Szentes és környéke

2016.08.17. 21:00

Feri lemondott, pedig nem volt baj vele

Nem tudta összeegyeztetni vezetői munkáját a főállásával, ezért lemondott a nagytőkei polgármester, Staberecz Ferenc. Sajnálják a faluban, más szerint kínos, hogy már megint időközi választást kell náluk tartani. Szeptember 4-én öt jelöltre szavazhatnak.

Králik Emese

– Persze hogy nem beszélünk róla. Olyan ciki, nem? Milyen már az, hogy itt vagyunk vezető nélkül? – néz szomorkásan egy nagytőkei nő. Szerinte igenis kínos, hogy nyáron váratlanul lemondott a falu polgármestere. – Pedig olyan jó szándékú ember, talán túl jó is, sok terve volt, jót akart a falunak – jellemzi a vezetői székből felállt Staberecz Ferencet.  – Kitalálta a grillfesztivált, újra kinyitotta a konyhát – sorolja.


A nagytőkeiek szeptember 4-én járulnak az urnához. – A migrációs ügyben meghirdetett népszavazással együtt akartuk lebonyolítani, de nem sikerült – mondja a bolt előtt a falugondnok, [namelink name="Aradi Imre"].  

 

Könnyebb lenne a falut is vezetni, ha kevesebb lenne a pletyka - véli Hódi Imréné.

Könnyebb lenne a falut is vezetni, ha kevesebb lenne a pletyka – véli Hódi Imréné.

– Amúgy meg fölösleges pénzkidobásnak tartom. Nem is alakult volna ki ez a helyzet, ha nem lenne a faluban ennyi ellentét az emberek között. Feri meghirdette a fórumait, arra nem jöttek el, a háta mögött meg beszéltek – emlékszik vissza a 2014 ősze óta eltelt időre.


Elmondja, öt jelölt közül lehet majd választani, az egyik közülük egyébként ő maga. [namelink name="Határné Bottyán Erika"] és [namelink name="Szél Csaba"] plakátját mutatja a hirdetőtáblán. – Ha esetleg veszítenem kell, legalább alkalmas ember ellen maradjak alul – nevet. Azt mondja, indul még az előző ciklusban a községet irányító [namelink name="Varga Lászlóné"],  meg egy számukra ismeretlen férfi, [namelink name="Nagyvári László Gábor"].


– Nekünk semmi bajunk nem volt Ferivel – szív bele a cigarettájába a bolt egyik dolgozója, [namelink name="Hódi Imréné"]. – Ha vasárnap öntötte el a tanyánkat az esővíz, aznap jött ki segíteni. Utólag már beszélnek összevissza az emberek, hogy ilyen meg olyan polgármester volt. Az a kevés pletykás csinálja a bajt... Hogy kire szavazok? Talán a fiatal fiúra vagy Marikára, mert akkor olyan jók voltak a falunapok – utal a most is a testületben ülő Szél Csabára és Varga Lászlónéra.


– Nekem eddig egyikkel se volt bajom, Ferikét is szerettem – kapaszkodik a bicikli kormányába Jutasi Istvánné. – De fölösleges ez a választás. Minek? Alig van már itt élet. Legjobb lenne, ha Szenteshez csatolnák a falut. A 450 lakosból 150 öreg, mint én. A fiatalok külföldre mennek, aki marad, az se könnyen boldogul – csóválja a fejét.


– Nem fért bele a munkaidőmbe, így nem lehet felelősségteljesen végezni a feladatot – indokolja a döntését [namelink name="Staberecz Ferenc"]. Társadalmi megbízatású polgármester volt, főállásban autóbuszt vezet egy nagy társaságnál. Úgy magyarázza: napi, sőt sokszor azonnali döntéseket kell hozni, pályázatoknál órákon is múlhatnak dolgok, ő pedig néha egész nap a munkahelyén van.

Harmadszor maradt félbe a ciklus


A rendszerváltás óta ez a harmadik olyan eset, hogy a nagytőkei polgármester nem viszi végig a ciklusát. 2000 szeptemberében Kis Nándort választották az akkor két éve a falut irányító [namelink name="Kiss Gyula"] helyett. Két évvel később a szavazók többsége ismét Kis Nándort választotta, 2004 júniusában visszalépett, akkor Staberecz Ferenc győzött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!