Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

20 éves a szentesi vízilabdás B közép, a Köménymag

Szentes - A szentesi B közép, a Köménymag magja 1993-ban, a Hungerit-Szentesi VK által megnyert BEK-döntő idején alakult. Azóta egyre markánsabb, országosan is egyre ismertebb lett – főként sportszerű buzdításáról – ez a szurkolói csoport.

– Hosszú és szép történet, nem lehet pár mondatban elmesélni – mondta az egyik alapító, Ohratka János, alias Obi. – A kezdet 20 évre, az akkor megnyert BEK-döntőre nyúlik vissza, akkor alapítottuk a Köménymag magját Szénási Istvánnal, azóta többen vagyunk, és sok élményt őrzünk férfi és női vízilabda-mérkőzésekről. Sohasem felejtem el, amikor Násztya, vagyis Anasztazija Kotova hozzánk került, egy összejövetelen lámpaburával a fején táncolt, úgy nézett ki, mint egy kínai, valamint a tenyeremet legtöbbször vérhólyagosra vertem a dobverővel.

Nincsenek sokan – az említetteken kívül még Kövér-Kis László és felesége, Zsuzsa, Bocskay István, Kánvási József, Hódi József, Fábián Mihály, Virág Sándor, Hegedűs Tóth János–, de lelkesek, szünet nélkül buzdítják kedvenceiket. Sállal, dudával, dobbal, hangerővel felszerelve vidékre, például Dunaújvárosba és Egerbe is elkísérik a csapatokat.

Együtt a Köménymag. Fotó: Vidovics Ferenc
Együtt a Köménymag.
Fotó: Vidovics Ferenc

– Feleségemmel, Zsuzsával viszonylag új tagok vagyunk, 6 esztendeje, akkor csatlakoztunk a Köménymaghoz, amikor lányunk, Réka bemutatkozott a felnőttcsapatban – közölte Kövér-Kis László, akit a medencék partján mindenki Tatinak szólít. – Megfogott minket, hogy ez nem egyszerűen B közép, baráti társaság: megünnepeljük egymás név- és születésnapját, rendszeresek a grillpartik, a családi összejövetelek, az évadok kezdésekor, zárásakor is főzünk.

Hogy milyen feltételei, kritériumai vannak a tagságnak? Kánvási Józsi, az aktuális szentesi „Sörkirály" adta meg a választ, „Semmi, gyere el a meccsre, és szurkolj velünk!" Bár akad, akit másképp informáltak. Bocskay István kislánya, az akkor 9 éves Edit azonnali felvételt nyert, amikor az egyik meccsen véletlenül kis híján belökte az ellenfél edzőjét, Vad Lajost a medencébe – úgy tudta, egyébként 3 évet kellett volna várnia. – Jól tudta! – jegyezte meg mosolyogva az egyik alapító, Szénási István.

– A viccet félretéve, vannak íratlan szabályaink, amelyeket mindenkinek be kell tartania, aki hozzánk tartozik – árulta el Obi. – Az ellenfelet és a saját csapatunkat sem szidjuk, gyalázzuk, csakis szurkolunk. A játékvezetőket is legfeljebb piszkáljuk egy-egy téves ítéletnél, de nem anyázással, durva beszólásokkal. Fontos a barátság, a sportszerűség, hogy a mérkőzés után is bárkinek a szemébe nézhessünk, és megihassunk együtt egy pofa sört.
Nem maradhat ki a Köménymag hangja, Hódi József – általában ő harsog a lelátóról –, akinek egyik legismertebb, többször idézet beszólása a „Jaj, szegény Attila, pedig milyen szimpátikus fiatalember!" Ezt Mihók Attilának, a főiskolások vezetőedzőjének címezte a Dunaújvárosban megnyert bajnoki döntő első meccse után – és azóta sokszor. Természetesen az érintett maga is derült a szokatlan rigmuson.

– Igyekszem minden meccsre eljönni, mert „Kék-piros, kék-piros, kék-piros a szív, ezért harcol, ezért küzd minden szentesi" – zárta mondandóját a Kinizsi ultráktól kölcsönzött rigmussal Hódi József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól halad az 1,8 milliárdos szegvári beruházás

A munka jó ütemben halad, a lakossági visszajelzések is pozitívak, mondta Gémes László, Szegvár polgármestere. Tovább olvasom