Szentes és környéke

2016.07.25. 13:35

Repülőmodellezés: egy póló is komoly segítség lehet

Szentes-Lapistó - Vitorlázó és motoros kategóriában versenyeztek ezen a hétvégén. Három percig kell a modellnek a levegőben lennie. A győzteseknek ezt az időt két, majd újabb két perccel kell megtoldani, és így tovább. Így alakul ki a végső rangsor- magyarázta Patócs László.

Králik Emese

Két napig Szentes-Lapistó volt a világ repülőmodellezőinek egyik központja, ugyanis az esemény világkupa-sorozat egyik állomása volt. A szervező elárulta, egy évben legalább négy különböző országban kell nyerni ahhoz egy indulónak, hogy végül megkaphassa a világkupát.

 

Jövőre világbajnokság lesz itt.

Jövőre világbajnokság lesz itt.


Az esemény még a laikusok számára is igen látványos– kifejezetten érdekes apróságokat is láthattunk. A versenyzők türelmesen várták az optimális légmozgást. Ekkor egy damillal felhúzzák a gépet, amikor úgy ítélik meg, az már megfelelően repül, a kötelet leoldják. Innentől mérik a bírák az időt. Megkérdeztük, miután felszállt a gép, miért köröznek a versenyzők futva, a pólójukkal hadonászva a gépük alatt.


– A modellt a fölfelé áramló meleg levegő, a termik tartja fenn. Ha a versenyző a földön elég határozott és gyors köröket ír le, ezt a légáramlást intenzívebbé teheti – hallottuk a magyarázatot.


Hétvégén Lapistóra 60-70 résztvevő érkezett Európa számos országából, sőt még a tengerentúlról is. Érdemes a környékre odafigyelni: jövőre 700-800 ember részvételével világbajnokságot szerveznek – talán ugyanezen a pályán.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!