Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

240 kutya szorong 90 férőhelyen

Szentes - Hatalmas kutyahad fogadja az embert a szentesi állatmenhelyen, ahol 90 férőhelyen 240 kutyát látnak el a Hermann Ottó Állatvédő Egyesület önkéntesei.
A szentesi Hermann Ottó Állatvédő Egyesület Téglagyári úti menhelyén az önkéntes gondozók alig győzik ellátni a napról napra gyarapodó falkát. A múlt hét egyik délelőttjén 19 eb került a telepre – hármat odahoztak, a többit az elkerülő út mentén szedték össze az állatvédők. Most 240 kutyát gondoznak a 90 férőhelyes menhelyen, amit tíz éve hoztak létre. A helyzet tavaly fajult el: tavasszal már kitehették volna a megtelt táblát, de nem tették, a kutyákat meg csak hozták, otthagyták, zsákban vagy dobozban, anélkül, hogy legalább a nevüket leírták volna egy cetlire egykori gazdáik.

A szentesi menhelyen áldatlan állapotok uralkodnak – önkéntesek dolgoznak
A szentesi menhelyen áldatlan állapotok uralkodnak – önkéntesek dolgoznak.
A szerző felvétele

– Hiába jelezzük, hogy nem fér több kutya, azt mondják, akkor is itt hagyják, vagy kidobják őket valahol az út mentén – meséli keserű tapasztalatait Insperger Gáborné, azon 2–3 önkéntes egyike, akik naponta 4–5 órát dolgoznak a menhelyen. Már egy férfit is felvett állásba a civilszervezet, annyi a teendő a telepen. Napi másfél-két mázsa ételt kell szétosztaniuk, vizet adni, kitakarítani a kenneleket és az udvart, s nem mellesleg kicsit megsétáltatni mindegyik menhelylakót. – Pénzzel és eledellel, hála az adományozóknak, még bírjuk, de a kutyák szeretetéhségét ennyien nem tudjuk csillapítani, ezért további önkéntesekre lenne szükségünk. Egy kis sétáltatás, törődés mindegyik kutyusra ráférne még – mondja a nyugdíjas asszony.

Több fajtatiszta eb is került már hozzájuk, nekik talán könnyebb gazdát találni. A legtöbb állat azonban ottragad a menhelyen, így nem véletlen, hogy nem egy kutyus már 10 éve itt él. – Roppant felelőtlenek és gonoszak az emberek: azt hajtogatják, hogy megszakad a szívük az állatokért, közben nem ivartalanítják a kutyákat, nem keresik őket, ha elkóborolnak. Pedig egy telefonszám a nyakörvön rengeteget segítene – véli Insperger Gáborné. Annak érdekében, hogy változzon a hozzáállás, december 13-án nyílt napot tartanak a menhelyen, abban bízva, elgondolkodtatja, segítségnyújtásra készteti az embereket a kutyahad látványa.

Olvasóink írták

 • 12. Tomi25 2011. február 21. 13:46
  „Most komolyan. Ez a cikk egy állatmenhelyről szól. Miért bánt ez többeteket is a fórumon? Nem a hajléktalanokról szól akiktől enni nem tudsz egy gyorsétteremben anélkül, hogy odamenne hozzád kéregetni. A tesco-ba az éttermek asztalainál bolhásszák egymást talaj részegen (azt azért leírnám, hogy tisztelet a kivételnek, vannak olyan hajléktalanok akik rendesek, nekik én is adok valamennyit.) . Na a részeg hajléktalanokat nem tudom sajnálni. Ti meg fel vagytok háborodva hogy erről írnak nem a hajléktalanszállóról? Míg azoknak az embereknek a nagy része akik hajléktalanszállón élnek tehetnek arról, hogy oda kerültek, addig azok a szerencsétlen kutyák nem tehetnek arról, hogy a menhelyen kell éljenek. Őket az emberi felelőtlenség juttatta oda, míg a hajléktalanokat általában valamelyik szenvedélyük. Minden Tiszteletem az ott dolgozó önkénteseknek.”
 • 11. Barbizon 2009. december 08. 06:12
  „8.bedoede. igazad van, csak engem a sorrend háborít fel. Szentesen is vannak hajléktalanok,sőt hajléktalan szálló de erről nem írnak semmit.Ez nem annyira fontos? Ezeknek az embereknek ki segít???”
 • 10. valaki07 2009. december 06. 17:20
  „Minden elismerésem a menhelyen dolgozóknak, akik mindent megtesznek a kutyusokért.”
 • 9. KovácsPistike 2009. december 06. 11:41
  „7. hozzászólás Barbizon 2009.12.05. 23:09
  Kutya egy világ van!
  Egyesek a pénzen kívül nem ismernek sem Istent, sem Embert.
  Már nem csak az emberek éheznek, de a gyerekek is.

  "Ha mindenki hazudik körülöttünk, akkor az igazmondás forradalmi cselekedetnek számít."
  (George Orwell)

  "100 milliós végkielégítés a BKV nyugdíjas humánpolitikai igazgatójának."
  "A kutyatartás hatásai a közbiztonságra - tanulmány 1,2 millióért"
  "40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron"
  "10 tuskó 3,2 millióért"”
 • 8. bedoede 2009. december 06. 01:47
  „OK feladom, ahol nem törődnek az állatokkal ott az emberekkel sem fognak!

  Közerkölcs és morál nélküli posztkommunista társadalomban élünk! Capisi?”
 • 7. Barbizon 2009. december 05. 23:09
  „6.... Látom érted miről beszélek... :) Sok ember éhezik azokkal is kellene törődni.”
 • 6. KovácsPistike 2009. december 05. 21:36
  „2. hozzászólás Barbizon 2009.12.04. 07:00
  "De lassan beleesünk abba a hibába,hogy az állatokkal többet törődünk mint az embertársainkkal..."

  Kár hogy nincsenek Embervédő Egyesületek, mert az emberek nem segítenek egymáson. Tisztelet illeti a kivételeket.

  "Ha mindenki hazudik körülöttünk, akkor az igazmondás forradalmi cselekedetnek számít."
  (George Orwell)

  "100 milliós végkielégítés a BKV nyugdíjas humánpolitikai igazgatójának."
  "A kutyatartás hatásai a közbiztonságra - tanulmány 1,2 millióért"
  "40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron"
  "10 tuskó 3,2 millióért"”
 • 5. bedoede 2009. december 05. 20:57
  „2. hozzászólás Barbizon 2009.12.04. 07:00

  Jó lenne ha beleesnénk ebbe a hibába !

  "sok köcsög van nem nagyon jó a biztonság "”
 • 4. krisz88 2009. december 04. 22:18
  „Minden elismerésem az ott dolgozóknak, emberfeletti munkát végeznek. Mi tavaly hoztunk el egy kb. 8 hetes keverék kiskutyust, akit Elvisnek neveztünk el. Nagyon őrült, örökmozgó, ragaszkodó jószág.”
 • 3. 140 2009. december 04. 11:48
  „Mi már vettünk ki kutyát menhelyről 6 éve. Remélem, még sokáig velünk lesz. Pókernek hívjuk, mert olyan "szerencsejátékos" feje van. Fajtája meghatározhatatlan. Az állatorvos szerint biztos van benne német juhász és palotapincsi (jézus!!!). Egy baj van vele, nagyon tart az idegenektől, ha valaki nagyon hangosan vagy gyorsan közelíti meg, arra morog.”
 • 2. Barbizon 2009. december 04. 07:00
  „Igen voltam már a menhelye,és nagyon sajnálom a kutyákat.De lassan beleesünk abba a hibába,hogy az állatokkal többet törődünk mint az embertársainkkal...”
 • 1. medvejanos 2009. december 03. 22:04
  „Tiszteletem a munkájuk elött!
  Úgy látszik igaza van az írottaknak az emberek nagy ívbe le... az egészet. Jól mutatja ezt az, hogy a politikához mindenki ért. Ehez meg úgy nézd ki senki, pedig ennek csak szívből kell jönnie.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél órán át verték, majd kifosztották az eperjesi férfit

Három fiatalember összevert egy eperjesi férfit, majd a nála lévő készpénzzel távoztak. A gyanúsítottak házi őrizetbe kerültek. Tovább olvasom