Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

685 millióból kotorják ki a Kurcát

Szentes - 685 millió forint támogatást nyert a Szentes alatti Kurca-szakasz rehabilitációjára a vízügyi igazgatóság: a nagyobb műtárgyakat felújítják, illetve Szegvár határáig kikotorják a csatornát. Azt viszont nem tudni, mikor kezdődhet meg Szentes legrégibb Kurca-hídjának bővítése.
Az Atikövizig Kurcára vonatkozó két pályázata közül az egyik már biztosan nyert: a napokban került föl a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapjára, hogy 685 millió forintot ítéltek meg a csatorna alsó szakaszának rehabilitációjára. A vízügy ebből a pénzből felújítaná a szegvári és mindszenti szakasz – utoljára az 1950-es években korszerűsített – műtárgyait, illetve a berki résztől Szegvár határáig ki is kotornák a vízgyűjtő csatornát. A másik beadványról, amely a Szentes fölötti zsilipek modernizálásáról és a befolyó termálvizek kizárásáról szól, még semmilyen értesítést nem kapott a szentesi szakaszmérnökség.

Nagyobb fejtörést okoz a szakembereknek, hogy miként kezdjenek hozzá Szentes legrégibb Kurca-hídjának bővítéséhez. Ide szélesebb járdát és kerékpárutat terveztek, az átépítéshez szükséges pénz egy részét már megnyerte a város, az összeg másik feléről is hamarosan kedvező döntés várható. Az 1894-ben emelt szerkezetet egyszer már az 1920-as években kibővítették. Akkor az északi oldalon egy vasbeton gerendát helyeztek el, most a déli oldal következne. A városvezetés azt szeretné, hogy – ha már bővítik – olyan külsőt kapjon a híd, ami illeszkedik a Kurca-part látványához. Ehhez – a keresztmetszet szélesítéséhez és az újraburkoláshoz – viszont a hídnál száraz mederre lenne szükség.

A városvezetés azt szeretné, hogy olyan külsőt kapjon a híd, ami illik a Kurca-part látványához. Fotó: Karnok Csaba
A városvezetés azt szeretné, hogy olyan külsőt kapjon a híd, ami illik a Kurca-part látványához.
Fotó: Karnok Csaba

Úgy tudjuk, több mint 2 hónapja folyik az egyeztetés arról, miként valósítható meg mindez. – Úgy kell megoldani, hogy a vízelvezetés se okozzon nehézséget – mondta lapunknak Wittek Krisztina szentesi főépítész. Az 1920-as években a Vecseri-fokon keresztül vezették el a Kurca vizét, de ezt a csatornát az önkormányzat tavaly betemettette, helyére út és parkolóhelyek épültek. Tavasszal több megoldási javaslat is készült – információink szerint olyan is, ami több tíz milliós pluszköltséggel kalkulált –, de még egyet sem hagytak jóvá. Márpedig a vízügy ragaszkodik hozzá, hogy a környék csapadékát és belvizeit elvezető Kurcának folyamatos legyen a lefolyása. – Korántsem biztos, hogy nyáron elkezdődhet a munka – tette hozzá Wittek Krisztina.

Olvasóink írták

 • 9. SSO 2010. május 30. 20:11
  „"nagyobb műtárgyakat felújítják"--------például?

  Na, sztem a pénzből 300 millának már megvan a helye...a zsebekben..”
 • 8. Power 2010. május 29. 23:05
  „Nem folyik a Kurcán a víz, de majd lesz sok lebegő szökőkút.”
 • 7. medvejanos 2010. május 29. 14:27
  „Mit problémáznak az elvezetésen, ha már úgyis plusz pénz?
  Szivattyú és már tudják is átemelni a vizet. Ahoz a hatalmas vízhozamhoz nem hiszem, hogy többre lenne szükség.”
 • 6. Power 2010. május 28. 16:10
  „Van akinek a "lenyúlás" a referencia pont! Jönnek-mennek a százmilliók és nem látom a munkahelyteremtést.”
 • 5. klaviaturawomen 2010. május 28. 09:04
  „3. örülj neki, hogy erre költik, és nem lenyúlják.”
 • 4. jtozso 2010. május 27. 21:29
  „Téves információja van a cikk írójának a Vecseri-fokoz illetően.
  Tavaly a Vecseri- fok megmaradt részét temették be,de ez egymagában nem tudta volna elvezetni a kurca vizét,ugyan is a Vecseri-foki csatorna első része,mely a sportpálya mellett a Sportszálló előtt(a kivágott nagy nyárfa a csatorna szélén volt),a salakos pályán keresztül csatlakozott a Kurcába.Ezt a szakaszt még a hetvenes évek elején temették be.”
 • 3. niemand 2010. május 27. 15:58
  „Látszik, hogy közeledik a helyi választás. A Kurca szép, de sokba kerül ez nekünk, becsületes adófizetőknek.”
 • 2. CsImre 2010. május 27. 11:46
  „Hajrá! Ha a biciklis pályázati pénzből a biciklizést sikerül is tönkrecseszni, legalább a híd szépüljön meg.”
 • 1. klaviaturawomen 2010. május 27. 09:26
  „Tök jó:)Már így is olyan gyönyörű az a rész, nagyon örülök, hogy sok sok mostoha év után végre foglalkoznak szentes szépségeivel:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félkész az eperjesi Életház

Eperjes - 25 milliós támogatást már nyertek, de még ugyanennyi pénzre lenne szükségük az… Tovább olvasom