Életstílus

2015.03.11. 20:48

Tavaly 51 milliárd euró értékű műalkotás cserélt gazdát a világon

Tavaly rekordot döntött az árveréseken eladott műalkotások forgalma is.

Tavaly 51 milliárd euró értékben találtak vevőre művészeti alkotások és régiségek a világban, ami 7 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest - közölte szokásos éves műkincspiaci jelentésében a hollandiai Maastrichtban pénteken nyíló Európai Művészeti Vásár (TEFAF).


A szerdán közzétett Art Market Report szerint az árak a forgalomnál is nagyobb mértékben nőttek, mivel az eladott műalkotások száma csak 6 százalékkal emelkedett, 39 millióra. A pénzügyi világválság előtt, 2007-ben csaknem 50 millió művészeti alkotást értékesítettek. A műalkotások első számú piaca az Egyesült Államok (39 százalék), Kína (22 százalék) és Nagy-Britannia (22 százalék), ez a három ország együttvéve 83 százalékkal részesedik a világpiacból. A TEFAF szakértőinek számítása szerint 2011-ben átmenetileg Kína volt a művészeti alkotások első számú felvevőpiaca, de az ázsiai ország aztán újra jelentősen visszaesett.


A globális műkincspiac felét az újabb, 1945 után keletkezett művek adásvétele teszi ki. Tavaly a legnagyobb összegeket Andy Warhol, Francis Bacon és Gerhard Richter művei mozgatták meg, a német Richter hosszú ideje a földkerekség legdrágább élő alkotója.


Tavaly rekordot döntött az árveréseken eladott műalkotások forgalma is. Az Artprice információs szolgálat egy hete közölte, hogy a művészeti aukciók bevétele 13,7 milliárd euróval új csúcsot ért el, "az előző évihez képest már-már szemérmetlen tempóban", 26 százalékkal növekedve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!