Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

17 orvost keresnek a szentesi kórházba

Szentes - Öt éven belül országosan a gyógyítók ötöde, a szentesi kórházban már ezen a nyáron 19 szakember kerül választás elé, hogy dolgozzon vagy nyugdíjba menjen. Most 17 orvost keresnek – még úgy is, hogy Szentesről nem indult be az elvándorlás.
Mindent Szentesről
A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!
 – A kórház vezetése igyekszik időben tervezni és jó előre reagálni az országos tendenciára, ezért hirdettünk több szakterületen is orvosi álláshelyet a közelmúltban. Próbálunk előremenekülni, hogy már hónapokkal a várható megüresedés előtt megtaláljuk a leendő munkatársakat – tudatta a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház főigazgatója, Várkonyi Katalin. Szentesen 17 orvost keresnek. A nyugdíjtörvény módosítása miatt az egészségügyben július 1-jétől megszűnik a nyugdíj és a bér egyidejű folyósítása, így mindenkinek döntenie kell, hogy az új feltételrendszer szerint vállalja-e a további munkát. Előre kell tervezni a közszférára vonatkozó, nyáron életbe lépő szabályozás miatt, részletezte a főigazgató: hiszen ha valaki nem folytatja a munkát, őt más szakemberrel kell pótolni.

Sürgősségi
A sürgősségi betegellátó osztályra három orvost keresnek, de a munka zavartalan.
Fotó: Králik Emese

– Öt éven belül országosan a gyógyítók ötöde jut ebbe a helyzetbe. A szentesi kórházban már ezen a nyáron 19 kolléga kerül választás elé – mondta Várkonyi Katalin, hozzátéve: az, hogy orvosokat keresnek, nem szentesi sajátosság. A vidéki kórházak szinte kivétel nélkül hasonló cipőben járnak, de a fővárosi intézményekben is vannak üres álláshelyek. Szentesen a legtöbb, 3-3 szakembert a szülészet-nőgyógyászati, a sürgősségi betegellátó és a belgyógyászati osztályra keresik. Utóbbi területen például ugyan nincs szó létszámhiányról, de az intézmény a szakvizsga előtt álló kollégák mellett további szakorvosokat is alkalmazna.

– A közalkalmazotti orvosi létszám 90 százaléka betöltött a kórházban, 20-30 kolléga pedig vállalkozóként, részmunkaidőben segíti a munkát. A közelmúltban 11 orvos kezdte meg itt a tevékenységét. Mindannyian szakképzettek, számos szakvizsgával rendelkeznek. Van, aki messziről, sok száz kilométerről költözött Szentesre, hogy nálunk dolgozhasson. Vannak olyan új kollégáink, akik többéves szakorvosi gyakorlattal érkeztek hozzánk, köztük anesztezio-
lógus, pszichiáter és reumatológus is – hangsúlyozta a főigazgató, hozzátéve, hogy Szentesen az ellátás kiegyensúlyozott, a városból nem indult el az egészségügyi szakmára egyébként országosan jellemző migráció. Egyes források szerint a 30-35 ezer magyar orvosnak legalább a hetede – többségük fiatal szakember – vándorolt külföldre az elmúlt években.

Olvasóink írták

 • 9. barátfüle 2013. április 13. 08:08
  „Ez a cikk építi azt a sztereotípiát, hogy orvos = nem megfizetett = külföldre vándorló = nem lesz elég orvos Magyarországon. A cím már eleve azt sugallja, hogy (most) van orvoshiány. Gyorsan megnéztem a szentesi kórház hirdetéseit. Egy hónapja kerestek 1 fő szemészt, 1 fő sürgősségire szakorvost. Egy hete már csak a sürgősségi hirdetés maradt. Jelenleg nincs hirdetése a kórháznak.
  Ja, hogy majd nyártól lesz? De akkor miért nem ezt írták?
  Nem gondolják, hogy ezzel sokat ártanak a kórház hírnevének? Egy ilyen cikkcím hallatán arra a következtetésre jutok, hogy itt hiányoznak a szakemberek, ergo nincs megfelelő szakmai színvonal, veszélyben leszek, ha Szentesen lakom. Meg azt is, hogy a helyi kórház nem képes egy átlag színvonalat fenntartani.
  A "mókuskerékből" kiszállás ne jelentse azt, hogy amíg tudok, ártok az intézménynek, mert megsértődtem!”
 • 8. howatowabb 2013. április 09. 22:03
  „5. zest
  "A kínai emberek már a kulturájuknál fogva is nagyon kedvesek, megértőek, mosolygósak és nagyon értenek a gyógyításhoz ti. több ezer éves hagyományaik vannak etéren."

  Bocsánat, de vagy nagyon buta vagy, vagy csak nem látsz. Mosolyogva mehetne haza az összes! Ugyan kérdezd már meg a mosolygósnál dolgozót, ugyan mosolyogva zsákmányolja-e ki az alkalmazottját?! Igen! Sőt! Gúnyosan vigyorogva! Bár egyet se látnék! Tudod, a Jean Claude Van Damme filmek már nem divatosak, az a korszak lezárult. Én inkább orvoshoz megyek, ha baj van. Aki ide vándorolt, az nem gyógyászatból akar megélni! Van ( ÉS VOLT!) a magyar orvosok között is sok elismerésre méltó!”
 • 7. adamantium 2013. április 09. 20:53
  „5. zest 2013.04.09. 19:02
  mielőtt ilyen okosakat mondasz gondolkozz el egy kicsit:
  - a magyar nyelvet nem egyszerű megtanulni, gyakorlatilag még a rokon finn nyelvhez sem igazán hasonlít
  - a társadalmunkra jellemző a rasszizmus, még az erdélyből idejött magyar anyanyelvű orvosokat is románozzák
  - egy szakorvos kap ügyeletekkel mondjuk 500 eurót
  ezzel szemben mondjuk angliában:
  - az angol nyelvet már valamilyen szinten ismerheti az iskolából, szakirodalomból
  - sokkal kisebb mértékű a rasszizmus
  - tízszeres a fizetés
  akkor most szerinted melyik értelmi fogyatékos kínai jön hozzánk dolgozni? minden érv ellenünk szól.
  A külföldön dolgozó magyar orvosokról: az únióban a magyar diploma és szakvizsgák egyenértékűek, tehát aki itt szakorvos az ott is szakorvos lesz”
 • 6. 6664 2013. április 09. 20:44
  „4. tol 2013.04.09. 18:43 Ez valóban így van: Afrikában kevesebb az orvos, és nyilván a betegségeknek sincs idejük kialakulni, mert az átlagéletkor 40 év (van, ahol csak 31).

  5. zest 2013.04.09. 19:02 Tessél nyugodtan rábízni magát egy (akár) kínai orvosra. A nyelvi nehézségekbe ne menjünk bele, bár nem elhanyagolható szempont. A több ezer éves hagyomány nem biztos, hogy nagyobb orvosi szakértelmet jelent, csupán a hagyományok miatt én ezt nem merném ilyen határozottan kijelenteni. Vagy ha igen, akkor keressük fel - kínai import helyett - a helybéli sámánokat, táltosokat, javasasszonyokat és az E..O TV évezredes hagyományok alapján gyógyító nemzetközi szaktekintélyeit. Mondjuk egy perforált vakbélgyulladás miatt...”
 • 5. zest 2013. április 09. 19:02
  „Kínából kell hozatni orvosokat, ... szerintem ők szivesen élnének Magyarországon és a magyar nyelvet is gyorsan megtanulnák. A kínai emberek már a kulturájuknál fogva is nagyon kedvesek, megértőek, mosolygósak és nagyon értenek a gyógyításhoz ti. több ezer éves hagyományaik vannak etéren. Azok a magyar orvosok pedig, akik csak külföldön tudják elképzelni az életet, azok nyugodtan menjenek és éljenek ott... és asszisztáljanak az ottani honi orvosoknak. Felelősség sem lesz rajtuk akkora, mint itthon, mert mint kisegítő asszistens orvos úgysem őket perelik majd egy-egy orvosi műhibánál.”
 • 4. tol 2013. április 09. 18:43
  „minél kevesebb az orvos, annál kevesebb a betegség.”
 • 3. nacus 2013. április 09. 16:27
  „Majd eljutunk odáig,hogy magunkat kell műteni,gyógyítani félholt állapotban is ,hála a nem nyugdíjba menő eszement politikusainknak! A fiatalok élni és megélni akarnak családjukkal és nem tengődni,mint ahogy a nyugdíjasok egy része él a tisztességesen ledolgozott és megfizetett évek után.”
 • 2. Besenyő_Pistabácsi 2013. április 09. 13:52
  „Még, hogy nincs elvándorlás, épp szombaton volt egy 21 éves évfolyam találkozó orvosok vettek részt rajta, 70 résztvevőnek durván a fele külföldön dolgozik. Aki elmesélte ő egy családtag de már ő is több esetben volt kint. Azért nem rossz arány ugye??”
 • 1. nie 2013. április 09. 11:18
  „Jó kifogás, sose rossz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebzárlat

Kocsubé Sándor járási főállatorvos a falu teljes területére ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el. Tovább olvasom