Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

101 év a Nagyhegyen

Szentes - Tegnap ünnepelte 101. születésnapját Szentes legidősebb lakosa, Antalfi Imréné. Lídia néni nyolc évtized után hagyta el először szülővárosát – nem messze, csak a rokonokhoz, Vásárhelyre ment.
101 esztendeje látta meg a napvilágot, de csak másodszorra ünnepelte születésnapját Antalfi Imréné, akit – mint Szentes legidősebb lakóját – a város polgármestere, Szirbik Imre is felköszöntött tegnap. Lídia néni abban a korban született, amikor még évi egy ünnepnap jutott az embernek. Akkor sem a világrajövetel évfordulóján örvendeztek a népek, hanem a nevük napján ült össze a család. Igazából azonban a disznóölés számított ünnepélynek, akkor ugyanis jól lakhatott a rokonság. Tavaly volt az első alkalom, hogy a jeles napon köré gyűltek szerettei.

Lídia néninek az iskola is mást jelent, mint a maiaknak. Ő éppen az első világháború idején lett tanköteles, de csak hébe-hóba volt tanítás, mert alig volt tanár, legtöbbjüket a frontra küldték. Annyit azért megtanult, hogyan kell leírnia nevét, és olvasni is tud. Mikor a világégésnek vége lett, meg kellett ismerkednie a papírruhákkal, a textilruha ugyanis hiánycikknek számított. A piacon is, ahová évtizedeken keresztül járt kofának. Naponta 2–3 talicska portékát vitt az akkor még a Kossuth téren székelő szentesi piactérre.

Szirbik Imre polgármester is felköszöntötte nagyhegyi otthonában Lídia nénit. A szerző felvétele
Szirbik Imre polgármester is felköszöntötte nagyhegyi otthonában Lídia nénit.
A szerző felvétele

Hogy miben volt más az a világ? Nem marakodtak úgy az emberek – von mérleget Lídia néni, aki 101 éve él a szentesi Nagyhegyen. Most a Nagyhegy 348. alatt lakik, 1908-ban pár száz méterrel odébb sírt föl először. Nyolcvan éven keresztül el sem hagyta szülővárosát, legmesszebb Hódmezővásárhelyen járt. Nem vágyott egyébre, mint hogy olyan társ szegődjön mellé férjnek, aki hűséges és jó ember. Ez beteljesült. Több mint egy évszázadot hagyott már maga mögött, mindenféle felhajtás nélkül, mert azt egyébként sem szereti. Három gyermeke, nyolc unokája és 14 dédunokája nem véletlenül büszke rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1,3 millió forinttal vártuk Larát

Szegvár - Közel 1,3 millió forinttal vártuk tegnap a Szegvárra hazaérkező Bóta Larát és édesanyját – a kétéves, szívátültetett kislány egy év után végre elhagyhatta a pesti kórházat. Tovább olvasom