Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

2 bicikli, asztal és néhány edény úszta meg a tüzet: fél év múlva szeretnének visszaköltözni

Szegvár- Edények, két íróasztal, két bicikli - nagyjából ennyi úszta meg a tüzet a szegvári Martonéknál. Januárban égett le a házuk, egyelőre önkormányzati lakásba költöznek. Tovább tetézi a gondjaikat, hogy nem szívesen hagynák magára sérült rokonukat, akire jelenleg ők vigyáznak.
– Szinte mindenünk tönkrement, de a pótlásukhoz szerencsére sok segítséget kaptunk. Nem is hittem volna, mennyi jó szándékú ember van – mutatott körbe szegvári házuknál Marton Attiláné Judit.
Úgy sejtik, a koros elektromos hálózat zárlatos lett, az gyújtotta fel az egyik, fal mellett álló fotelt.
 
A megégett mosógép és a többi elektromos eszköz, valamint a bútorok az udvaron várnak az elszállításra.

Januárban leégett a házuk, akkor megírtuk: idős szomszédjuk, Pataki Imresietett elsőként a segítségükre. Hogy mitől lobbantak fel a lángok, a házaspár csak sejti. Először mindenki arra gondolt, hogy a kályhából pattant ki a szikra. Most már inkább úgy sejtik, a koros elektromos hálózat zárlatos lett, az gyújtotta fel az egyik, fal mellett álló fotelt, mondta Marton Attiláné.

Az edényeik megmenekültek, de még többszöri súrolás után is átható füstszaguk van. Két íróasztal, kisebb használati tárgyak és a fedett gangon tárolt két kerékpár is megúszta a lángokat, de minden más a tűz martaléka lett, szomorkodott az asszony.
Nincs mindig tűzvizsgálat

A katasztrófavédők nem indítanak minden esetben tűzvizsgálatot, közölte Molnár Krisztina szóvivő. – A keletkezett kár nem haladta meg azt az összeget, hogy indokolt legyen a katasztrófavédelmi tűzvizsgálat. Szándékosság gyanúja sem merült fel, a lakók csak könnyebb sérüléseket szenvedtek. Életveszélyes sérüléseknél, vagy halálos kimenetelű tűzeseteknél természetesen azonnal megindítjuk a tűzvizsgálatot – közölte érdeklődésünkre.

– A bútorokat, kis elektromos eszközöket, mosógépet, tűzhelyet, a gyerek számítógépét mind kihordtuk az udvarra. Alapanyag szerint különválogattuk, így kérte az önkormányzat, majd ők segítenek az elszállításban – mutatott körbe. A házat megvizsgálta egy statikus, véleménye szerint lesz olyan elem, amelyet meg lehet menteni, jó néhány gerendát, a mennyezetet és a vakolatot azonban ki kell cserélni.

A férje és a fiuk délutánonként igyekszik a romokat takarítani. Jövő héten költöznek be egy önkormányzati lakásba. Jelenleg egy rokon házában húzzák meg magukat, ám ez a mellékszál sem könnyíti meg az amúgy is gondokkal teli napjaikat. Az állandó felügyeletet igénylő, mentálisan sérült középkorú rokon édesanyja a közelmúltban hunyt el, így most Martonék vigyáznak rá. Akkor lennének végre nyugodtak, ha a őt jó helyen tudhatnák a derekegyházi bentlakásos otthonban.
 
A kis házőrző szeme aznap éjszaka sérült meg, azóta sem gyógyult meg teljesen. Fotók: Králik Emese

Remélik, hogy fél év múlva vissza tudnak költözni a saját házukba. Barátok, a gyermekeik sporttársai is ajánlották, hogy segítenek a munkában. A tűzben személyi sérülés nem történt, a család kiskutyája viszont nem volt ilyen szerencsés. Aznap éjszaka valami belepattant a szemébe, azóta sem gyógyult meg teljesen, mutatta Judit.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lajosszállásnak állít emléket a kiállítás

A Nagymágocs külterületén, Lajosszálláson élt egykori lakosoknak szervez nyáron találkozót Mucsi László. Tovább olvasom