Szentes és környéke

2016.08.09. 13:49

Bazsalikom terem a parlagfű helyén

Parlagon heverő egyhektáros telket tett termővé 22 szentesi közmunkás. A központi konyhára is szállítanak innen zöldséget. Idén gyümölcsfákat is telepítettek, bíznak abban, hogy majd a termését is szedhetik.

Králik Emese

– Tavaly márciusban indultunk, ősgyep volt itt. Fel kellett törni, körbekerítettük, szociális épület, válogatószín épült, kutat fúrtunk, kiépítettük az öntözőrendszert. Majdnem mindent a közmunkások készítettek a saját kezükkel – mutatott körbe Szentes főkertésze, Baloghné Berezvai Csilla.


A Rákóczi utcai, azóta már rekultivált szeméttelep közelében szó szerint a semmiből hozta létre az önkormányzat azt az egyhektáros szociális kertet, amely manapság 22 embernek ad munkát. Aki jól teljesít, maradhat.


– A kerítést és az oszlopokat más települések dolgozói ugyancsak közmunkában készítették, tőlük vásároltuk. Idén két fóliaalagút épült, illetve gyümölcsfákat telepítettünk. Ez azt is jelenti, hogy reméljük, hosszú távú lesz a program. Ettől az évtől a szentesi központi konyhára termelünk. Amit ott nem használnak fel, azt a más közmunkaprogramban részt vevő emberek között osztjuk szét, illetve az itt dolgozók vihetnek belőle – magyarázta a főkertész.

 

Akinek nem szakmája, az is megszerette a kertészkedést az önkormányzati kertben. Fotó: Králik Emese

Akinek nem szakmája, az is megszerette a kertészkedést az önkormányzati kertben. Fotó: Králik Emese

Ma már sokkal kevesebb sót szabad használni a közétkeztetésben, a helyi konyha így többféle fűszert használva ízesíti az ételeket. A kertben ezért nőnek fűszernövények: bazsalikom, oregánó, tárkony, citromfű, menta, lestyán. Amikor ott jártunk, éppen az uborkát szedték. Savanyítani fogják a konyhán. – Kétnaponta szedjük, hogy ne legyenek nagyon nagyok. Vetettünk néhány növényt kísérleti jelleggel, arra vagyunk kíváncsiak, hogyan bírják a talajt – tette hozzá Baloghné Berezvai Csilla.


Bubori Zoltán tavaly óta dolgozik a kertben. – Nem kertész a szakmám, de beletanultam. Szeretem csinálni – árulta el. A paradicsomot gondozták kollégájával, Bari Dáviddal, aki elmondta: már a zöldnövényirtásban és a kerítés építésében is részt vett. – Csoda, hogy mi lett abból a parlagból – mondta.


– Nagyon kell figyelni, hogy ne legyen közte fonnyadt, sárga, csúnya – mutatták a petrezselyem zöldjét csipkedő asszonyok. Egy nagy műanyag ládát kellett teleszedni. Jó derék kell hozzá, de szeretik csinálni, bólogattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!