Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

50 éve méhészkedik a szentesi Sándor Mátyás

Szentes - Bányásznak tanult, Tatabányán és Pécsett szállt a tárnák mélyére, mégis Szentesen lett bolgárkertész a város egyik legismertebb méhésze, Sándor Mátyás.
Főleg finom repcemézéről híres Sándor Mátyás, Szentes egyik legismertebb méhésze – azt csak kevesen tudják: véletlenül kedvelte meg ezt a tevékenységet.

– 17 éves koromban bányásznak szerveztek be Tatabányára. Két évig vájártanuló voltam, már épp letetem a bányászvizsgát, amikor 80 ember lelte a halálát a mélyben, szén-monoxid-mérgezésben. Megijedtem, s inkább hazajöttem Szentesre. Néhány év múlva, 1955-ben aztán visszamentem bányásznak, de már Pécsre. Innen vonultam be katonának, majd ismét leszálltam a bányába. 1958-ban jöttem végleg haza Szentesre, s két holdon bolgárkertészetet hoztam létre. Egy évvel később megnősültem. Csakhogy a tagosítás idején a bolgárkertészetet átvette a tsz, én pedig nem akartam ott dogozni. A Barneválhoz mentem idénymunkásnak, ott viszont télen munka nélkül maradtam. Végül az útfenntartókhoz kerültem. 1962-ben a Szarvasi út mellett dolgozott, amikor meglátta, hogyan pörgetik a mézet az egyik út menti tanyában, onnét vette az első kast.

Édes élet: Matyi bácsi vajas kenyerére felesége, Piroska csorgatja saját mézüket. A szerző felvétele
Édes élet: Matyi bácsi vajas kenyerére felesége, Piroska csorgatja saját mézüket.
A szerző felvétele

– Saját kárunkon tanultuk meg Piroskával, a feleségemmel a méhészkedést. Meglehetősen drága beruházás volt: 1965-ben például 4 kaptárt vettem 2500 forintért, miközben a fizetésem csak 1600 volt.

Matyi bácsiéknak jelenleg 150 családjuk van, s bár most telelnek a méhek, mégis mindennap foglalkozni kell velük: naponta kell vizet adni nekik, s ellenőrizni, hogy a kaptár elég melegen van-e beburkolva.

– Csépe–Csongrád–Szelevény háromszögében van a tanyánk, s a környéken mindig van megfelelő növény a méhek számára. Az akácerdők miatt pedig nyaranta Dabas környékére települünk ki. Nekünk üdülés a méhészkedés, igaz, némi munkával is jár – tette hozzá Matyi bácsi. Elárulta: a kávéját és a teáját sem cukorral, hanem mézzel ízesíti, és az egyik kedvenc csemegéje a mézzel csurgatott vajas kenyér.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hungerit kupa: menetel a Fociguruk

Folytatódott a Hungerit Kupáért kiírt kistérségi teremlabdarúgó bajnokság a szentesi Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban. Tovább olvasom