Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

65 éve otthon vagyunk Erzsike néninél

Szentes - Több mint 60 éve lapunk hűséges előfizetője a 92 éves szentesi Labádi Imréné. A nyugdíjas háziipari varrónő 1938-tól az Alföldi Újságot, majd később, egészen a rendszerváltásig jogelődünket, a Csongrád Megyei Hírlapot járatta.
Erzsike néni az első betűtől az utolsóig elolvassa mindennap a Délvilágot. Bevallása szerint nincs olyan téma, amely őt ne érdekelné.

Jellegzetes – az utca felől két ablakos – alföldi parasztházban lakik a most 92 éves szentesi Labádi Imréné, aki már 65 éve lapunk hűséges olvasója. Erzsike néni 1938 óta fizet elő újságra, akkoriban a Kurca-parti városban megjelenő Alföldi Újságot, majd később, egészen a rendszerváltásig jogelődünket, a Csongrád Megyei Hírlapot járatta.

– Minden reggel az volt az első dolgunk, hogy behoztuk az aznapi sajtót – meséli Erzsike néni, aki 1972-ben a szentesi házipari szövetkezettől ment nyugdíjba. – Fiatalkoromban az újság jelentette az egyetlen hírforrást, rádió csak a tehetősebbek szobáiban szólt. Az ára néhány fillér volt, így az egyszerű földműveléssel foglalkozók is megtudták vásárolni.

A petróleumlámpa fénye mellett esténként összegyűlt a család apraja-nagyja, és felolvastak egymásnak az újságból. A második világháború évei alatt reszketve keresték benne a haditudósításokat: az idős asszony első férje, illetve két fivére is harcolt a fronton. Később, az 1950-es években, főként a termelőszövetkezetek minden napjairól, az ott végzett munkáról cikkeztek az újságírók.

– Az akkori életünket tükrözték vissza ezek az írások – mondja Labádi Imréné, aki mindig az első betűtől az utolsóig elolvassa a Délvilágot. – Minden érdekel, történjen az helyben, az országban vagy a világ bármely pontján. A híreket aztán jól kitárgyalom valamelyik szomszédasszonyommal.

Erzsike néni, sokaktól eltérően, nem hátulról előre olvassa az újságot, szigorúan a címlapon kezd, úgy halad aztán sorban az oldalakkal. Kedvenc szerzője nincs, de azokat az írásokat nagyon szereti, amelyekben érdekes embereket mutatnak be. A lap múltját, régi cikkeit felidéző sorozat különösen közel áll a szívéhez, ahogy a napkérdése is, bár a kérdéseket néha megmosolyogja. Az „elfogyasztott" újságokat pedig nem tüzeli el kályhájában, összekötözi azokat, majd ősszel a papírgyűjtő gyerekeknek adja.

Változások

A Délmagyarország és a Délvilág a közelmúltban komoly változásokon ment keresztül, az új nyomdagépnek köszönhetően például teljesen színes lett. – A fényképek nagyon látványosak, a színek élesek, korábban nem voltak ilyen szépek – mondja lapunk hűséges olvasója és előfizetője, a 92 éves szentesi Labádi Imréné Erzsike néni. – A betűméret is pont jó, könnyen olvasható, pedig a szemem már nem a régi. Száz szónak is egy a vége, nagyon jó kézbe venni az újságot!

Olvasóink írták

  • 2. kexpapy 2009. március 12. 20:53
    „Erzsikenéninek.Nagyon sok boldog születésnapot kivánok tatabányáról.Egy öreg szentesi.Kreiszler István.2800.Tatabanya,Csaba u 15/2 kexpapy@freemail.hu”
  • 1. katcsi 2009. március 07. 10:50
    „Akkor most má megérdemelné ho ingyen járjon neki!!!! nem ??????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a központi konyha Szentesen

Szentes - Jövő hétfőtől a középiskolások is birtokba vehetik Szentesen a 360 millió forintból… Tovább olvasom