Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

2 millió csirke a Faragó-tanyáról

Csanytelek, Felgyő - Évente 2 millió csirke nevelkedik majd a Hungerit Zrt. új baromfitelepén. A fejlesztést Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az ország egyik legjelentősebb beruházásának nevezte.
– Közel egy évtizede határoztam el, hogy megveszem azt a két község között elhelyezkedő korszerűtlen szarvasmarhatelepet, és az elképzeléseinknek megfelelően átalakítjuk – emlékezett vissza a Hungerit Zrt. elnök-vezérigazgatója, Magyar József annak a projektnek a kezdeteire, amelynek hétfőn tartották az ünnepélyes átadóját. – Az volt az álmom, hogy Magyarország legnagyobb, legmodernebb baromfitartó telepét hozzuk létre itt, a Faragó-tanyán. A munkálatok kilenc hónap alatt lezajlottak, a sikereinket pedig mi sem jellemzi jobban, mint hogy ma reggel egy 40 ezer darabos szállítmány hagyta el a kaput.

Magyar József vezérigazgató, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Farkas Sándor országgyűlési képviselő avatta fel a komplexumot.
Magyar József vezérigazgató, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Farkas Sándor országgyűlési képviselő avatta fel a komplexumot. A szerző felvétele

Az 1,7 milliárd forintból – amelyből 700 millió állami támogatás – létrehozott komplexum 10, egyenként 1680 négyzetméteres ólból áll, amelyben a cég évi több mint 2 millió csirkét nevelhet. Magyar József elmondta: így már a vágott csirke 30 százalékát állíthatják elő saját telepeiken. Az ország egyik legjelentősebb beruházásaként jellemezte a fejlesztést Fazekas Sándorvidékfejlesztési miniszter.

Szerződéseket adtak át

Az ünnepségen Bali Zoltán csanyteleki és Kotogány Árpád szegedi pályázó, valamint a Felgyő-KEV Kft.-t képviselő Nagypál Szilárd vehetett át a minisztertől új fölhaszonbérleti szerződést. Összesen csaknem 70 hektárt vehetnek bérbe a megyében az állattartással foglalkozó nyertes pályázók.  

– A vidékstratégiának is megfelel a cég törekvése, hiszen a kormány nagy hangsúlyt fektet a növénytermesztés és az állattenyésztés támogatására – fogalmazott. Beszédében kiemelte: hazánkban összesen 46 milliárd forintot kívánnak fordítani az állattartó telepek fejlesztésére. Kitért az Új Széchenyi-terv jelentőségére, illetve arra: közös érdekünk, hogy egészséges, jó minőségű élelmiszer kerüljön a fogyasztók asztalára.

– A telep hozzájárul a magyar baromfiipar jó hírnevének öregbítéséhez – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő. – A környéken kevés ehhez hasonló bátor fejlesztésnek lehetünk a szemtanúi. Egy ilyen beruházás, mint a Faragó-tanya megvalósítása a térség megtartó erejéhez is hozzájárul, politikusként pedig ezt kiemelt fontosságúnak tartom.
A Faragó-tanya 10 új állandó munkahelyet teremt. A telepen a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák, amely folyamatosan kiváló minőségű állományt biztosít.

Olvasóink írták

  • 1. spityu70 2012. május 29. 15:27
    „Nem tudom mit kereset ott Farkas Sándor, tudtommal a Vincze Tanár úr a képviselő azon a részen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év múzeuma 2011 különdíjas a szentesi Koszta József Múzeum

Az "Év múzeuma 2011" címért a Magyar Nemzeti Múzeum különdíját ítélték oda a szentesi Koszta József… Tovább olvasom