Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

60 év alatt először rúgtak ki gátőrt az Ativizigtől

Szentes - Hatvan év alatt először rúgtak ki gátőrt az Ativizigtől. Zsoldos Imre szerint valaki nagyon nem bírja őt elviselni, korábbi munkáltatója, Kozák Péter viszont azt mondja: sokan panaszkodtak rá, nem tudott kijönni a szomszédaival.
Elbocsátották az állásából a sulymostói gátőrt. Eddig hétköznapinak tűnik a történet, mégsem az: az Ativizignél úgy emlékeznek, ilyen az igazgatóság hat évtizedes fennállása óta még nem volt. A történtekre a két fél teljesen másképp emlékszik.

– Sokan panaszkodtak a volt kollégára. Nem is igazán a munkájára, hanem a szomszédokkal nem tudott kijönni. Voltak persze egyéb gondok is – mondta Kozák Péter, az Ativizig igazgatója. A kívülálló első hallásra nem is érti, miért kell a gátőrnek jóban lenni a környezetével. Kozák Péter elmagyarázza. A gátőr az egész igazgatóságot képviseli, tekintéllyel rendelkező, a környezetében élők által megbecsült embernek kell lennie, az övé a vízügyi szolgálat talán legfontosabb beosztása. Vészhelyzetben egyetlen szavára kell, hogy jöjjenek az emberek segíteni. Márpedig akit nem tisztelnek, arra nem hallgatnak. Kozák szerint a gond már a 2006-os árvíz idején is látszott, amelyre felhívták a figyelmét.

– A munkaidőn túli dolgai a feladatellátás rovására mentek. Mintegy félszáz tehenet tartott, arra hajtotta az állatokat, amerre nem szabad, magánutat használt, hogy feljussanak az állatok a töltésre, a gátoldalban legeltetett. Végül 11 szomszéd írt alá egy beadványt, amelyet az igazgatóság mellett két minisztériumba is eljuttatott. Fegyelmi eljárás indult a gátőr ellen. Szóba került, hogy a kolléga nem hajlandó együttműködni a környezetével, a rengeteg szarvasmarhával kapcsolatos tevékenysége miatt hanyagul látta el munkáját. Már nem dolgozik nálunk, de az őrházból való kiköltözésre további négy hónapot adtunk, eközben helyettes látja el a feladatát – közölte.

Zsoldos Imre a sulymostói őrhelyen. Fotó: Králik Emese
Zsoldos Imre a sulymostói őrhelyen. Fotó: Králik Emese

– Nem gondoltam volna, hogy a hátam mögött olyanok haragszanak rám, akikkel időnként kisegítettük egymást. Irigykedés, sértődés állhat a háttérben – mondta keserűen Zsoldos Imre, a volt gátőr. Most 41 éves, húsz éve kapta meg a feladatot, és innen szeretett volna nyugdíjba menni. Szerinte egy férfi azért dühös rá, mert régebben összevitatkoztak egy tenyérnyi földdarabon, egy másik azért, mert nem szimpatikus neki Zsoldos. Az meg szerinte az érem másik oldala, hogy a tizenegyen kívül a többi környékbelivel jóban van, ők nem írták alá a panaszos levelet.

– Az igazgatóság munkatársai az évi rendes szemléken mindig látták, hogy mennyi állatom van, hogyan tartom azokat. Ötven marhám nem volt, annyi jószágra már telephelyengedélyt kell kérni – tárta szét a kezét. Senki nem olyan bolond, hogy a nedves gátra hajtsa fel a több száz kilós teheneket, széttaposnák a talajt, a száraz földön azonban biztonságosan járhatnak, reagált az egyik panaszra. A 2006-os talán az évszázad árvizeként kerül majd a köztudatba, magyarázta, most nem érti a nyolc éve történtekre való utalást. Ha akkor hanyagul dolgozik, főbenjáró bűn lett volna, feltehetőleg azonnali elbocsátást vont volna maga után, jelentette ki.

Nem messze a gátőrháztól van egy tanyájuk, azt újítják fel, oda költözteti a családját és a gazdaságot. Bár szerinte nem lesz könnyű bizonyítani az igazát, de munkaügyi pert indított.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fának csapódott a Wartburg

Vezetője olyan súlyosan sérült, hogy a mentőknek kellett kórházba szállítani. Tovább olvasom