Helyi gazdaság

2015.03.14. 07:38

Brüsszel már nem blokkolja a szlovák gázt

Az Európai Bizottság szerint a gázvezetéket üzemeltető állami Magyar Gáz Tranzit Zrt. tulajdonosi szerkezete immár nem ütközik az uniós szabályokba, arra kiadhatók a végső engedélyek.

A Népszabadság szombati cikke szerint az év végén az MGT tulajdonjoga a Belügyminisztériumhoz (BM) került. Az Európai Bizottság ennek kapcsán arra hivatkozik, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) beszámolója szerint a BM jelenleg semmi módon nem érdekelt a hazai gázpiacon, az Orbán-kabinet miniszterei saját területükön önállóan döntenek, a kormányfő nem utasíthatja őket. Ez meggyőzte Brüsszelt, amely így nem gördít akadályt a hazai engedélyek kiadása elé.

Az uniós hozzájárulás birtokában most újraindult a próbaüzem, amely az MGT szerint március 10. és április 30. között zajlik. Szakértők szerint az MGT-nek ezalatt még számos dokumentumot kell kidolgoznia és elfogadnia ahhoz, hogy a MEKH és a bányakapitányság a rendelkezésére álló akár több hónap alatt kiadja a kereskedelmi üzem megkezdéséhez szükséges végső engedélyeket - írja az újság.

Címkék#gáz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában