Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

218 bográcsban főtt Szentesen a lecsó

Szentes - Több mint 200 bográcsnak rottyantottak alá hétvégén a kilencedik szentesi lecsófesztiválon. A füst az esőt, a papramorgó meg a gondot űzte el, aki pedig a jövőbe szeretett volna látni kóstolás helyett, annak sorba kellett állnia.
Tavaly még csak gyanítható volt, ám idén bizonyossá vált, hogy vagy szeretik az égiek a lecsót, vagy kiváló kapcsolatot ápolnak a szervezők a fentiekkel. Más magyarázatot nehéz találni arra, hogy a napok óta beígért eső miért adott épp annyi haladékot a kilencedik szentesi lecsófesztivál résztvevőinek, hogy kitörölhessék kiürült bográcsaikat. Az még talán elképzelhető, hogy az elmúlt években hagyománnyá vált pénteki szertartás – mikor bemelegítésképpen szalonnasütésre hívják a szentesieket – füstölhette ki ideiglenesen az esőfelhőket a város fölül. A felvezető estén 43 tűz lobban föl a Rákóczi utcán, ahol nemcsak bőrkés disznózsírt húztak a nyársra, hanem rablóhús, steak és tárcsán mindenféle finomság sült egészen addig, amíg Roy és Ádám, valamint a Murphy Band rá nem kezdett a muzsikára.

Szombaton több mint 200 kondérnak rottyantottak alá a fesztivál három utcájában. A füstölőből kiemelt kolbász érezheti úgy magát, mint akik csak nézelődni, kóstolni jöttek, és körbejárták az asztaltársaságokat. Ők szemüket dörzsölve figyelték, hogyan bírják a rutinos lecsófőzők maró füst alatt végezni a dolgukat. Aki jobban a körmükre nézett, láthatta, sok csapatnál pálinkát használtak érzéstelítőnek, és mivel 200 tűzhely nem kevés, úgy fogyott a papramorgó gyűszűjével, mint hajógyárban a szegecsek.

Nem meglepő módon az októberi önkormányzati választáson érdekelt jelölőszervezetek képviselő- és polgármesterjelöltjei is fakanalat ragadtak, de főztjük így sem volt kampányízű. Korteskedés és vita helyett esélyeiket latolgatták, nem egy bogrács mellett pedig össze is melegedett néhány, egymást zrikáló aspiráns.

Több mint 200 bográcsnak rottyantottak alá hétvégén a kilencedik szentesi lecsófesztiválon. A szerző felvétele
Több mint 200 bográcsnak rottyantottak alá hétvégén a kilencedik szentesi lecsófesztiválon. A szerző felvétele

Lehet, hogy közülük néhányan felkeresték a parkerdei boszorkánykonyhát, ahol – ha nem is lecsóból, de kártyából – jósoltak a fesztivál népének. Amíg Böbe banya keverte a főztöt, Tompa Natália elárulta lapunknak, hogy kolléganőjével közösösen ötlötték ki: maskarát húznak erre a napra, és egyik – a jövőt jól ismerő – munkatársnőjüket is bevonják a kóstolók csábításába. A Parkerdő Otthon közel 50 dolgozóval és lakóval települt ki a mulatságra. Rájuk is gondolhatott a szlovákiai Szentes község delegációja, mikor színültig rakta hagymával bográcsát, de hogy mit főztek ki belőle, azt már nem vártuk meg.

Annak viszont tanúi lehettünk, hogyan készül egy izomlecsó: a Szentesi Rögbi Club Törőcsik Sándor vezette különítménye nem pepecselt az alapanyagok darabolásával, inkább kézzel passzírozták a paradicsomot a kondérba. Sötétedés után megindult a tolongás a színpad felé, ahol Balázs Klári és Korda György volt a hangulatfelelős. Mire fellőtték a tűzijáték első rakétáit, a jóllakott esőfelhők is rázendítettek.

Ételturisták jöttek Nyugatról

217 bográcsban és egy 500 literes óriáskondérban főtt a lecsó Szentesen – tudtuk meg Mészáros Zoltántól, a fesztivált szervező Hunor Coop Zrt. vezérigazgatójától. Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és Délvidékről is érkeztek csapatok a gasztronómiai gyülekezetre, aminek rendszeres látogatói vannak már Ausztriából, Németországból és Hollandiából. A nyugat-európai vendégek úgy időzítik nyári szabadságukat, hogy ők is belecsaphassanak a lecsóba.

Olvasóink írták

 • 3. kisscitrom 2010. szeptember 06. 16:00
  „Jó buli volt:)
  A lecsót én sem szeretem, de az embereket igen:)
  Jah, és én a Kálának köszönöm meg, hogy még este 9kor is vidáman szolgáltak ki:)
  Le a kalappal:)”
 • 2. 4Angel 2010. szeptember 06. 15:08
  „Nem vagyok válogatós De a lecsót nem bírnám megenni”
 • 1. átlag 2010. szeptember 06. 12:40
  „Köszönet a dolgozóknak a szervezőknek a fáradozásukért.Remélem, hogy a vezérigazgató úr a köszönet mellé némi pénzeszközt is fog osztani mert megérdemlik!!! ( a ráfordítás még így is busásan megtérül) Sokadszorra bebizonyosodott, hogy szükség van ilyen rendezvényekre ahol családok- barátok- munkatársak összejöhetnek. Ilyenek voltak az igazi május elsejék! Sajnos az örömbe üröm is vegyült. Ez nem politikai
  rendezvénynek volt hírdetve és mégis teleaggaták a díszitéseket választási arcképekkel, szórólapokat osztogattak!!!!!???? ( a helyi fidesz) Ennyi erővel egyházi szertartást is szervezhettek volna még!!!
  No de csak önmagukat minősítették egyesek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz bográcsban készül lecsó Szentesen

Kétszáznál is több bográcsban rotyog szombaton az igazi házi lecsó Szentesen: az idei Lecsófesztiválra idén is számtalan különlegességet ígérnek a fakanalat ragadó helyiek. Tovább olvasom