Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

17 pedagógust bocsátanak el a szentesi intézményekből

Szentes - A gyermeklétszám folyamatos csökkenése miatt 17 pedagógus és 9,5 technikai dolgozói álláshelyet szüntetnek meg a szentesi óvodákban, általános iskolákban és a kollégiumban.
Az intézmények átszervezését nem tervezi az önkormányzat. Arról sem született döntés, hogy a Zsoldos Ferenc középiskola diákjainak egy része a Petőfi Sándor Általános Iskolába költözne.

A szentesi óvodákba 2004-ben még 976 gyermek járt, 2007-re már csak 893-an voltak. Ugyanez a tendencia az önkormányzati általános iskolákban is: míg 4 évvel ezelőtt 1993 tanulót oktattak-neveltek az alsó fokú intézményekben, tavaly 1775-re csökkent a létszám. Az adatok tükrében 218 diákkal van kevesebb, mint 2004-ben volt. Ez pedig azt jelenti, hogy hozzávetőlegesen 12 osztálynyi tanuló esett ki a rendszerből. A település szélén lévő Gróf Széchenyi István Általános Iskolát – mint arról beszámoltunk – azért kellett bezárni tavaly, mert olyan kevés gyerek járt oda, hogy jelentős pluszkiadással járt az intézmény fenntartása az önkormányzatnak. A diákok akkor a város központjában lévő iskolákba kerültek, akárcsak pedagógusaik.

Most viszont nem tervezik újabb gyermekintézmények megszüntetését és átszervezését sem. Korábban hallani lehetett arról: a Zsoldos Ferenc középiskolában szűkösen fér el a sok diák, ezért a Petőfi Sándor Általános Iskola bizonyos részét szerették volna igénybe venni. Lapunk ezzel kapcsolatos kérdésére azt válaszolta Szűcs Lajos alpolgármester, hogy ez a Zsoldos-középiskola előző igazgatójának, a fideszes önkormányzati képviselő Dongó Lászlónak a „hangos gondolkodása" volt, ám döntés nem született róla.

Két pedagógus-álláshely szűnik meg a Petőfi Sándor Általános Iskolában, ahová – döntés hiányában – nem költöznek a Zsoldos-középiskola diákjai. Fotó: Tésik Attila
Két pedagógus-álláshely szűnik meg a Petőfi Sándor Általános Iskolában, ahová – döntés hiányában – nem költöznek a Zsoldos-középiskola diákjai. Fotó: Tésik Attila

A képviselő-testület még a nyári szünet előtt határozott arról, hogy hány óvodai csoport indítható, és az egyes iskolákban hány első osztályos tanulót fogadhatnak. Ezzel együtt döntöttek az intézményekben dolgozók létszámáról is. Ennek értelmében augusztus végéig 17 pedagógusi és 9,5 technikai álláshely szűnik meg az óvodákban, iskolákban és a kollégiumban. Az önkormányzat humánusan igyekszik eljárni azokkal, akiknek megszűnik a munkaviszonya. A legtöbben nyugdíjba vonulnak, másoknak lejárt a határozott idejű szerződésük. Van olyan is, akit az önkormányzat másik intézményében foglalkoztatnak tovább. Arra is akad példa, hogy a pedagógus az úgynevezett prémiuméves programot választotta. A nyugdíjkorhatár elérése előtt, 25 esztendős közalkalmazotti jogviszony után ugyanis heti 12 órában igényt tartanak az illető munkájára az iskolában.

Egyik helyen sok, a másikon kevés a diák

Az alpolgármester tájékoztatása szerint jövőre „tisztába akarják tenni a beiskolázási rendet". Kidolgozzák majd, hogy milyen elvek szerint vehetik fel vagy utasíthatják el a beiratkozókat az oktatási-nevelési intézményekbe. A mostani gyakorlatot ugyanis nem lehet tovább tartani, hiszen az egyik iskolába túl sok diákot vettek fel, a másikba meg keveset. Hozzátette: olyan rendszert szeretnének bevezetni, amely mindezek mellett figyelembe veszi a szabad iskolaválasztáshoz való jogot is.

Olvasóink írták

 • 12. -Én- 2008. július 26. 17:40
  „Én pl.borzasztóan szomorú vagyok,mert az én kisfiam egyik nagyon kedves,és lelkiismeretes tanító nénijének is menni kell:(
  De abban tényleg lépni kellene,hogy az egyik iskolába 63gyerek felvételét engedélyezik,addíg a másik alig 16-ot tud összeszedni.Pedíg nagyon nagyon jó iskola:o)
  Mi imádjuk:)Itt még gyerekcentrikus a tanítás,és nem hajtják ki a gyerek "belsejét"....”
 • 11. Zúzok (de török is) 2008. július 26. 00:50
  „Kedves Csecsszopó!
  Te mi a faxt írtál nekem?!
  Milyen tűntetést csináljak? Én gyerekeket akarok csinálni, nem a te idióta beírásodon háborogni!! Kicsit kockafejű lehetsz!! Na én mentem gyerekeket csinálni.... Hű de szupi lesz!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 10. törvénytelen 2008. július 23. 09:56
  „A szentesi önkormányzat felrúgja a "szabad iskolaválasztás" elvét.Tényleg szomorú!”
 • 9. zazito 2008. július 22. 20:24
  „Sajnos országos tendencia,hogy egyre kevesebb a gyerek->egyre kevesebb osztály lesz->egyre kevesebb tanár kell.De amíg a Kosztában majd 30 fős osztályok vannak(lakcímbejelentés ősi trükközésével),addig máshol alig,vagy nem képesek "összevadászni" a min.16 főt!!!Ez az igazán szomorú!”
 • 8. mit sütsz kis szűcs 2008. július 20. 13:49
  „Szücs Lala a Széchenyi sorsát is "megoldotta"! Csak így tovább!”
 • 7. fókusz 2008. július 20. 10:55
  „A falvakban aláírásokat gyűjtenek a kormányzati szándékok megakadályozására.”
 • 6. Sörös 2008. július 18. 19:07
  „Akkor már csak az "objektív okok" okát kell megtalálni! Miért születik kevesebb gyermek?”
 • 5. csecsszopo 2008. július 18. 13:17
  „Kedves török!
  Ki akadályoz meg abban, hogy tüntetést szervezzél?

  kedves szentesi tanár!
  már hogyne fájna! Szerintem minden elbocsátás fáj. Ám ebben az esetben mintha látnék konkrét, objektív okokat is (mínusz 212 gyerek), értelmes érveket, amire a középiskolák esetében több mint egy éve hiába várunk. Az ideológiai lólábról már nem is beszélek.”
 • 4. zúzok 2008. július 18. 12:59
  „csinálni kell sok-sok gyereket!”
 • 3. szentesi tanár 2008. július 18. 10:01
  „Ez nem fáj senkinek? De:
  a HMG ügyében a mai "postabontásban"
  megint ott van egy provokáló levél (Véget ért egy fejezet címmel), az "ismerős önjelölt publicista" tollából. Szánalmas ez az ember...”
 • 2. vélekedő 2008. július 18. 08:31
  „töröknek!

  Ha a feladat szűnik meg, nemigen lehet mit tenni. Legfeljebb abba lehet belekötni, hogy miért x és miért nem y. Az viszont probléma, és nem csupán Szentesen, hogy az ilyen leépítéseknél a gazdasági észszerűség győz a szakmai érvek felett. Azaz a kérdés úgy merül fel, hogy kit a legolcsóbb elküldeni.”
 • 1. török 2008. július 18. 08:13
  „Na, mi van kedves fórumozók? Szentesen tanárokat küldenek el és semmi reakció? Tüntetést kellene szervezni az iskolák elé! Szidni kéne a fenntartót! Vagy ha a város csinálja akkor az rendben van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs uborkaszezon a szentesi röntgenosztályon

Szentes - A vizitdíj áprilisi eltörlése óta növekedett a betegforgalom a szentesi rendelőintézetben.… Tovább olvasom