Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

4 és fél százalékkal drágul az élet januártól

Szentes - Január elsejével 4 és fél százalékkal emelkedik a szemétdíj Szentesen, de többet kell majd fizetni a kéményseprésért és a szippantásért is. A víz, a tömegközlekedés és a közterület használatával kapcsolatos díjak emeléséről december 19-én tárgyal a képviselő-testület.
Az infláció várható mértékével megegyezően, azaz átlagosan 4 és fél százalékkal emelkedik január elsejétől a szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás díja Szentesen – így határozott legutóbbi rendes ülésén a Kurca-parti település képviselő-testülete. Az emelés oka, hogy a Városellátó Intézmény mostani bevételei nem fedezik a 2009-re tervezett kiadásokat. Egy 50 literes kuka esetében az évi díj 2008-ban áfa nélkül 5200 forint volt, ez jövőre 5400 forintra emelkedik. Ha egy 110 literes edényzetet nézünk, a díj nettó 7152 forintról 7450-re növekszik. Hónapokra lebontva előbbi 16, míg az utóbbi 24 forint többletkiadást jelent a családoknak.

A szemétdíj mellett drágul a kéményseprés és a szippantás is. Használatban lévő szilárd tüzelőberendezés kéményének évi kétszeri ellenőrzése, illetve szükség szerinti tisztításának éves díja nettó 975 forintról 1150-re emelkedik, ez 17 százalékos növekedést jelent. A díj gázkémények esetében is ugyanennyi, igaz, ezeket évente csak egy alkalommal ellenőrzik a szakemberek. A lakossági szippantás esetében a növekedés mértéke közel 9 százalék: köbméterenként áfa nélkül 1900 forintot kell majd január 1-jétől fizetni, árnyékszék ürítésekor pedig 5950 helyett 6500 forintot.

A víz, a tömegközlekedés és a közterület használatával kapcsolatos díjak jövő évi emeléséről november 28-án már tárgyalt Szentes képviselő-testülete, de akkor ezekben a kérdésekben nem született döntés. A városatyák december 19-én újra megvitatják az előterjesztéseket. A Szentesi Víz- és Csatornamű Kft. díjai emelésére két variációt terjesztett az önkormányzat elé. Az első egy 5,7 százalékos lakossági emelést javasol, ez azonban nem nyújtana fedezetet a szennyvíztisztítónál fizetendő terhelési díj vonatkozásában. A másik változat 9 százalékos drágulást ütemez elő. A kettő között köbméterenként 8 forint a különbség, tehát ha a kisebb változatot támogatja a testület, akkor nettó 394 forint egy köbméter víz és csatornadíj együtt. A magasabb értéknél ez 12 forinttal több. Az áfát természetesen mindkét esetben hozzá kell adni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 millió öltés Szentesen

Szentes - Igazi gobelincsodákat láthat az, aki ma még ellátogat a szentesi Hegedűs László Helyőrségi… Tovább olvasom