Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

5120 grammal született a szentesi Zsoldos Máté

5120 grammal született a szentesi Zsoldos Máté
Mindhárom baba nagyobb lett az átlagosnál a szentesi Zsoldos családban: a négykilós kislány és ötkilós kisfiú után szerdán érkezett meg a legifjabb, Máté, aki 5120 grammal jött a világra.
– A másik két gyermekem is ilyen nagy volt – mosolygott a szentesi kórház szülészetén Zsoldos Sándorné Margit. A 33 éves édesanya szerdán adott életet kisfiának, Zsoldos Máténak, aki 5120 grammal jött a világra.
A fiúcska a harmadik gyermek a családban. – A kislányom, Gréta 2012-ben született 4050 grammal, a nagyobb fiam, Sándor 2014-ben kereken öt kilóval született. A nagyobbak természetes úton érkeztek, Máté viszont már császárral, mert sejteni lehetett, hogy ő is nagy baba lesz. Az operáció pár nappal későbbre volt kiírva, de a vizsgálatok során másként döntöttek az orvosok. Nehezen viseltem a várandósságot. Sokat voltam rosszul, a baba mindenhol nyomott, a derekamat is megterhelték az elmúlt hónapok, illetve az előző két gyermek kihordása – mesélte.

A családban senki nem emlékszik arra, hogy ekkora újszülöttek lettek volna. A szülők átlagos magasságúak: Margit 165 centiméter, a férje 178. A most már ötfős család egy szentesi tanyán él, gazdálkodnak, marhákat tartanak. Három gyermeket szerettek volna, teljesült a vágyuk, több terhességet már nem tervez, mosolygott az édesanya. Máté – hasonlóan a testvéreihez – nyugodt babának tűnik. Igaz, neki egyelőre sokat kell aludni, az édesanyja bakteriális fertőzését a fiúcska is megkapta, egyelőre mindketten antibiotikumot kapnak.
Margiték nem találtak magyarázatot arra, mitől nőttek meg ilyen nagyra a babák. Azt mondta, vitaminkészítményeket nem szedett, ő inkább az egészséges étkezésre, a maguk termelte sok gyümölcsre és zöldségre esküszik.

– Nem gyakori az ilyen súlyú baba, ami orvosi szempontból szerencse, hiszen elakadhat például a váll szülés közben – tájékoztatott Józsa Géza osztályvezető főorvos. – Nagy magzat akkor szokott előfordulni, ha az édesanyánál terhességi cukorbetegséget diagnosztizáltak. Ebben az esetben nem erről van szó, feltehetőleg alkati dolog áll a háttérben – magyarázta. A kis Máté és édesanyja, ha nem lép fel semmi probléma, kedden mehet haza.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telek 40 ezerért

A családok otthonteremtési kedvezményének bevezetése miatt döntöttek arról a szentesi képviselők, hogy önkormányzati telkeket az értékük 5 százalékáért, azaz bizonyos városrészben akár 40 ezer forintért is eladnak. Tovább olvasom