Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

30 ezres a fűtésszámla nyáron is a tízemeletesben

Szentes - Tűrőképességük végső határához értek az Apponyi téri tízemeletes lakói: az 50 lakásos társasházban egy másfél szobás ingatlan fűtési költsége ilyenkor is 26 ezer forint.
Korszerűtlen a ház fűtési rendszere, de a magas rezsi miatt nem marad pénzük fejleszteni. Az ingatlankezelő MÁV Lakásszövetkezet elnöke szerint egyre több kintlévőség, és amíg nincs összefogás a lakók részéről, jobbra nem is fordulhat a helyzet.

az Apponyi téri tízemeletesben nyáron is 26 ezer forint a fűtés.
Az Apponyi téri tízemeletesben nyáron is 26 ezer forint a fűtés.

Alkalmatlan távfűtésre

Megvizsgáltuk a távfűtés csatlakoztatásának lehetőségét, de az Apponyi téri tízemeletes belső gépészeti rendszere jelenleg alkalmatlan erre – mondta lapunknak Szirbik Imre. A polgármester úgy véli, csak azzal lehetne kezelni ezt a problémát, ha lakásonként milliós nagyságrendű összeggel járulnának hozzá a fűtési rendszer és az épület korszerűsítéséhez. Ugyanakkor az is igaz, hogy sok idős lakó számára talán meg sem térülhetne az erőn felüli befektetés. 

 
Ez így kilátástalan. Előbb-utóbb szellemház lesz ebből az épületből, mert aki itt lakik, annak mindene rámegy a rezsire, ha egyáltalán ki tudja fizetni. Lehetetlen eladni az lakásokat, mert mindenki tudja, hogy itt nyáron is 25-30 ezres fűtési átalánydíj van. Ha meghallják, mennyit fizetünk, körberöhögnek a városban – vázolta föl az Apponyi téri G épület lakóinak egyre elkeserítőbb helyzetét Virág Julianna. Az egyedül élő nő a társasház egyik küldöttje, és azért kereste fel szerkesztőségünket, mert a lakóközösség úgy érzi, tűrőképességük végső határához értek, és valamilyen segítségre mindenképp szükségük lenne, hogy megoldást találjanak problémáikra. 1996 óta lakója a háznak, akkor még a Szentes Városi Szolgáltató (SZVSZ) Kft-hez tartozott az épület fűtése, de egy évvel később a Prometheus Rt-hez, majd kicsit később a mai szolgáltatóhoz, a Dalkia Energia Zrt-hez került a hőszolgáltatás.
A küldött szerint az elmúlt másfél évtizedben rendre elszámolási vitába keveredtek a hőszolgáltatóval, mert visszamenőleg sem tudták igazolni, pontosan miért kell ilyen magas – a városban legmagasabb – fűtési díjat fizetniük, így az sem derült ki a lakók számára, mi alapján alakul a társaság árképzése. A legutóbbi pofont akkor kapták, amikor januártól több mint 42 százalékkal, nettó 4626 forintra emelte a cég az egységnyi hődíjat. ( A termálvizes távhőszolgáltatást végző SZVSZ Kft-nél egy gigajoule ára 2066 forint.)

A házban mindenki igyekszik spórolni, de csak a meleg vízzel tud, mert a fűtési rendszer szabályozhatatlan. Amíg télen a hetedik emelet fölött közel 30 °C van, az alsó szinteken 16-17. Felmerült, hogy a pontosabb elszámolás érdekében egyedi mérőberendezést szereltetünk fel, ám az csak úgy működne, ha minden lakást ellátnánk ilyen eszközzel, de a lakók többségének erre már nem marad pénze, ha befizeti a számlákat. Nyílászárócserére és hőszigetelésre sem futja emiatt, a lakók 70 százaléka nyugdíjas – mondta Julianna.

Brutális volt a legutóbbi emelés. Elkeseredésünkben a polgármestert is felkerestük az év elején, hiszen az Apponyi téri óvoda fűtése is a mi rendszerünkön működik, de érdemi előrelépés azóta sem történt. Úgy érezzük, magunkra hagytak bennünket, és a közös képviselőnk sem képviseli igazán az érdekeinket – tette hozzá a ház másik küldötte, Tihanyi Lajosné.

5 százalék helyett 25 százalék az ÁFA

A társasház közös képviselőjével egyeztetés történt a közelmúltban az épület jövőjét illetően. Megegyezésünk értelmében a Dalkia Energia Zrt. ajánlatot dolgoz ki a társasház kazánházának felújítására és mindazon tevékenységekre, melyek társaságunk tevékenységi köréhez tartoznak, és energia megtakarítást jelentenek – tudtuk meg Asztalos Andreától, a cég kommunikációs igazgatójától. A kazánház felújításán túl szükséges lenne a gépészeti rendszer szabályozhatóságának megteremtése, továbbá az épület szigetelése és a nyílászárók cseréje – erre a lakóközösség összefogása és pályázati igény benyújtása lehet megoldás. A számlák kapcsán hozzátette: a fizetendő végösszeg 27 százalékos áfával növelt, mivel nem tartozik távhő kategóriába, nem jogosult az 5 százalékos kedvezményes adósávra. A kintlévőség összege magas, éves szinten a kiszámlázott díjak tizede nem kerül kifizetésre, s ez immár több millió forintra rúg.

 
Több céggel, így a Dalkiával is folyamatos egyeztetésben vagyok, hátha sikerül találni egy harmadik felet, amely a későbbi megtakarítások fejében vállalná, hogy a további működtetés mellett jelentős beruházással korszerűsíti az épület fűtési rendszerét és elvégzi a szükséges fejlesztéseket – mondta lapunknak az ingatlankezelő MÁV Lakásszövetkezet elnöke. Fábján Sándor visszautasította, hogy ne képviselné a tízemeletes lakóinak érdekeit. Szerinte törekvésüket hátráltatja, hogy a közös költség esetében és a fűtési díjaknál is egyre nagyobbak kintlévőségek, illetve hiányzik az egységes elhatározás a lakók részéről, hogy beruházzanak az épület korszerűsítésébe.
Az utca túloldalán termálvízzel fűtik a Pollák szakközépiskolát, így felmerül a kérdés, mibe kerülne, hogy az Apponyi téri G épület csatlakozzon a városi távfűtéshez. – Számításaink szerint 70 millió forintba – nyilatkozta lapunknak Döbrőssy Iván. Az SZVSZ Kft. ügyvezető szerint azért is érte váratlanul a tízemeletes lakóit a Dalkia legutóbbi díjemelése, mert előtte három évig nem követték a gáz drágulását, és egyszeri, drasztikus lépéssel érték utol a mostani árszintet. – A társasház maga is üzemeltethetné a fűtési rendszert, hiszen az együttműködés végén működőképes rendszert kell visszaadnia a jelenlegi szolgáltatónak. A közösség külön szerződik a gázszolgáltatóval, erre van már példa Szentesen – vetette föl a szakember.

1997-ben, vagyis amint átvette a hőszolgáltatást Dalkia és elődje, kicserélték a kazánokat, de utána érdemi modernizációra nem került sor. A társaság és a társasház 10 éves szerződése 2007-ben lejárt, azóta évente megújított megállapodás van érvényben a felek között – tudtuk meg Fábján Sándortól. Szerinte ahhoz, hogy a lakóközösség maga üzemeltesse az épület fűtését, az érintetteknek először be kell látniuk, hogy ez beruházás nélkül nem megy. Mert ahhoz például, hogy korszerűre cseréljék a 15 éves kazánokat, előbb ki kellene bélelni az épület kéményét, ami ugyancsak pénzbe kerül.

Olvasóink írták

 • 15. Teo 2012. július 23. 21:07
  „Nem csak a panelban, ha nem akarok télen 60 ezres számlákat, nyáron is fizetek 30 ezret.”
 • 14. Power 2012. július 23. 15:19
  „Szegeden is hasonló problémákkal küszködnek a lakók:
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/100_ezres_szamlak_futik_a_lakokat_rokuson/2288744/

  Vajon mi lehet a megoldás?
  Áttérni a termálvizes fűtésre és ha nincs elég pénzem hitelre hőszigetelni, vagy felélni a fizetést, fizetni az egyre növekvő számlákat és az örökösökre (gyerekekre, unokákra) hagyni a problémát.”
 • 13. maug 2012. július 23. 14:59
  „Ha egy ház nem jó, vagy drága a fenntartása és nem veszik meg akkor adják olcsóbban és költözzenek el. Nem kell itt siránkozni! Miért nem adták el korábban? Vagy nyerni akarnak az üzleten? Akkor figyeljenek nagyon: aki megveszi az is! Ez van! Szerintem, ha ingyen adnák, akkor sokan vállalnák a magas fűtésszámlával együtt is! Tehát kereslet az lenne.

  Ha meg a fűtésrendszert akarják korszerűsíteni, akkor nyúljanak mélyen a zsebükbe és a könnyeik törölgetésére szolgáló zsebkendő helyett a pénzüket vegyék elő. Vagy szeretnék, ha én és sokan mások újítanánk fel a rendszert saját pénzünkből? Vagy fizessük ki a fűtésszámlájukat?

  Szerintem aki nem fizet annak el kell árverezni a lakását. Ne a többiek fizessenek helyette. Menjen olyan helyre lakni ahol nem kell fizetni, vagy fűteni.”
 • 12. macs 2012. július 23. 13:56
  „1. KamuNeni, 10. Mjuriele,
  azért, mert az éves fűtésdíjat 12 hónapra elosztva is lehet fizetni.
  Kérdés, ebben a házban egyedi központi fűtés van, saját gázkazánnal? Azért kérdezem, mert amikor a panelek fűtéséről van szó, nagyon sokan ezt a megoldást javasolják, mely szerintük olcsóbb.”
 • 11. Őszödi 2012. július 23. 13:46
  „Összefogás, egyetértés nélkül soha nem lesz hőszigetelés. Az energia árak pedig minden évben növekednek.
  A termálvizes távhőszolgáltatást végző SZVSZ Kft-nél egy gigajoule árát az idén emelték 2066 forintra.”
 • 10. Mjuriele 2012. július 23. 11:58
  „1. KamuNeni 2012.07.23. 08:17

  Ott a pont.
  Ha nincs szolgáltatás(mert nyáron nincs)akkor fűtésszámla mért van?
  Nálunk is le kéne vetetni nyárra a brunata típusú szart ami higanyos és ilyenkor is párolog?”
 • 9. 56214712 2012. július 23. 11:47
  „Rá kell nézni az épületre és épületenergetikai számítások nélkül is jól látható, hogy mennyire nyitott (függőfolyosók, stb.) és szigeteletlen. A hőveszteségek kiegyenlítése egy ilyen épület esetében horribilis pénzbe kerül.”
 • 8. Kraivan 2012. július 23. 10:20
  „Pedig a (n)Agyvezírék megmondták:
  Jólét van és fellendülés.
  Akkor ki hazudik? A politikusok biztos nem, mert ők fedhetetlenek.

  /sarcasm off
  A korszerűsítés sem sokat segít. Nálunk megvan a panelprogram, és -15 fokig be se kapcsoljuk a fűtést. Havi 26ezer. Még nyáron is.
  De a minimálbérből-- SŐT!! negyvennyócezerből!

  Panelba nyomorog az ember, mert azt hinné olcsó. Egy kertesházat kellett volna venni, de azt se lehet fenntartani ennyi fizetésből.

  Nem csoda h ennyi öngyilkos van meg bűnözés emelkedik. Tisztességesen csak a felsőréteget lehet az életünk árán éltetni, miközben ők azt próbálják elhitetni velünk, hogy jólét van.”
 • 7. igazságkereső 2012. július 23. 10:19
  „Szerelhetnek akármilyen mérőt, tényként lehet kezelni, hogy a távhőszolgáltatás az, amivel a Hőszolgáltató Társaság a lehető legjobban le tudta és letudja "húzni" a lakosságot! Bizony hatósági figyelem középpontjába kellene illeszteni a Hőszolgáltató Kft-t és egy alapos ár-és költségelemzést sem ártana a felügyeleti szervnek - Városüzemeltetési Osztály!- elvégeznie a szolgáltatónál. Nyilvánvaló, hogy a lakosságot ott és úgy lehet megvezetni ezekkel a számlákkal, ahogy csak akarja a szolgáltató!! Együttes lakossági összefogásra lenne szükség, de sajnos ez az ami hiányzik a magyar emberekből!!”
 • 6. era07 2012. július 23. 09:09
  „Sajtkukac: hát a kényelem, aminek ez az ára!”
 • 5. sajtkukac 2012. július 23. 08:53
  „Ezért is érthetetlen számomra, hogy miért laknak akkor panelban ennyien? Én meg évek óta hiába árulom a 15 percnyire Szegedtől lévő házamat, ahol egész évben nincs 100 ezer forint a villany-gáz számla. Ott kell hagyni, nem kell a hőszolgáltatót gazdagítani.”
 • 4. KolompárWinettou 2012. július 23. 08:32
  „Itt is mint mindenhol, egyetlen egy megoldás jöhet szóba. Ki kell alakítani az egyedi fűtést. Mi is ezt csináljuk éppen, így marad 3-4.000Ft-os közös költség, a többi a gázszámla. Igaz nem két fillér, de más módja nincs elkerülni ezt a nagy lehúzást.”
 • 3. lusti 2012. július 23. 08:32
  „Ez a Fábján nevű "úriember" már több lakónak megnehezítette a mindennapjait itt szentesen, azzal mérhetetlen nagy hozzáértésével, és empátiájával! Három társasház nem volt elég? Itt az újabb áldozat!
  Miért is van még ott a vezetői székben?!”
 • 2. pog 2012. július 23. 08:22
  „Egyszerű, a felszerelt mérő által meghatározott értéket fizet,aki nem szereltet fel az a fent maradt összeget lakásonként osszák el, és a következő idényben biztosan felszerelik a mérőt...”
 • 1. KamuNeni 2012. július 23. 08:17
  „Mikortol ki van kapcsolva a tavfutes April 15? Attol kezdve nem kell fizetni futes szamlat mert nincs semmi elleneretekben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Odett a strand szépe

Harmadik alkalommal rendezte meg a Szentesi Üdülőközpont a Strandszépségversenyt, s harmadszor is helybeli lány vitte el a koronát. Tovább olvasom