Szentes és környéke

2015.12.27. 19:25

Karácsony előtt égett le az otthonuk: új életet kell kezdeniük Pardiéknak

Életük legszomorúbb karácsonyát ünnepelték Pardiék. A nagymágocsi ötfős családnak a karácsony előtti héten vált a tűz martalékává az otthona. A jövő évet a nulláról kezdik.

Kovács Erika

A család segít


Pardiék a jövőt tervezik. – A régi otthonunkat le kell majd bontani. Életveszélyes. A testvéremnek van a faluban egy üres háza. Oda beköltözhetünk, de nagyon sok munkát el kell még végeznünk. Ebben a család segít. Nincs fürdőszoba, most alakítjuk ki. Az elmúlt napokban már beköttettük a vizet és a szennyvizet is. Ha kész lesz, utána a többi helyiségben is festünk. Utána költözünk. Reméljük, még januárban.

Az új otthonukban is kályhával fűtenek majd. Az egyik berendezés épen maradt, azt viszik át. Adományozók felajánlottak egy franciaágyat és szekrénysort. A gyerekek szobájába még nem tudják, mi kerül. Nincsenek konyhai felszereléseik, gáztűzhelyük sem. Mosógépre, varrógépre, ágyneműkre is szüksége lenne a családnak.

A nagymágocsi turistaszállón kapott átmenetileg elhelyezést Pardi Krisztián és családja. December 15-én mindenük elégett. Jószerével csak az a ruhájuk maradt meg, amiben kimenekültek az égő házból.


– Be akartam gyújtani a kályhába, hogy a gyerekek lefürödhessenek. A fa vizes volt, nem akart meggyulladni. Kimentem, fogtam a kannát, hogy öntök egy kis olajat a tűzre, attól majd belobban. Máskor is tettem már így. Csakhogy abban a kannában nem olaj volt, hanem benzin – emlékezett vissza Pardi Krisztián.


A család három gyermeket nevel. A két nagyobb, a 12 éves Gábor és a 11 éves Tímea az anyuka, Kotri Zsanett korábbi kapcsolatából született. A 2 és fél éves Laura a fiatal pár közös gyermeke. 


– A benzin berobbant, a kanna is lángra kapott, ahogy minden más is a szobában – idézte fel a közmunkásként dolgozó férfi. A két felnőtt azonnal oltani kezdte a tüzet, de rá kellett jönniük, hogy a lángok győzedelmeskedtek. Azonnal kimenekítették a gyerekeket. Közben a szomszédok is segítettek, és jöttek a tűzoltók is.

Az ajándékok is elégtek


– Még megpróbáltam visszamenni. Bent volt a gázpalack, amit végül a tűzoltók hoztak ki. Engem nem engedtek be – mondta Krisztián.


– Mindenünk odaveszett: a ruhák, az okmányok, az összes családi fotó, a pénzünk. Varrással is foglalkozom. Sok mindent készítettem megrendelésre. Karácsonyi ajándéknak szánták. Azok is elégtek… – ezt már az anyuka idézte fel. 


Mivel az állataik a kiégett háznál vannak, naponta látják életük elüszkösödött emlékeit. A tűz éjjelét kórházban töltötték, enyhe füstmérgezéssel, majd a családtagjaiknál húzták meg magukat. Végül a településvezetés engedélyével a turistaszállóra költözhettek. Helyi, szentesi és orosházi adományozóktól ruhákat, tartós élelmiszert kapott a család, a gyerekek játékokat is. 

 

A család jó szándékú emberektől kapott egy feldíszített karácsonyfát, de nem volt ünnepi hangulatuk. Elvesztették mindenüket. Fotó: A szerző felvétele

A család jó szándékú emberektől kapott egy feldíszített karácsonyfát, de nem volt ünnepi hangulatuk. Elvesztették mindenüket. Fotó: A szerző felvétele


– Nem így terveztük a karácsonyt. Az ajándékok már a szekrényben voltak, becsomagolva várták az ünnepet. Azok is oda lettek. Jó emberektől feldíszített karácsonyfát is kaptunk, ami kint van a folyosón – tudtuk meg az anyukától, aki azt is elmondta, a gyerekeket is nagyon megviselték a történtek. A nagyobbak szótlanok. A kicsi sokat sír, hiányoznak a megszokott dolgai.

Eljárást indítottak az apa ellen


– A sok segítőkész ember mellett vannak néhányan, akik mindenfélét beszélnek itt, a faluban. Ez rosszulesik. Azt pletykálják, börtönben vagyok. Ez nem igaz. Ami tény: eljárást indítottak ellenem, kiskorúak veszélyeztetése miatt. Dehogy akartam én ártani nekik! Ellenkezőleg! Azt szerettem volna, hogy ne fázzanak meg fürdés közben. Remélem, ezt méltányolni fogja a bíróság – mondja Pardi Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!