Szentes és környéke

2016.06.17. 10:36

Tűzbe veszett tizenegyezer kisfácán

Árpádhalom- Alig pár órája kerültek az árpádhalmi fácánneveldébe a kismadarak, amikor tegnap délelőtt felcsaptak a lángok, és körülbelül 11 ezer fióka pusztult el. A tűz okát vizsgálják.

Kovács Erika

– Csütörtök reggel kerültek a helyükre a kisfácánok. Néhány óra múlva pedig szinte mind odaveszett – mondta [namelink name="Pechtol János"], az Országos Magyar Vadászati Védegylet főtitkára. A lángok délelőtt 11 óra körül csaptak fel a védegylet árpádhalmi telepén. Az ól egyik oldala 20×60 méteres területen szinte teljesen kiégett. A fácánok helyét szalmával szórták fel.


Molnár Krisztinától, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtómunkatársától megtudtuk, húsz tűzoltó dolgozott a helyszínen, Orosházáról, Szentesről és Hódmezővásárhelyről jöttek. A tüzet hamar eloltották, de a napos fácánok 99 százaléka elpusztult. Egy részük bennégett a tűzben, a többi megfulladt a füstben. A katasztrófavédelem vizsgálja a tűz okát.


– Úgy gondoljuk, hogy valamelyik berendezés zárlatos lehetett, vagyis műszaki hiba okozhatta a tüzet. Nagyon lesújtott bennünket az eset. Több évtizeden keresztül soha nem volt semmi probléma – mondta Pechtol János.

A telephely Árpádhalom külterületén, a falu és Nagymágocs között található. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet tulajdona. Pechtol Jánostól úgy tudjuk, innen látták el előnevelt fácánnal az ország több vadásztársaságát.


– Hogy ebben a szezonban, a romok eltakarítása után újra tudjuk-e telepíteni az ólat, egyelőre bizonytalan. A fácánkeltetés már a vége felé jár – mondta a főtitkár. Az elsődleges becslések szerint a kár 5 millió forint körül van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!