Mindenhatóra esküdött fel. Egy másik dokumentum szerint 1949-ben Kádár János véglegesítette a munkaviszonyát. A harmadik okirat szerint pedig 1957-ben Biszku Béla ugyancsak véglegesítette. Így mentek akkoriban a dolgok – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!