Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

31 kiállító a kézművesízek első fesztiválján: csíramálé adta az ötletet

Szentes - Turisztikai céllal szervezte meg a Szentesi Vendégszeretet Egyesület a kézművesízek fesztiválját. Az országhatáron túlról is érkeztek kiállítók, érdeklődők pedig a fővárosból is.

Első alkalommal rendezték meg a kézművesízek fesztiválját – 31 jelentkező akadt a felhívásra. Húsvéthétfőn kézművesek, sütő-főző kiállítók, érdeklődő közönség töltötte meg a Művészetek Háza helyiségeit és udvarát.

– A csíramálé adta az ötletet. Az egyesületünk egyik tagja vetette föl: ez egy jellegzetes szentesi étel, akár fesztivált is szervezhetnénk a jegyében. Örömmel fogadtuk a gondolatot, ám úgy éreztük, egyetlen étel kevés lenne, miért ne bővíthetnénk a kört – mondta Molnár Lívia, a Szentesi Vendégszeretet Egyesület elnöke. – Mivel a csíramálé régen tipikusan böjti étel volt, elhatároztuk: a fesztivált a húsvéthoz kötjük.
Alapvetően a Dél-Alföld gasztronómiáját és kézműveshagyományait szerettük volna bemutatni. Hiszünk abban, hogy a városban a sport mellett a gasztronómia lehetne a fő turisztikai vonzerő. Annak, hogy a fesztivált húsvéthétfőre szerveztük, szintén turisztikai célja volt. Bízunk abban, hogy évek alatt országos hírű eseménnyé válik, és Szentes éppúgy kedvelt húsvéti kirándulóhely lesz, mint Hollókő.

Sokan kíváncsian figyelték a mesterek bemutatóját. A szerző felvétele
Sokan kíváncsian figyelték a mesterek bemutatóját.
A szerző felvétele

Fafaragó, gyékényfonó, tojásfestő, kürtős- és mézeskalácsos, és még hosszan sorolhatnánk a megjelenő mestereket, akik bemutatták tudásukat. A kiállítás interaktív volt, hiszen a látogatók, ha kedvük volt, tevékenyen részt vehettek akár a pogácsasütésben, akár a kishegyesi gibanica készítésében. A készítők kóstolót adtak – és receptet, hogy otthon is elkészíthessük a finomságokat. Megtudtuk: a lokiragu a nevét a füstölt hozzávalókról és a füstön főzésről kapta. A készítés módjától lesz olyan füstös, a csípős paprikától pedig olyan bivalyerős, mint a mozdony.

Olvasóink írták

 • 6. randika 2011. május 02. 14:45
  „a civil tévét meg a kurca tévét érdemesnek sem érzem arra,hogy miatta bekapcsoljam a tévémet.....plakátokat 1 darabot se láttam,mivel nem járok a közponba sűrűn,deha esetleg a szuperinfóba benne lett volna....”
 • 5. louise 2011. április 28. 23:09
  „Én bízok benne :)”
 • 4. macska125 2011. április 28. 21:29
  „Nem egy nagy durranás volt.
  Kár, hogy nagyon bezsufolták az egészet kis helyiségekbe, több mindent kellett kivinni az udvarra.
  Mindenütt ki volt plakátolva, a Civilen, Kurcán is volt reklámja!”
 • 3. randika 2011. április 27. 21:29
  „én nem is hallottam hogy bármiféle fesztivál volt van lesz....mégis hol hirdették?”
 • 2. Pilla 2011. április 27. 18:21
  „Hollókő és Szentes?
  Hollókő UNESCO-s település!:-)))
  Igaz, hogy csak kb.: 300-an laknak ott, de nagyon tartják a hagyományukat.
  Húsvétkor kb: 10 ezren szoktak lenni Hollókőn, rengeteg program, szinte minden második ember népviseletben van, vagy 20 - 30 néptánccsoport szerepel, tele kézművesekkel a falu, akik nem gagyiságokat árulnak. Többségük iparművész. Este koncertek, táncház. Húsvét hétfőn kerekes kútból húzzák fel a fiúk a vizet a macskakővel kirakott faluban és úgy locsolkodnak. És mindez 3 napos program.
  Szentes, soha nem fogja megközelíteni azt a színvonalt, ami Hollókőn van!”
 • 1. niemand 2011. április 26. 13:28
  „ne bízzuk el magunkat, Hollókőt Szentessel összehasonlítani merész dolog-legalább is szerintem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar ételek a fogatversenyen

Fábiánsebestyén. A közel három évtizedes múltra visszatekintő fogatverseny, amely a szervezők… Tovább olvasom