Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza -2°C | 8°C Még több cikk.

12 milliárdra perlik Szentest a Petőfi Szálló ügyében

Szentes - 12 milliárd forint kártérítést követel Szentes önkormányzatától a Szentes Spa & Medical Kft., miután szerinte a város hibájából hiúsul meg egy turisztikai nagyberuházás. A Szegedi Törvényszék hétfőn Szirbik Imre polgármestert is meghallgatta.
Eredetileg 180 millió forintos kárt szeretett volna megtéríttetni, a hétfői tárgyaláson azonban már 12 milliárdra emelte keresete összegét a Szentes Spa & Medical Kft. Ügyvezetője, Katos Zsolt üzletember és sportoló. 2011 elején hallott először arról, hogy a szentesi Petőfi Szálló felújítási ügye megrekedt, volt ötlete, javaslata, hogyan lehetne befejezni a projektet.

Az önkormányzat, egyeztetés után, erre fogadókész volt – és ahogy utólag a kívülálló meg tudja ítélni, mindkét fél jóhiszemű lehetett. Az üzletember hozta a Vitala Group nevű befektetőközvetítő csoportot, terveket egyeztettek, megalakult a fönt nevezett kft., az önkormányzat 39 százalékkal beszállt, és turisztikai tervet készíttetett. Szó volt a Petőfi Szálló felújítása mellett még négy beruházásról, amelyekben a Vitala is látott fantáziát. Képbe került egy olasz családi vállalat, amely részvényt bocsátott volna ki a szentesi beruházás finanszírozására.

A kapcsolat azonban megromlott Szentes és Katos Zsolt között. Utóbbi szerint azért, mert a város nem teljesítette időre a vállalt feltételeket: a Petőfit nem tudta átadni követelésmentesen, és az egyik beruházás helyszínét sem szerezte meg az államtól. A Vitala pedig időközben megtudta, Szentes polgármesterét a bíróság korábban megbüntette, ezért nem akart vele közös üzletet.

Évek óta romlik az egykori patinás szálló épülete. Fotó: Králik Emese
Évek óta romlik az egykori patinás szálló épülete. Fotó: Králik Emese

A Szegedi Törvényszék előtt hétfőn Szentes képviseletében Rébeli Szabó Tamás ügyvéd és Demeter Attila alpolgármester a követelés jogalapját és a kártérítés mértékét is vitatta. A Katos Zsolttal folytatott kérdezz-felelek alapján az derült ki, a város szerint épp a kft. nem járt el tisztán egy idő után: például nem szólt az önkormányzatnak, hogy az olasz családi cég tulajdonosa meghalt, zajlik a felszámolás, ezt a város az olasz–magyar kereskedelmi kamarától tudta meg.

A polgármester korábbi büntetését megfizette, ennek már nincs jogkövetkezménye, s most ötödször választották újra. Abszurdnak tartják, hogy egy 8 milliárdos költségvetésű önkormányzaton 12 milliárdot követelnek, miközben Szentes befizetett több mint 100 milliót a közös cégbe s a tervekre. Amit Katos szerződésnek mondott a tárgyaláson, az szerintük csak szándéknyilatkozat.

Az ügyben tanúként meghallgatta Lakatos Péter bíró Szirbik Imre polgármestert is, aki kijelentette, Szentesnek most is érdekében áll a beruházás. Katosnak megmondták, hogy a Petőfi ügye az előző befektetővel még nem zárult le, az állami tulajdonú porta megszerzéséért pedig igenis egyeztetett az állammal a város. A tárgyalás februárban folytatódik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

60 millióból újítják fel az Dózsa-telepi iskolát

Mindszent - Jól indult a 2015-ös esztendő Mindszenten. Kiderült, hogy hosszú huzavona után nyert a 2… Tovább olvasom