Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

65 éves az otthon

Derekegyház - Hatvanöt éve működik Derekegyházon, az egykori Károlyi-kastélyban szociális létesítmény. A kezdetekkor szeretetházi ápoltak éltek az épület ódon falai között, a hetvenes évek végétől pedig értelmileg akadályoztatottak otthonává vált.
Mozgalmas az élet kora délután a derekegyházi kastélyparkban. Az őszi napsütés kicsalogatta a gondozottakat a friss levegőre. Voltak, akik sétálgattak, mások beszélgettek, simogatták a cicákat. Egy fiatalember minigolfozott egy megfordított járóbottal. Felkínálta, játsszam vele én is. A kastély mai lakói kedvesen fogadtak. Mindenki barátságosan köszönt és érdeklődött, honnan jöttem, és mit csinálok?

– Nagyon nyitottak a gondozottak, ez is azt jelzi, hogy jól érzik magukat itt – mondta Kis Tamásné, az Aranysziget Otthon intézményvezetője, akit a 65 éves jubileum kapcsán az Aranysziget Otthon Derekegyházi Ápolóotthona múltjáról, jelenéről kérdeztünk.

– A kastély eredetileg a Károlyi család nyári lakja volt. 1913-ban vette meg Weiss Manfréd családja, akik korszerű gazdálkodást folytattak a birtokon. Az 1930-as években 150 hektáros horgásztavat is létesítettek. A kastélyhoz gyönyörű, öthektáros park is tartozik. Mint az közismert, a birtokot is államosították. 1949 végén általános szociális otthon vált belőle. A szegvári és mindszenti szeretetház ápoltjai lettek az első lakói. A kezdeti, 55 fős létszám fokozatosan emelkedett.

Fontos dátum az otthon életében 1978. Csongrád megyében a derekegyházi létesítményt jelölték ki a súlyos fogyatékkal élő, de foglalkoztatható betegek ápolására.

Kis Tamásné a derekegyházi otthon két lakójával, Jancsó Istvánnal és Gál Veronikával. A szerző felvétele
Kis Tamásné a derekegyházi otthon két lakójával, Jancsó Istvánnal és Gál Veronikával. A szerző felvétele

– Az egykori dolgozók elbeszéléséből tudjuk, hogy akkoriban gazdálkodtak azok a gondozottak, akiknek az állapota ezt megengedte. Sertést neveltek és takarmányt termesztettek. A gazdaságot 2004-ben számolták fel. Ma is van munkaterápia, de más formában. A gondozottak képességeik szerint vehetik ki részüket a parkgondozásból, az épület takarításából, amit örömmel végeznek. Ápolóotthonunkban laknak enyhe, súlyos és középsúlyos értelmileg akadályoztatottak. A fejlesztés és a foglalkozások személyre szabottak. Vannak olyan súlyos fogyatékossággal élők, akik zene-, fény- vagy aromaterápián vesznek részt, hogy állapotukat szinten tartsuk – mondta az intézményvezető.

A derekegyházi ápolóotthon 2011 óta az Aranysziget Otthon telephelyeként működik. Ma 154 lakójuk van, közülük 120-an élnek a kastélyban, 34-en lakásotthonokban. A legfiatalabb gondozottak alig múltak 18 évesek. Az átlagéletkor 42 év. A legidősebb lakójuk 89 éves.
– Már nyolc éve lakom itt. A szüleim meghaltak, így kerültem ide Gyuláról. Nekem nagyon jó itt – mesélte a 30 éves Jancsó István. – Reggel 8-tól délig parkgondozó vagyok. Nagyon szeretem csinálni. Délután bevásárolok, édességet veszek a boltban. Nagyon szeretek horgászni és úszókat barkácsolni is – mesélte mindennapjait.
Gál Veronika 72 éves. Már 14 éve él a derekegyházi otthonban. Korábban egy fejlesztőpedagógus házaspárnál lakott az ország másik felében. – Nagyon jó itt – summázta ő is. Veronika egy éve költözött ki a lakásotthonba. Szívesen beszél azokról a gyerekekről is, akiket az említett családnál felnevelt. Telefonon és személyesen is tartják Veronikával a kapcsolatot.

– Az otthon munkatársai mindent megtesznek a minél otthonosabb hangulatért, hiszen sokan családban éltek. Minden hónapban megünneplik a születés- és névnapokat, együtt farsangoznak, karácsonyoznak. Akiknek vannak rokonaik, ismerőseik, eljönnek látogatóba – adott bepillantást Kis Tamásné a 65 éves derekegyházi ápolóotthon mindennapjaiba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pamacs kutyát kétszer mérgezték meg, a cicát megkínozták

Eddig szerencséje volt a szentesi kutyának, túlélt két mérgezést. Az állatokra nagyon haragudott valaki. A rendőrség szerint aki ilyet csinál, akár börtönben is végezheti. Tovább olvasom