Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

270 forintért ebédelnek a rászorulók

Nagymágocs - Nagymágocson áprilistól minden 65 év feletti idős ember fél áron kaphat ebédet, ha 85 ezer 500 forintnál kevesebb a nyugdíja. Otthon 270 forintból nem jön ki egy menü, megéri befizetni a menzára.
Harmati Jánosnénak mi vittük a jó hírt, hogy április 1-jétől feleannyit kell fizetnie az ebédért, mint az előző hónapokban. A nagymágocsi képviselő-testület pénteken határozott arról, hogy a 65 év felettiek esetében mindenki 50 százalékos kedvezményt kap, akinek a nyugdíja nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum háromszorosát. A döntésről a következő napokban értesítik az érintetteket.

Harmati Jánosné Pannika tavaly nyáron özvegyült meg. Férjével 57 esztendőt éltek együtt. – A férjem halála után a gyermekeim kérésére rendeltem meg a napközi konyháról az ebédet – mondta Pannika.

– Tudták, hogy egymagamra nem főznék. Azt mondták, így nyugodtak, mert tudják, hogy mindennap eszek meleg ételt. – Pannikával együtt vártuk az ebédet, ami nem sokkal fél 12 után érkezett meg. Szokás szerint a kerítésre akasztotta az ebédes a teli ételhordót.

– Két ételhordóm van. Az egyikben az ebédet hozzák, a másikat üresen viszik – sorolta az idős asszony. Zöldségleves, rizses hús csemegeuborkával, hozzá egy szelet kenyér – ez volt az aznapi menü. Az asszonynak nemrég még 34 ezer forint volt a nyugdíja. Ezért az első hónapokban 50 százalékos kedvezménnyel kapta az ebédet. Két hónapja már özvegyi nyugdíjat is kap, így több lett a havi bevétele, mint 57 ezer forint. Harmati Jánosné ezért az utóbbi hónapokban teljes árat fizetett az ebédért.
 
Harmati Jánosné korábban mindennap főzött, most veszi a menüt, ami gyakran ebédre és vacsorára is elég neki. Fotó: Kovács Erika
Harmati Jánosné korábban mindennap főzött, most veszi a menüt, ami gyakran ebédre és vacsorára is elég neki. Fotó: Kovács Erika

– A teljes ár 540 forint. Az az igazság, hogy ennyiből itthon levest és másodikat kihozni szinte lehetetlen, ha a gázt is belekalkulálom. Ráadásul ha egy adagot főzök, annak nem olyan az íze, mint nagyobb mennyiségben. Ha többet készítek, akkor egész héten ugyanazt ehetném. Egyébként szeretem, ahogy a konyhán főznek. Ízletes és változatos. Hogy áprilistól újra kaphatok 50 százalékos kedvezményt, annak nagyon örülök.

Szebellédi Endre polgármester hangsúlyozta, szeretnék, ha a település idős lakói mindennap meleg ételt ennének elfogadható áron. Ezért döntött a testület a szociális étkeztetésben részt vevők körének bővítéséről.
Nagy Anikó, a Nagymágocsi Szociális Szolgáltató Központ vezetője arról beszélt, hogy a településen nagy számban élnek idősek, jelentős részük egyszemélyes háztartásban, özvegyen. A rezsi mellett legtöbbet gyógyszerre költenek.

– Sokan nem tudták kigazdálkodni a közel 12 ezer forintos, támogatás nélküli ebédpénzt. Azt hiszem, az ár csökkentése nagy segítség lesz mindenkinek, akit érint – emelte ki a szociális központ vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párizsban versenyzett a szentesi fodrász

Párizsban versenyzett a szentesi fodrász
- Magyarországi fodrász eddig még nem jutott ki erre a versenyre, én voltam az első - újságolta a szentesi Tonomárné Dancsó Erika. Tovább olvasom