Ország-világ

2015.03.16. 17:40

Szijjártó: stratégiai fontosságú, hogy az EU vezető szerepre törjön Afrikában

A miniszter elmondta, hogy a magyar kormány "Déli nyitás" politikájáról meghozott döntésének helyességét igazolja, hogy az Európai Unió stratégiai fontosságú kérdésként fogalmazza meg, hogy Afrikában vezető szerepre tegyen szert.

Az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásukon arra az álláspontra helyezkedtek, hogy mind politikai, mind gazdasági szempontból stratégiai fontosságú, hogy Európai Unió együttműködjön Afrikával - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak nyilatkozva.

A miniszter elmondta, hogy a magyar kormány "Déli nyitás" politikájáról meghozott döntésének helyességét igazolja, hogy az Európai Unió stratégiai fontosságú kérdésként fogalmazza meg, hogy Afrikában vezető szerepre tegyen szert.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy az Eximbank a magyar befektetők, beszállítók jobb pozícionálása érdekében 3 millió euróval járul hozzá az Európai Bizottság és kilenc uniós tagállam által 2007-ben létrehozott, 800 millió eurós EU-Afrika pénzügyi alaphoz. Magyarország emellett a Világbanknak ahhoz az alapjához is csatlakozik, amely afrikai kereskedelmi bankokba fektet be pénzt.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy óriási a globális verseny az Afrikával való gazdasági együttműködésben, Kína és az Arab-öböl államai is jelentős erőfeszítéseket tesznek, hogy megvessék lábukat a kontinensen. A külügyminiszter úgy vélte, hogy a "Keleti Nyitást" megelőző időszakkal ellentétben, Magyarország időben kapcsolódik be ebbe a globális versenybe, és "nem fut a világ után".

"Sikerült elkerülni azt a hibát, amely korábban a "Keleti Nyitást" megelőző időszakban jellemző volt, hogy nem kapcsolódtunk be egy globális gazdasági verseny keleti aspektusába, ezért kellett aztán sokkal több erőt és energiát mozgósítani ahhoz, hogy sikeresek legyünk" - magyarázta a miniszter.
A külgazdasági és külügyminiszter felidézte, hogy 2001 óta az afrikai kontinens átlagosan évi 5 százalékos gazdasági növekedést produkált, 2050-re pedig megduplázódhat Afrika lakossága.

A miniszter tudatta, hogy Magyarország három helyen, Ghánában, Angolában és Etiópiában nagykövetséget, Etiópiában, Angolában és Kenyában pedig kereskedőházat tervez nyitni.

A külügyminiszterek tanácskozásán a líbiai helyzet is szerepelt, amely Szijjártó szerint közvetlen kihívást jelent Európa biztonságára és a térség stabilitására, miután az Iszlám Állam (IÁ) és más terrorszervezetek is megvetették a lábukat az országban, amelyet terjeszkedési bázisként használnak. Szijjártó Péter tudatta, hogy a kellő feltételek megléte esetén a magyar kormány tudná támogatni, hogy uniós misszió menjen Líbiába hozzájárulandó az ország stabilizálásához, a tűzszünet és a határok ellenőrzéséhez. A miniszterek Szijjártó elmondása szerint egyetértettek abban, hogy a líbiai válságot csak politikai úton lehet rendezni, és nemzeti egységkormány létrehozására van szükség.

A tárcavezető elmondta, hogy a közelmúltban, az uniós tagállamok közül utolsóként Magyarország is kénytelen volt kiüríteni nagykövetségét Tripoliban. Beszámolt ugyanakkor a miniszter arról, hogy a nagykövet a tunéziai határról, meglévő kapcsolatrendszerén keresztül Ausztria és Csehország elrabolt állampolgárainak kiszabadításában is segédkezik.
A miniszter arra is kitért, hogy az IÁ elleni nemzetközi katonai fellépés keretében a kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy Magyarország 150, biztosítási feladatot ellátó katonát küldjön az észak-iraki, kurdusztáni Erbilbe.

A napirenden szintén szereplő migráció kérdésével kapcsolatban Szijjártó Péter rámutatott, hogy míg 2012-ben 2157-en kértek menedéket Magyarországon, 2014-re ez a szám csaknem a hússzorosára, 42777-re nőtt, idén március elejéig pedig már a tavalyi felét elérte a menedékkérők száma. "Példa nélküli a nyomás Magyarországon" - hangoztatta a miniszter, kifejtve, hogy Magyarország mind egy főre vetítve, mind a gazdaság méretéhez viszonyítva a második ebben a tekintetben az unióban.

" Az Európai Uniónak meg kell találnia azokat az eszközöket, amelyekkel visszaszorítja a menekültjoggal való visszaélés látható jelenségét" - nyomatékosította sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter, kitérve arra, hogy a menedékkérők az eljárás ideje alatt a jelenlegi szabályok szerint az adott országban maradhatnak, és így szabadon is mozoghatnak a schengeni övezeten belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában