Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

110 éves a nagymágocsi kastély

Nagymágocs - Tortát szeltek kedden a megye egyik legszebb épületében, a most száztíz éves nagymágocsi kastélyban.
Tortát szeltek kedden a megye egyik legszebb épületében, a most száztíz éves nagymágocsi kastélyban. Az öregek hete nevű rendezvényen elhangzott, az idős épület sorsa egyelőre nem rendeződött – nem nyílik itt luxusszálló az otthon helyett – de a megye vigyáz rá, és igyekszik mindent megtenni az itt élő idősek kényelméért.

A nagymágocsi kastélyban minden ősszel megrendezik az öregek hetét, a lakók számára ez az év legfontosabb programja. Tegnap az intézményt fenntartó megyei önkormányzat elnöke, Magyar Anna is elment az otthonba. Meglepetéssel készült: tortát vitt a lakóknak. Elmondta, hogy a kormány döntése értelmében január óta térítési díj helyett önköltségesen kellene a lakóknak fizetniük az itteni gondoskodásért, a megye azonban úgy döntött, ennek egy részét átvállalja tőlük. A havi 8,3 millió forintból ötöt a megyei önkormányzat fizet az otthonlakók helyett.

A száztíz éve épült nagymágocsi kastély impozáns látvány, a szociális feladatok ellátására azonban alkalmatlan. 1954 óta élnek itt sérült és idős korú lakók, akik számára az ott dolgozók valóban meleg otthont szeretnének nyújtani. Joó Károlyné, az intézmény vezetője azt mondta, a körülményekhez képest igyekeznek ennek érdekében mindent megtenni.

Az előző megyei önkormányzat és a település képviselő-testülete korábban megállapodott egy céggel, amely azt ígérte, új, korszerű otthont épít a közelben a lakóknak, cserébe megkapja a kastélyt, amelyet – a megújult dunántúli műemlékekhez hasonlóan – luxusszállóvá, wellnessközponttá alakít át. Lett volna itt lovarda, fürdő, búvárok képzésére alkalmas, hajóroncsokkal teli medence is. A cég megígérte, a faluval közösen megoldja a szennyvízcsatornázást. A nagyralátó tervekből nem lett semmi.

A kastély jövőjével kapcsolatban lapunk kérdésére válaszolva Magyar Anna úgy felelt, nehezebb körülmények közé a lakók nem kerülhetnek, az itt dolgozó ápolók munkahelye pedig biztos – nincs szó arról, hogy a szociális intézményt a kastélyból kiköltöztetné a fenntartó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politikai csúcs a szentesi évnyitón

Szentes - A leváltott igazgatót tapsviharral ünnepelték a diákok, az újnak viszont elfelejtették… Tovább olvasom