Szentes és környéke

2015.11.18. 21:25

Nem jó a LED: visszakérik a régi lámpákat a nagyhegyiek

Nemcsak gyenge a fényük, messze is vannak a gyalogosok által is használt sávtól.

Králik Emese

– A fene enné meg ezeket a modern vackokat! A régi lámpa jobb volt, most, ha jövök haza a kertből, alig látom, hol van a korlát! – mutatott a lámpaoszlopokra a szentesi Vida Sándorné.  A nagyhegyi gyalogos vasúti átjáróban panaszolta, hogy szerinte mióta kicserélték a sárga izzókat LED-re, alig látnak valamit a bicikliútból és a sínekből. Nemcsak gyenge a fényük, messze is vannak a gyalogosok által is használt sávtól, tette hozzá. A Nagyhegyszéli úton is hasonló gonddal küzdenek a lakosok. Egy idős férfi szerint ahhoz képest, amilyen sok pénzt költöttek a világítótestek cseréjére, többet vártak, jobban szeretnék inkább visszakapni a régi izzókat. Az ügyben Sipos Antal képviselő is felszólalt egy testületi ülésen.

Most még messze vannak az oszlopok.  Egyszer majd pont egy kerékpárút fölött lesznek. Fotó: Králik Emese

Most még messze vannak az oszlopok. Egyszer majd pont egy kerékpárút fölött lesznek.

Fotó: Králik Emese

Szentesen több mint 4000 lámpatestet cseréltek ki 450 millió forint pályázati pénzből. Ezek sokkal takarékosabbak, akár 30 millió forintot is spórolhat évente az önkormányzat. Tény, hogy néhol tényleg a füvet világítják meg a nagyhegyi lámpák, ennek azonban oka van. A Szentes Városi Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, Döbrőssy Iván emlékeztetett: az oszlopokat egy korábbi fejlesztés során azért rakták messzebb, mert alattuk majd egyszer kerékpárút fog húzódni. A problémát jelenleg részben az okozza, hogy a hagyományos izzó fénye szórtabb, a LED fénye koncentráltabb. A pályázatból felszerelt eszközöket biztosan nem cserélik le, a lámpakarok cseréjével lehet változtatni a lámpatest dőlésszögén, ezt viszont már csak önerőből finanszírozhatja a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!