Szentes és környéke

2015.11.19. 20:23

Kifogtak az új utcanevek a rendszeren

A lakóhelye nem, csak a címe változott meg néhány száz szentesinek, de az új helyzettel egyelőre nem tud mit kezdeni a központi nyilvántartó rendszer. A nagyhegyiek ígéretet kaptak, hogy jövőre már lehet új lakcímkártyájuk.

Králik Emese

Ugyanott laknak a szentesi Nagyhegy városrész lakói, ahol régen, egyelőre mégis bizonytalanok abban, mi a lakcímük. Erre a furcsa helyzetre Dömsödi Mihályné önkormányzati képviselő hívta fel a figyelmet. 

A nagy kiterjedésű, utcákkal és dűlőutakkal tagolt környéket egészen a múlt évig egy kalap alá vették, egységesen mindenkinek Nagyhegy volt megjelölve lakóhelyként. A házak számozása így az évek során több százig is felment, az egymást követő házszámok nem mindig követték a logika szabályait, a tájékozódás sokszor még a helyismerettel rendelkezőknek is feladta a leckét.

Sétálgatni, beszélgetni most is ugyanolyan kellemes, mint amikor még nem a város neves szülöttéről volt elnevezve a közterület. Fotó: Králik emese

Sétálgatni, beszélgetni most is ugyanolyan kellemes, mint amikor még nem a város neves szülöttéről volt elnevezve a közterület. Fotó: Králik emese


A levelek kézbesítése, a betegszállító jármű célba érése is gondot jelentett. Ez így nem mehet tovább: el kell nevezni az utcákat – határozott az önkormányzat. Tavaly ősszel szerelték fel a táblákat, amelyek egyértelműen mutatják: Nagyhegy milyen nevű közterületén jár éppen az ember. Közben januártól létrejött egy országos Központi Címregiszter (KCR). Az ötletet a jó szándék motiválta. Korábban ugyanis volt, hogy a földhivatalnál, a lakcímnyilvántartóban, vagy a postán ugyanaz az ingatlan más-más néven szerepelt. A képviselőt arról tájékoztatta a városháza műszaki osztálya, hogy az átállás nem megy zökkenőmentesen, a rendszer működésével komoly gondok vannak. Főleg amikor már létező címeket felül kell írni: ilyenkor nem engedi a rendszer az új utcanevet és házszámot regisztrálni. Mint Nagyhegyen. A törvény szerint év végéig rendezni kell a dolgokat a KCR-ben, csak ezután lehet a nagyhegyi városrész új címeit regisztrálni. Ha valakinek elméletileg lenne lehetősége a módosításra, mert nem volt hivatalos címe a házának, ezért át lehetne vezetni az újat, az se siessen.


A műszaki osztály szerint ugyanis „az ügyfeleket is megzavarhatná, hogy melyik címet lehet átvezetni, melyiket nem, ezért született az a döntés, hogy az összes, egyszerre kiadott nagyhegyi cím egyszerre legyen felvezetve a KCR-be". Az iroda majd értesíti a közszolgáztatókat a változásról, de egyéb esetekben az ügyfélnek kell az új címet bejelentenie. 


Tapasztalataink szerint nemcsak a nyilvántartó, de egyelőre az internetes kereső sem tartja számon az új neveket. A helyiek azt mondták a fura helyzetről: a postás, ahogy eddig, most is rutinból odatalál, ahová mennie kellett. Várni esetleg annak kell még jövő évig, aki ingatlant adna-venne, építene Nagyhegyen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!