Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

5 éve mentenek Szentesről

Szentes - Ez a jubileumi ünnepség is ékes bizonyítéka annak, hogy érdemes konzekvensen kiállni az érveink mellett és egy kitűzött célért dolgozni – fogalmazott Túri Péter, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. egykori vezetője Szentesen.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

A jelenleg légi mentési rendszerek fejlesztésével külföldön foglalkozó szakember arra a folyamatra emlékeztette a megjelenteket, amely öt évvel ez előtt a szentesi bázis létrejöttéhez vezetett – amelynek a megalakulását ünnepelték vasárnap. Az ötlet megszületése és az avatás között eltelt idő sok huzavonával telt. Akkoriban a szakma Szentest, a politika Szegedet támogatta, az ügynek végül az adott lendületet, hogy harminc település összedobta a 100 milliós büdzsé önrészét.

– Politikai érvek is elhangzottak annak idején azzal kapcsolatban, hogy hol kellene hazánk következő légimentő-bázisát felépíteni. Hivatalosan 2009. január 5-én vettük át a létesítményt, a dolgozók személye azóta alig változott. A környező kórházakkal kitűnő kapcsolatot alakítottunk ki, 1558 bevetésünk volt, 1126 beteget szállítottunk – tudatta a bázis vezetője, Józsa József. A megvalósítással a Magyarországon 15 percen belül helikopterrel elérhető területek aránya akkor 65 százalékról 85-re ugrott.

Fotó: Králik Emese
Fotó: Králik Emese

– Másfél millió ember biztonságát garantálja a bázis. A megvalósulása akár esettanulmány is lehet arról, hogyan lehet pártállástól függetlenül dolgozni valamiért – jelentette ki Szentes polgármestere, Szirbik Imre. A térség fideszes országgyűlési képviselője, Farkas Sándor beszédében a bázis alapításához szükséges példátlan összefogást hangsúlyozta, a megyei közgyűlés elnöke, Magyar Anna pedig arra hívta fel a figyelmet: helikopter nélkül valószínűleg lehetetlen volna az emberélet megmentése bizonyos helyszíneken.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

120 milliót nyertek napelemre

Az önkormányzat egy 120 millió forintos nyertes KEOP pályázatnak köszönhetően néhány intézményben áramtermelő napelemrendszert építhet ki. Tovább olvasom