Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

1,3 millió forinttal vártuk Larát

Szegvár - Közel 1,3 millió forinttal vártuk tegnap a Szegvárra hazaérkező Bóta Larát és édesanyját – a kétéves, szívátültetett kislány egy év után végre elhagyhatta a pesti kórházat. Olvasóinknak és a Rádió 88 hallgatóinak köszönhetően a kis családnak egy ideig nem kell anyagi gondokkal küszködnie.
Több mint egy évet töltött az országos kardiológiai intézetben Bóta Lara Szonja, akiért az egész megye, sőt az ország izgult. A majdnem kétéves kislány sorsát folyamatosan követtük lapunkban – a legjobb hírről azonban most számolhatunk be: a szívátültetés után tíz héttel Larát tegnap hazaengedték a kórházból, és este édesanyjával együtt megérkezett Szegvárra.

A kis csapat este fél hét körül szállt ki az autóból annál a háznál, amelyben a szegvári önkormányzat egy felújított bérlakást adott az édesanyának. Lara fáradtan, álmosan ült édesanyja karján, kicsi arcát – ahogy édesanyjáét is – maszk takarta.

Csentes Évának Kóti Zoltán kiadóigazgató és Szögi Andrea szerkesztőségvezető adta át a lapunk akciójában összegyűjtött pénzt. Fotó: Tésik Attila
Csentes Évának Kóti Zoltán kiadóigazgató és Szögi Andrea szerkesztőségvezető
adta át a lapunk akciójában összegyűjtött pénzt. Fotó: Tésik Attila

A lányát egyedül nevelő 26 esztendős Csentes Éva azonnal a gyerekszobába ment Larával, mert be kellett adnia neki a gyógyszereket. A kislány egyébként kétóránként kap gyógyszert, éjszaka is. Hogy ne kelljen őt mindig felébreszteni, az éjjeli adagokat Éva egy orrszondán keresztül adja be. A fiatal édesanya nagyon várta már, hogy végre hazajöhessenek, Lara ugyanis néhány hónap kivételével egész eddigi életét valamilyen kórházban vagy klinikán töltötte. Ahogy azt megírtuk, a kicsi szívbetegsége két és fél hónapos korában derült ki, és nem volt még egyéves, amikor a transzplantációs várólistára felkerült. Tavaly novemberben műszívet kapott, idén gyereknapon pedig találtak neki megfelelő donort. Közben anya és lánya megjárta a poklot, hiszen Larát februárban egyszer újra kellett éleszteni, és az eltelt idővel arányosan nőtt a műszíves kezelés szövődményeinek kockázata.

Fáradtan, nyűgösen, de végre otthon. Lara és édesanyja a kislány szobájában. Első közös játék az új lakásban. Fotó: Tésik Attila
Fáradtan, nyűgösen, de végre otthon. Lara és édesanyja a kislány szobájában.
Első közös játék az új lakásban. Fotó: Tésik Attila

Csentes Éva örömébe most aggodalom is vegyül, természetesen tart attól, milyen lesz 24 órás orvosi felügyelet nélkül, kettesben tölteni a napokat. Állandó segítsége nincs, de barátaira és néhány családtagjára, köztük Lara nagymamájára számíthat. Kislányát egyelőre nem viheti közösségbe, sőt az utcára sem nagyon, ezért például a bevásárlást sem tudja maga elintézni. Ami a jövőt illeti, Larának most rendszeres gyógytornára van szüksége, és az szinte biztos, hogy óvodába nem járhat. Éppen ezért édesanyja szeretne olyan szakmát tanulni, amit aztán otthonról is művelhet.

Az utazás megviselte Larát és édesanyját.
Az utazás megviselte Larát és édesanyját.
Fotó: Tésik Attila

Egy darabig azonban nem kell anyagi problémákon rágódnia, hiszen a Délmagyarország, a Délvilág és a delmagyar.hu által indított akciónak – amelyhez csatlakozott a Tesco, a Szegvár Egészségéért Közalapítvány és a Rádió 88 – köszönhetően 1 268 890 forintot gyűjtöttek olvasóink. Ezzel a pénzzel vártuk haza tegnap Laráékat. Kóti Zoltán kiadóigazgató, Szögi Andrea, a Délvilág szerkesztőségvezetője és Szabó Éva marketingmunkatárs adta át az ajándékot az édesanyának, akinek ölében Lara ekkor végre elmosolyodott. Csentes Éva fáradtan, de boldogan mondta: mindenkinek köszöni, hogy összefogtak értük. És közben az egyre vidámabb Larát hintáztatta a karjában – a kislánynak ez az egyik kedvenc játéka.

Olvasóink írták

 • 20. bessy 2009. augusztus 13. 12:42
  „Egyszerűen nem értem, hogy miért vitatkoznak a kedves hozzászólók a bőrszínről, és a gyermek egyedül vállalásáról. Bárkivel, bármikor, bármilyen bőrszínűvel előfordulhat ilyesmi. Én borzasztóan örülök, hogy ez a gyerek egy kis összefogással ennyi pénzt kapott, ami higgyék el nekem, egy beteg gyerek esetében nem is akkora összeg. Mellesleg köszöntöm Larát az dupla születésnaposok táborában, az én fiamnak is sajnos két éve dupla születésnapja van, biztosan ezért látom másként. Sajnos az összefogás hiányát még családom belül is én is megtapasztaltam. Larának és anyukájának nagyon sok erőt és egészséget kívánok, és bár én mindszenti vagyok, de kedves anyuka szívesen elmegyek bevásárolni, nekem ez nem teher.”
 • 19. IVY 2009. augusztus 13. 10:42
  „Bizony, óriási szerencse kell már manapság a "rendes, tisztelettudó, gyerekszerető" párhoz, férjhez.
  Ez a világ nem a fenti férfiakról szól. Lutri minden gyerkőcök bevállalni.”
 • 18. nimo 2009. augusztus 13. 07:55
  „Kutyuka !Ez amit te leirtál egy nagy baromság!!Édesanyám engem is egyedül válalt be mert az apámnak nem kelletem nem azért mert meg akarta fogni az apámat hanem mert reménykedet hogy én életbe maradok nem ugy mint a két másik babája!Nem voltam neki és nem is vagyok teher és nyüg 28éves vagyok becsületel fel nevevelt!A hugom is egyedül válalta be a babát mert a drága párját léptetni kellet a viselkedése miatt!Ma 4éves a fia férje van aki fia ként szereti!!28évesen szültem de ha ujra kezdhzetném már rég szültem volna mert mi 28 35 évesek szenvedtünk vele több orát addig a 18 22 éves már régesrégen megszült!Sokkal könyebben veszik fel az egészet!!Inkább gratulálni kellene az anyának nem támadni hogy ennyi minden meg tet a pici lányáért és nem dobta el mert beteg!!Jó egészséget pici lány!Anyukának meg gratulálok!”
 • 17. Szurkoló 2009. augusztus 12. 20:32
  „Drága Anyuka és kicsi Lara!

  Akárhányszor olvasom történetüket, azon gondolkodom, micsoda égi erő kell ahhoz, hogy az ember ezt átvészelje, sőt, ilyen példaértékűen viselje.
  Kívánok Önöknek egészséget, boldogságot, és rengeteg segítő kezet, kitartást!
  Minden rendben lesz, rendben kell lennie!”
 • 16. sevenof9 2009. augusztus 12. 18:43
  „latod,csak helyes borszinnel kell szuletni,es maris nem gond a gyerekvallalas...

  amugy mi van a tobbi beteg kisgyerekkel,hol van az o 1.3 milliojuk?”
 • 15. kutyuka 2009. augusztus 12. 17:46
  „Ugy gondolom,hogy a gyereknek mindket szulore szuksege van,de ezt a nok hajlamosak elfelejteni. Nagyon sok csak azert szul,hogy a ferfit ezzel megfogja.

  No vagyok magam is,de csak olyankor szulnek babat,mikor mindketten akarjuk,nem pedig a sajat oromomre,mert annak mindig csak nyug a vege. Ha meg mar voltam annyira ...,hogy bevallaltam ugy is,hogy az apa nemet mondott,akkor mit is varok?

  Volt egy ismerosom, terhes lett,azt mondta,hogy o majd felneveli egyedul,mert az apa ott is nemet mondott es most nyuglodnek a no szulein,mert nincs mas aki segitene oket.

  Nem vedeni akarom a ferfiakat,de egy gyerekhez mindket szulo kell!Egyebkent meg 30 eves kor elott nem is szulnek!”
 • 14. pmjelolt 2009. augusztus 12. 16:02
  „ivy,kis feminista dumád szánalmas. ennyi”
 • 13. lidocain 2009. augusztus 12. 14:51
  „nagyra nőjön ez a pici lány!
  (azért az nagyon jó lenne ha az összegyűlt összeg az utolsó forintig náluk maradna és az apeh nem tartaná a markát rögtön.)”
 • 12. guszi75 2009. augusztus 12. 14:30
  „11. Nem akarnak nyilvánosságot, de írnak róluk. Mint ebben a cikkben is. ".......köztük Lara nagymamájára számíthat......"”
 • 11. csutka 2009. augusztus 12. 12:26
  „Elnézést kérek az apai Nagyszülőktől,ha megbántottam Őket.Sajna sehol nem írnak róla,hogy Ők támogatják a pici unokájukat.”
 • 10. Sexicsokoládé 2009. augusztus 12. 12:04
  „Drága Lara!Remélem tudod,hogy nagyon különleges vagy:).Szeretettel üdvözlünk a duplaszülinaposok táborában:).Kívánok neked, és anyukádnak minden jót,és köszönet azoknak akik segítenek nektek.
  Hajrá kicsi lány!!!!!!Minden rendben lesz!!!!!!”
 • 9. AngelEye 2009. augusztus 12. 10:31
  „Édes kicsi lány,szívből remélem hogy minden rendben lesz mostmár,teljesen felépül és nagyon boldog élete lesz!Megérdemlik mindketten!”
 • 8. Giga 2009. augusztus 12. 10:21
  „Tiszta szívemből kívánom kicsi királylány, hogy élj nagyon hosszú, teljes életet! Anyukádnak pedig sok erőt kívánok! Ügyesek legyetek!!!!”
 • 7. amata 2009. augusztus 12. 09:24
  „Az apukának fel kellene nőni, és tudomásul venni a tényt, hogy gyermeke van.
  A feleségétől (élettársától) elválhat, de a kislány az övé is, ahogy az édesanyjáé is.
  Erre szokták mondani, hogy "ő is ott volt, amikor a gyermek fogant". Reménykedjünk, hátha megszólal a szíve, és segíteni fog fölnevelni Larát.”
 • 6. IVY 2009. augusztus 12. 08:42
  „5.
  Sajna.
  De a férfiak jónagy többsége is a nőket korholja minden bajért, ami egy párkapcsolatban van, volt, lesz.
  De tény, hogy undorítobban viselkednek, mint egy anya. (még ha nem tervezett gyerkőcöt hord is a szíve alatt)
  Úgy hogy, PASIK, -f.ck! :)”
 • 5. Nostradamus 2009. augusztus 12. 08:17
  „Ha baj van, sok apa megpattan...Tisztelet a kivételnek.”
 • 4. guszi75 2009. augusztus 12. 08:05
  „2. Ne vagdalódzunk olyan dolgokkal, amiről fogalmunk sincs!!!! Az apai nagyszülők igen is nagyon sokat segítettek és a mai napig segítenek Laráéknak! Rájuk mindig számíthat majd az Évi.

  Nagyon örülök, hogy végre itthon vagy Lara, remélem megszokod a szép kis szobád!”
 • 3. graffy 2009. augusztus 12. 08:03
  „Az apa nem foglalkozik velük. Meg is van róla a véleményem, de ezt ide nem írhatom le...”
 • 2. csutka 2009. augusztus 12. 07:33
  „Kivánok Larának mielőbbi teljes felgyógyulást,az Anyukának további kitartást.
  Az apuka meg egy gerinctelen alak.Ne írja nekem senki,hogy ilyen rendes,meg olyan rendes.
  Mi vadidegenek szúrkoltunk Larának aggódtunk érte az apa meg éli világát.
  Hol vannak az apai nagyszülők? Róluk sem hallani semmit.Az nem mentség,hogy az Apa nem akarta a babát.”
 • 1. gebic 2009. augusztus 12. 07:14
  „Le a kalappal az édesanya előtt !
  Kívánok nekik hosszú, boldog életet !

  De, kérdezem !

  Hol van az édesapa ?
  Őt sohasem láttuk ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lara elhagyta a kórházat

Szegvár - Háromszáz napos folyamatos kórházi kezelés után kedden hazamehetett a kórházból a kétéves,… Tovább olvasom